• DOLAR 32.46
  • EURO 34.765
  • ALTIN 2434.478
  • ...
Diyarbakır'da "15 Temmuz ve Yeni Anayasa" konferansı düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’a gelen Başbakan Başdanışmanı Mustafa Şen, Anadolu Evet Platformu tarafından Kayapınar Cegerxwın Kültür Merkezinde düzenlenen Yeni Türkiye Buluşmaları "15 Temmuz ve Yeni Anayasa" konferansına katılarak bir konuşma yaptı.

Şen, rejimin devlet sistemiyle alakalı, değişikliğin ise hükümet sistemiyle ilgili olduğunu söyledi.

Dertlerinin Başkanlık, cumhurbaşkanlığı, parlamenter demokrasi olmadığını söyleyen Şen, "Mesele o değil. Biz bir sürecin içerisindeyiz. Görünen odur ki referandum süreci hakikaten kıymetlidir. Önemli olan şey referandum süreci değil bu bir dünya savaşıdır." dedi.           

"Hazırlayan, hazırlayıcı şartlarının sonucu olarak Birinci Dünya Savaşı devam etmektedir." diyen Şen, şunları söyledi:

"Hakikatte devam etmekte olan şey referandum süreci değil Birinci Dünya Savaşıdır. Bu savaş devam etmektedir. Biz Birinci Dünya Savaşını bitirmeye çalışıyoruz. 15 Temmuz gecesi Birinci Dünya Savaşının cephelerinden biriydi. 17-25 Aralık ondan önceki bir cepheydi. Gezi bütün melanetiyle Birinci Dünya Savaşının cephelerinden biriydi. 27 Nisan 2007 savaşın uzatma cephelerinden biriydi. Bunların hiçbirinin birbirinden farkı yok. Aynı kitabın içindeki satırlardır. Biz 16 Nisan'da ne yapıyoruz, neyi oylayacağız iyi bilelim. Bilelim ki biz birinci dünya savaşını bitirmeye çalışıyoruz"                

Şen, "Şimdi hükümet sistemi ve devlet sistemi diye bir şey var. Hükümet sistemi başkanlık sistem ya da yarı başkanlık sistemi ve parlamenter sistem diye 3 yarı gruba ayrılıyor. Bunlar hükümet modeliyle alakalı bir şey. Bir de devlet sistemi var." ifadelerini kullandı

Rejim değişikliği tartışmalarına değinen Şen, Başkanlık sisteminin padişahlığa ve krallığa elverişli olmadığını söyleyerek, "Ama parlamenter sistemlerin dünyada krallık ile yönetilen ülkelere baktığımızda bir kaç tane hariç öyle yok. Geriye kalanının tamamen parlamenter sistem olduğunu gördük. Diyorlar ki ‘siz kral getirecekseniz, rejimi değiştireceksiniz’. Rejimi değiştirmek diye bir şey yok. Rejim devlet sistemiyle alakalıdır. Değişiklik hükümet sistemidir." (Emrah Deniz-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir