• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Mısır`dan ABD`nin Yardımına İzzetli Tavır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır ve ABD ilişkilerinde son günlerde artan gerginlik zirve yaptı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Amerikan yönetimine 150 milyon dolarlık ABD yardımını reddettiklerine dair bir mektup gönderdi.
 
Mısır yönetiminin Amerikan yardımlarına resti Mısır halkı ve entelektüeli tarafından memnuniyetle karşılandı.
Mısır yönetimi ABD`nin ülkedeki STK ve bazı özel kuruluşlara doğrudan yardımlarda bulunduğunu bu kurumların tamamına yakının ruhsatsız olduğunu açıkladı. Mısır güvenlik güçleri bir ay önce Amerikan destekli kuruluşlara baskın düzenleyerek özellikle de ABD`li çalışanları mahkemeye havale etmişti.
 
1979 yılında Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Antlaşması gereği, ABD Mısır`ı 1.5 milyar dolar askeri yardım, 250 milyon dolar da ekonomik yardımda bulunuyordu. Mısır tarafından reddedilen yardım, devrimden sonra Mısır`da kötüye giden ülke ekonomisini desteklemeyi amaçlıyordu.
 
Mısır yönetiminin 2010 yılına kadarki Amerika`dan aldığı yardımların toplam miktarı 30 milyar dolara ulaştı. Son dönemde ABD`nin bu yardımları Mısır yönetimine baskı unsuru olarak kullanıyor olması Mısır kamuoyunda sıklıkla gündeme gelmişti.
Mısırlılar genel olarak Amerikan yönetimine yapılan yardım restinden oldukça memnun, Ortadoğu`da Türkiye ve İran gibi ülkeler gibi etkili olacağına inanan Mısırlılar, yardımlara çekilen restin demokrasinin bedeli olarak yorumluyor.
 
Cumhurbaşkanı seçiminden sonra Mısır`a Arap ülkeleri ve dış yatırımların artacağını öngörün uzmanlar, ABD ve Avrupa ülkeleri ile ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha farklı bir çizgide gelişeceğini belirtiyor.

vahdet haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir