• DOLAR 32.268
  • EURO 34.728
  • ALTIN 2401.905
  • ...
Heniyye`nin Gazze`deki halefi belli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - (AA) Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas`ın Gazze`deki yeni sorumlusu, yapılan iç seçimler sonucu İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kurucularından Yahya Es-Sinvar oldu.

Hamas'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, hareket içinde 3 Şubat`ta başlayan ve tedrici olarak yapılan seçimlerde, Sinvar`ın Hamas`ın Gazze`deki yeni lideri oldu. Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Gazze Sorumlusu İsmail Heniyye`nin yerine gelen Sinvar`ın yardımcılığına da Hamas`ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye getirildi.

Atallah Ebu Subh, İsmail Berhum ve Cevad Ebu Şemale`nin de Hamas`ın Gazze`deki yerel siyasi büro üyeliğine seçilen yeni isimler olurken, İsmail Heniyye de hareketin en üst heyeti sayılan Yürütme Konseyi üyeliğine seçildi.

Hareket içi seçimde Heniyye`nin yanı sıra Sinvar ve Mervan İsa da Hamas`ın Gazze`deki özel komisyon üyeliğini kazandığını aktaran kaynaklar ayrıca, hareket içinde İsmail Heniyye`nin Hamas`ın Halid Meşal`den sonraki Siyasi Büro Başkanı olacağı yönünde tam bir fikir birliği olduğunu doğruladı.

Sinvar kimdir?

Hamas`ın Gazze`deki yeni lideri seçilen Sinvar, 1962`de Gazze Şeridi`nin güneyinde yer alan Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi.

Aslen 1948`de İsrail`in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kentinden olan Sinvar, yüksek öğrenimini Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

İşgalci İsrail tarafından, ilk defa 1982 yılında tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yılında gizli bir örgüt kurmak suçundan ikinci kez tutuklandı. Sinvar, 1988`de İsrail tarafından tutuklandığında hakkında 4 kez ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkum oldu ve 24 yıl hapis yattıktan sonra 2013`te serbest bırakıldı.

Hamas`ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları`nın ilk kurucularından sayılan Sinvar, aynı zamanda Hamas`ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd gücünün de kurucusudur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir