• DOLAR 34.155
  • EURO 37.806
  • ALTIN 2905.73
  • ...
Almanlardan Şanlıurfa`ya 100 milyon Euro`luk yatırım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 il için oluşturulan Cazibe Merkezleri Programı'nın detaylarını, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen iki farklı toplantıda anlatan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bir Alman firmasının Şanlıurfa`da 100 milyon Euro yatırım başvurusu yaptığını söyledi.

Toplantıdaki konuşmasında Cazibe Merkezleri için yaklaşık 2 hafta içinde 2.5 milyar TL'lik başvuru yapıldığını belirten Kalkınma Bakanı Elvan "10 bin kişiye yakın da istihdam öngörülüyor. Önümüzdeki günlerde bunun yoğun bir şeklinde artacağını düşünüyoruz" dedi.

Cazibe Merkezi için ilk yabancı başvurunun ismini açıklamadığı bir Alman firmasından geldiğini belirten Bakan Elvan, "Yatırımın Şanlıurfa için planlanıyor. Boru üzerine yatırım yapmak istediklerini ifade ettiler. Başvurularını da almışlar. Özellikle doğalgaz borusu imali yapacaklar. Aşağı yukarı 100 milyon Euro'luk bir yatırım" diye konuştu.

“Biz yanınızda olacağız”

Cazibe Merkezleri Programı ile yatırımın başından sonuna kadar olan süreçte yatırımcı ile birlikte olacaklarını vurgulayan Bakan Elvan, "Bu yatırım kamu ve özel kesimin, yatırımcının el ele yürüdüğü süreç olacak. Proje fikrinden fizibilite çalışmasına, arsa temininden bina yapımına, makinden personel alımına ve işletme aşamasına geçinceye kadar olan tüm süreçler devlet, hükümet, kamu olarak biz sizin yanınızda olacağız" dedi.

Kalkınma Bakanı Elvan, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yapılacak yatırımlar kapsamında üretilecek ürünlere kamu ihalelerinde avantajlar sağlamak istediklerini belirterek, "Henüz Bakanlar Kurulu kararı çıkarmadık. Ama kamu alım garantisi ile ilgili açıklamaları yapacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. İllerde belli üretim alanlarında sanayi kümeleri oluşturulacak. Gelen başvurulara göre hangi illerde hangi yatırımın yapılacağına bakanlık karar verecek." ifadelerini kullandı.    

Nail Olpak: Cazibe Merkezleri Programı üretimi ve istihdamı artıracak

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, işsizliğin Güneydoğu'da yüksek olduğunu belirterek, "Güneydoğu'da terör ve yatırımsızlık arasında kısır bir döngü yaşanıyordu. Cazibe Merkezleri Programı, teşviklerle yatırımcıyı cezbederek, bölgede üretimi ve istihdamı artıracak bir proje. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam çağrısını da destekliyoruz. Bu konudaki çalışmamızı Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz. " şeklinde konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 il için oluşturulan Cazibe Merkezleri Programı için son başvuru tarihinin 27 Şubat olduğu hatırlatıldı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir