• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...
Ekmeklerini taştan çıkartıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarında kullanılan doğal beyaz taşlara şekil verilmesinde büyük bir emek harcayan taş oyma ustaları, yıllardır ekmek paralarını taştan çıkartıyorlar. Yazın kavurucu sıcaklılarda, kışın da dondurucu soğuklarda çalışan uatalar, yağmur yağmadığı sürece yılın her günü çalıştıklarını belirttiler.

Kalelerden konutlara, sosyal alanlardan yollara, cami, ev, hamam ve kümbet gibi eserlerde kullanılan taşları yontarak birçok yapıya ayrı bir güzellik veren, taşları işleyerek sanata dönüştüren taş ustaları, tarihi dokuların ortaya çıkmasında da büyük bir emek sarf ediyorlar.

Doğal beyaz taşlara hassas çekiç darbeleriyle hayat veren ustalar, yıkılmak üzere olan yapıları adeta yeniden canlandırırken, her mesleğin kendine göre zorluklarının olduğunu, taş ustalarının bir yandan taşlardan çıkan tozlarla, bir yandan da hava şartları ile mücadele ettiklerini dile getirdiler.

Gaziantep’in eski yerleşim alanlarında devam eden sokak sağlıklaştırma çalışmalarında görev alan taş oyma ustaları sayesinde, kışın ılık, yazın da serin olmasıyla dikkat çeken Antep evleri gibi taş yapılı mekanlar restore edilerek turizme kazandırılıyor.  

Kaybolmaya yüz tutan kültürel zenginliklerin yeniden ortaya çıkarılması, kent dokusunun korunması ve yaşatılması amacı ile birçok yapının restore edilmesinde emek sarf ettiklerini belirten taş ustaları, yağmur ve kar yağmadığı müddetçe yılın her günü çalıştıklarını ifade ettiler.

Ekmeklerini adeta taştan çıkarttıklarını belirten taş oyma ustaları, el hünerlerini ve ustalıklarını daha çok tarihi eserlerin restorasyonlarında sergilediklerini kaydettiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir