"GES`ler Türkiye`nin enerji açığını kapatabilir"
Güneş enerji santrallerinin önemli bir istihdam ve kalkınma kaynağı olduğunu söyleyen uzmanlar, bunlarla ilgili karşılaşılan en büyük sıkıntının arazi engeli olduğunu ifade etti.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Aslan, güneş enerji santrallerinin önemiyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Bu santrallerin önemli bir istihdam ve kalkınma kaynağı olduğunu belirten Aslan, yılda bin saat güneş alan Diyarbakır'ın güneş enerji santralleri kurulması açısından en iyi iller arasında bulunduğunu söyledi.
Aslan, "Bu enerjiyi iyi kullanabiliyor muyuz? Maalesef kullanamıyoruz. Zaman zaman odalar ve Dicle Üniversitesi olarak güneş enerji santralleri noktasında bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Nasıl kurulur ve başvuru yapılır, hangi prosedürlerin izlenmesi gerekiyor? Lisanslı ve lisanssız başvurunun nasıl gerçekleşeceğini öğretiyoruz." dedi.
"Güneş enerji santrallerinin en büyük engeli arazi engelidir"
Güneş enerji santralleri noktasında ortaya çıkan engellere değinen Aslan, bu alanda yatırım yapmayı düşünen birçok kişi olduğunu dile getirerek, "Güneş enerji santrallerinin en büyük engeli arazi engelidir. Bu araziler ya çok pahalı oluyor. Çok pahalı olunca da yatırımın fizibilite olmasının önüne geçiyor veyahut arazi elverişli olmuyor. Arazinin güneş enerji santrali için uygun olmasının şartları vardır. Öncelikle güney cephesi olmalıdır. Tarıma elverişli olmamalıdır. Enerji santrallerine yakın olması gereklidir. Bunlar araştırıldığı zaman pahalılık ortaya çıkıyor. Bu da yatırımın önünde büyük bir engel olarak ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
"Prosedürler önünde büyük engel var"
Başvuru için bürokrasi alanında sıkıntılar yaşandığına değinen Aslan, şunları söyledi: "Özellikle TEDAŞ'a başvuru yapıldığı zaman normalde bir ayda bitmesi gereken işlem bir yıldan fazla sürebiliyor. Bu konunun kolay olması gerekiyor. Konya Kayapınar bölgesinde bir alanda proje yapmışlar. Güneş enerji santrali kurmak isteyen biri alt yapısı hazır olan arazide panellerini kuruyor. Devlet santrallerden üretilen enerjiden 10 yıl alım garantisi veriyor. Bu büyük bir avantaj ancak prosedürler önünde büyük engel olduğu için istenilen duruma gelemedik. Arazi sorunlarının kalkması amacıyla valilik ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte Konya Kayapınar'da yapılması düşünülen bir alan gibi yeri Karacadağ bölgesine uygun görüyoruz. Hem bu bölge taşlık arazi olduğu için tarıma elverişli değil hem de enerji açısından yerin yüksek ve serin olması gerekiyor. Ayrıca hazine arazilerinin orada olması büyük bir avantajdır."
"Türkiye'nin enerji açığının kapatılması bakımından GES'ler fırsattır"
Güneş enerji santralleri kurmak isteyenlerin engellere takılmadan ve arayışa girmeden belirli bölgelerde yatırım yapabilmesi için çalıştıklarını ifade eden Aslan, "Devlet zaten teşvik ediyor, destek veriyor. Arazi geliştirme noktasında yatırımcılar uğraşmalıdır. Bu işin kısa soluklu bir iş olmadığını biliyoruz. Meşakkatli bir iş ancak peşine düştüğümüzde başaracağımıza inanıyorum. Türkiye bu enerjiyi ithal ediyor. Türkiye'nin enerji açığının kapatılması bakımından GES'ler fırsattır. Çevreyi kirletmeyen, çevre dostu ve temiz bir enerji olan bu yatırım ülkemize ve şehrimize katkıda bulunacaktır. Biz enerjiyi merkezinde üreteceğiz. Çok fazla üretirsek ihraç edecek duruma gelebiliriz. Bu Türkiye ekonomisi açısından ciddi bir kaynak olacaktır." şeklinde konuştu.
"GES'ler istihdamı artırıyor"
Son olarak Aslan, "Dicle EDAŞ ile görüştüğümüzde 500 megabaytlık bir başvuru olduğunu ancak 150 megabaytta anlaşma sağlandığını öğrendik. Bir megabaytlık enerjinin bir milyon euro olduğunu düşünürsek toplam 600 milyonluk, ileride ise bir milyar euroluk bir kaynaktan bahsediyoruz. Bu da ciddi bir sektördür. Bunların bir kısmının bağlantı anlaşmaları yapılmış. Belediye ve üniversitelerin yaptığı güneş enerji santralleri var. Şahısların da yeni yeni ruhsatlandırmaları başlamış, bağlantı anlaşmaları yapılmış. Bu yılın sonlarında özel müteşebbislerin güneş enerji santrallerini görebiliriz. GES'ler istihdamı artırıyor. Bu enerji santrallerinde güvenlik ve bakım elemanları ihtiyacı olacak. Ayrıca bu güneş enerji santralleri kendi malzememizi üretme ihtiyacı doğuracağı için yan sanayinin gelişmesine yol açacak. Güneş enerji santrallerinde en büyük problem arazi sıkıntısıdır." diye belirtti. (M. Sıddık Bilge-İLKHA)