• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
"Allah Resûlü`nün yüce adı sinemaya da ruh versin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siyer Vakfının bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ve geleneksel hale getirdiği, Hz. Muhammed'e ithaf edilmiş ilk kısa film yarışması olma özelliğini taşıyan Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Haliç Kongre Merkezi`nde gerçekleştirilen organizasyona halk yoğun ilgi gösterdi.

Sunuculuğunu Bekir Develi`nin üstlendiği program Fatih Camii İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu`nun Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur`an-ı Kerim tilavetinin ardından Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya selamlama konuşması yaptı.

Siyer Vakfının yapmış olduğu ve yapmayı planladığı çalışmalarından bahseden Kaya, Peygamberimizi (sas) ve onun güzide ashabını bu çağa anlatmak için bu çağın dilini kullanmamız gerektiğini söyleyerek bu çağın en önemli tebliğ araçlarından birinin de sinema olduğunu belirtti.

Kaya`nın selamlama konuşmasının akabinde Siyer Vakfının düzenlediği Hassan b. Sabit Sinema Akademisinin hazırlamış olduğu kısa filmin sunumu yapıldı.

Kısa film gösteriminin ardından söz, Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım bir konuşma yaptı.

"İstiyoruz ki Allah Resûlü`nün (sas) yüce adı sinemaya da bir ruh versin"

İklimlerin mevsimleri olduğu gibi sözlerin ve eylemlerin de mevsimleri olduğunu söyleyen Muhammed Emin Yıldırım şunları aktardı:

"Bu mazlum ümmet 250 senedir çok şeyleri dillendiriyor ama insanlığın ufkuna, aziz İslam`ın aslında vermek istediği mesajları tam anlamıyla yansıtamıyor. Artık birilerinin her alanda aziz İslam`ın şanına yakışır bir biçimde güzellikleri ortaya koyması gerekiyor. Bu iş edebiyat, şiir, sinema gibi her alanda olmalı. Çünkü İslam, insanlığın yegâne kurtuluşudur! Eğer Müslümanlar İslam`ın bu mesajını insanlığa takdim edemezse, biz de bütün insanlık da kurtuluşa değil felakete sürüklenmeye devam edeceğiz. İşte, biz istiyoruz ki Allah Resûlü`nün (sas) yüce adı sinemaya da bir ruh versin. Onun adının anıldığı yerlerde bereket olur. Bu riskli alanda da onun adıyla bir bereket olsun, onun cihana bıraktığı mesajlar beyaz perdeye yansısın ve bu çağın insanına da dertlerimizin yegâne çözüm kaynağının İslam olduğu en gür sedayla duyurulsun."

Sinemanın zor bir alan olduğunu belirten Yıldırım, “Bu riskli alanda, İslam adına bir şeyler yapmak için eğer ümmete bir deli lazımsa, Allah Resûlü`nün (sas) o yüce adı coğrafyalardan coğrafyalara, uluslardan kavimlere ulaşacaksa ve bu iş de delilikle olacaksa biz, o deliliğe de talibiz." dedi.

Müslümanlar olarak yapılan işin hakkını vermek için sünnete uyulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Eğer bir alanda söz söyleyeceksek yapacağımız iş; o işin hakkını vermektir. Allah yaptığımız işin hakkını vermeyi bizlere nasip etsin." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da programda bir selamlama ve teşekkür konuşması gerçekleştirdi.  Avcı'ya, desteklerinden dolayı Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya tarafından plaketleri takdim edildi.

Jüri Heyetini temsilen Jüri Heyeti Başkanı Türkmenistan asıllı Yönetmen Hocakulu Narlıyev selamlama konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi. Konuşmalarının ardından Hocakulu Narlıyev`e İhsan Kabil tarafından plaketleri takdim edildi.

Yarışmanın Jüri Heyeti`nde bulunan Nazif Tunç, Elif Eda Karagöz, Firdevs Azizi, Gülcan Tezcan, Mustafa Demirci, Nasır Khemir, Abdulhamit Güler, Bedir Acar, Bünyamin Yılmaz, İhsan Kabil, Mehmet Kaman ve Yalçın Parmaksız sahneye davet edilerek kendilerine verdikleri emeklerinden dolayı teşekkür mahiyetinde plaketleri takdim edildi.

Yarışmanın onur konuğu Mustafa Akkad oldu

3'üncü Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışmasının bu seneki Onur Konuğu, Yönetmen Mustafa Akkad olarak belirlendi. Programda Mustafa Akkad ile ilgili hazırlanmış olan kolaj filmi katılımcılarla paylaşıldı.

İzlenen kolaj filminin ardından geceye misafir olarak katılan Mustafa Akkad`ın yeğeni Abdulkerim Akkad selamlama konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi.

“Mustafa Akkad`ı her sene hatırlayan, onun anısına program yapan sizin gibi başka bir halk görmedim.” diyen Abdulkerim Akkad Siyer Vakfına ve programa katılan misafirlere şükranlarını sundu.

Ödüller sahiplerini buldu

Bu sene uluslararası olarak düzenlenen ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yarışmaya katılan filmler arasından finale kalan 15 kısa filmin yönetmenleri sahneye davet edilerek kendilerine gösterdikleri başarı ve emekleri için plaketlerinin takdim edilmesinin ardından ödül törenine geçildi.

Yarışmanın Kültür Bakanlığı Özel Ödülünü “Bir Şey Yap Güzel Olsun” adlı kısa filmiyle Yönetmen Ömer Dişbudak aldı. Yarışmanın Siyer Vakfı Özel Ödülünü “İz” adlı kısa filmiyle yarışmaya Suriye`den katılan Yönetmen Alaa Khweled, Jüri Özel Ödülünü ise  “Öz`ün Öz`ü” adlı kısa filmiyle Yönetmen Talha Genç aldı.  Yarışmanın Mansiyon Ödülünü “Zübde” adlı kısa filmiyle Yönetmen Kerime Nur Ejderoğlu aldı.

Yarışmanın 3'ncülük ödülünü, yönetmenliğini Mehmet Nişancı`nın yaptığı “Heny” oldu. Yarışmanın 2'ncilik Ödülünü “Hayat Bu” adlı kısa filmiyle Yönetmen Elif Yüksel aldı.

Birincilik ödülü Kırgız yönetmene

Dünyayı güzelleştirmenin en temel duygusu; iyilik ve merhameti yalın, duygulu, etkili ve kalıcı görselliğiyle işleyen Kırgız yönetmen Kasiet Djholdoshbekova`nın “Yalnızlık” isimli kısa filmi bu yılın birincilik ödülüne layık görüldü. Djholdoshbekova, ödülünü Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım'dan aldı.

Dereceye giren film sahiplerine verilen ödüller ise şöyle:

Birincilik ödülü 25 bin TL, ikincilik ödülü 15 bin TL, üçüncülük ödülü 10 bin TL, sponsor ödülü 5 bin TL, mansiyon ödülü 4 bin TL, Siyer Vakfı özel ödülü 3 bin TL, jüri özel ödülü 3 bin TL.

Ödüllerin verilmesiyle dereceye giren ilk üç filmin gösterimleri yapılarak ödül töreni son buldu. (İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir