• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
TEBRİKLER KAMUOYU!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Musa Azak- Fuat Üzümcü

Sözcü gazetesine ait sözde mizah dergisi Gırgır, yayınladığı ahlaksızca bir karikatürde Hz. Musa'ya(a.s) hakaret etti. Gırgır dergisinin İslam dininin mukaddesatını hedef alan karikatürüne tepki yağdı. Dergide Hz.Musa'ya alenen küfredildi. Gırgır adlı sözde mizah dergisi büyük bir tepkiyle karşılaşırken, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı gerekli cezai yaptırımların uygulanmasını ve derginin kapatılmasını istedi. Hz. Musa'ya yönelik bu saldırı toplumun her kesiminden büyük tepki topladı. Öte yandan toplumsal ifsada neden olan ve aile yapısına yerleştirilen bir bomba haline dönüşen evlilik programları için de kamuoyu sessiz kalmadı. TV`ler üzerinden yapılan ahlaksızlığa sessiz kalmayan kamuoyu, RTÜK`ü şikâyet yağmuruna tuttu. Gelen şikâyetleri dikkate alan RTÜK, ahlaksız programlara rekor cezalar kesti.  

‘BU MİZAH DEĞİL, AHLAKSIZLIKTIR`

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, skandal karikatüre tepki gösterirken "Bunun adı mizah ve ifade özgürlüğü değil, ahlaksızlık ve nefret suçudur. Mukaddesata yönelik bu saygısızlığı şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullandı. Binlerce kişi, Gırgır dergisinin Hazreti Musa'yı hedef alan ve galiz küfürlü kelimelerin yer aldığı karikatüre tepki göstermeye devam ediyor.

‘ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA KALDI`

Bu skandal karikatürün ardından, tepkiler üzerine dergi açıklama yapmak zorunda kaldı. Twitter'dan yapılan açıklama ise ‘özürleri kabahatlerinden büyük` yorumlarına neden oldu. Yapılan açıklamada, "Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilemeyen bu 'berbat' karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz." denildi.

‘PAÇAVRA DERGİ KAPATILDI`

Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklamada, derginin kapatılmasına ve dergide çalışan herkesin işten çıkarılmasına karar verildiği belirtilerek, ‘Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir'  Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunacağız' denildi.

‘YİNE BİR KÜSTAHLIK YENİ BİR KÜSTAHLIK`

Peygamber Sevdalıları Platformu, "Gırgır" Dergisinde Hz. Musa`ya ve dini değerlere hakaret içerikli yayınlanan karikatüre sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada tüm Peygamberlerin(a.s) Allah (cc.)`tan aldıkları risalet vazifesiyle gece gündüz insanlığın kurtuluşu için çalıştıklarına değinilerek, “Kendi dönemlerinde bile onlara inanmayan nankör insanlar olduğu gibi bugün de aynı insanlar mevcuttur.  Bu tür insanlar fırsat buldukları anda mukaddesata hakaret etmektedirler” ifadeleri kullanıldı.

‘BU KÜSTAHÇA SALDIRIYI LANETLİYORUZ`

“Küstahça karikatürler yayınlayan bu dergi biz Müslümanların kutsallarıyla resmen alay etmekte ve Müslümanları tahrik etmektedir.”denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Peygamber Sevdalıları Platformu olarak bu küstahça saldırıyı lanetliyor, söz konusu peygamber düşmanlarını Rabbimizin, “Yakıtı taşlar ve insanlar” olan Cehennem ateşiyle müjdeliyoruz. Bu ve benzeri saldırı ve tahrikler İslam güneşinin ışıklarının tüm cihana yayıldığının kanıtıdır. Zira bu saldırılar,  kinin ve hazmedememenin alametleridir. Bu saldırganlara da diyoruz ki; isteseniz de istemeseniz de Allah nurunu tamamlayacaktır. Öyleyse “Kininizle geberin!” diyoruz. Mukaddesata hakaret etme hakkına kimse sahip olmadığı gibi ifade özgürlüğü ile bağdaşması da söz konusu değildir. Dün peygamber Efendimize yapılan hakareti kabul etmediğimiz gibi bugün hangi Peygambere yapılırsa yine kabul etmeyiz. Allah`a ve peygamberlerine inanan herkesin buna tepki vermesi elzemdir.Aşağılık Gırgır dergisinin Hz. Musa (a.s)`a bir karikatür münasebetiyle alay etmesini kınıyor ve lanetliyoruz.”

EVLİLİK PROGRAMLARINA 2015`TE 7 BİN, 2016`DA 94 BİN ŞİKÂYET

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şikâyet rekoru kıran evlilik programlarına son bir yılda toplam 11,2 milyon lirayı aşan ceza verdi. Üst kurul yetkililerinden edinilen bilgiye göre, evlilik programlarıyla ilgili vatandaşlardan 444 1 178 çağrı hattı, web sayfası ve elektronik posta adresi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden 2015'te 7 bin 297, 2016'da ise 94 bin 792 şikâyet ulaştı. Bunların yanı sıra TBMM, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumuna da çok sayıda şikâyet ulaştı.

VATANDAŞ YAYINDAN KALDIRILMASINI İSTİYOR

Bu kapsamda RTÜK, 15 Şubat'taki toplantısında evlilik programlarını tekrar masaya yatırdı. Toplantıda, Kanal D'deki "Kısmetse Olur", Star TV'de yayınlanan "Zühal Topal'la" ve Show TV'de "Evleneceksen Gel" adlı programlara yaklaşık 1 milyon lira ceza verildi. Bu cezalarla birlikte son bir yılda RTÜK'ün evlilik programlarına verdiği para cezası, 11,2 milyon lirayı aştı. Kanal D'deki "Kısmetse Olur", STAR TV'de "Zühal Topal'la" ve Show TV'de "Evleneceksen Gel" adlı evlilik programları en fazla şikâyet edilenler arasında yer aldı.  Kamuoyunun, gerek GIRGIR dergisi küstahlığı gerekse de bu ahlaksız yarışmalarla ilgili sonuç odaklı hassasiyeti takdir topladı.

RTÜK`ün evlilik programlarına verdiği cezalarla beraber kamuoyu bu programların yayınlarının durdurulması hususunda da büyük bir beklenti içinde. Çünkü bu ahlaksız programları yayınlayan kanalların aldıkları reklam gelirleri, RTÜK`ün kestiği cezaların çok çok üstünde olunca bu programlar yayınlanmaya devam ediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir