"En yaşlı elmas 3 milyar yıllık"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Akademi Eğitimleri kapsamında kuyumculara mücevherat satış eğitimi verildi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı bünyesinde yer alan Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde (BUTGEM) gerçekleştirilen ve iki hafta boyunca sürecek eğitimlerden 30 sektör temsilcisi yararlanıyor.
Dünyada en genç elmasın 50 milyon yıl, en yaşlı elmasın da 3 milyar yıllık geçmişe sahip olduğunu belirten eğitmen Adnan İpek, elmasın imitasyonlardan ayıran en büyük farkın sağlamlığı olduğunu söyledi.
"Elmasların yüzde 80’i Belçika’ya gidiyor"
Dünyanın en değerli ve sağlam taşının elmas olduğunu söyleyen Adnan İpek, "Dünyada bulunan en genç elmasın 50 milyon yıl, en yaşlısının ise 3 milyar yıl geçmişe sahiptir. Elmas 2 bin 800 yıl önce Hindistan’da bulundu. Yaklaşık 700 yıl önce elmaslar kesildi. Dünya’da üretilen elmasların yüzde 80’i Belçika’nın Antwerp şehrine gidiyor." dedi.
Gerçek elmas ile sahtesi arasındaki farklardan da bahseden İpek, "Sentetik olan gerçek elmas, doğal jeolojik sebeplerle ortaya çıkıyor. Yüksek basınç ve ısı koşullar altında ortaya çıkan elmasın en önemli özelliği ise sağlamlığıdır. Elması hiçbir şeyle çizemezsiniz. Ama elmas her şeyi çizebilir. Elmas, sertlik derecesi en yüksek olan bu kovalent bağ ile oluşan bir mineral yapıya sahiptir." ifadelerini kullandı.
"Elmasın berraklığı ve rengi kıymetini artırıyor"
Elmasın kalitesini karatı, rengi, berraklığı ve kesiminin belirlediğini kaydeden İpek, şöyle devam etti: "Aynı ağırlıkta olan 10 karatlık bir elmas, eğer berraklık ve renk açısından en üst düzeyde ise değeri 2 milyon doların üzerinde olabilir. Aynı karatta ancak berraklık ve renk açısından alt düzeyde olan bir elmas ise 100-150 bin dolar aralığında alıcı bulabilir. Arada büyük bir fark var. Elmasın berraklık ve renk farkı milyonlarca dolar daha kıymetini artırabiliyor."
Kursa katılan Hurşit Uysal, eğitim programının değerli taşları daha iyi tanımayı ve anlatmayı öğrenmek için bir fırsat olduğunu söyledi.
Eğitimlere İnegöl’den katılan Selamettin Yavuz ise eğitimlerin firmalara yeni ufuklar kazandırdığını belirterek, organizasyondan dolayı BTSO’ya teşekkür etti. (İLKHA)