• DOLAR 34.543
  • EURO 36.66
  • ALTIN 2920.324
  • ...
Dokunmatik akıllı mezar taşı büyük ilgi gördü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te düzenlenen 'Maker Fair Bilim Fuarı'na farklı kentlerden 53 okulun öğrencisi hazırladıkları 100 proje ile katıldı. Fuara, Şanlıurfa'dan katılan öğrencilerin uzaktan erişimle dokunmatik bir ekrana sahip ve güneş enerjisinden aldığı enerji ile Kur`an-ı Kerim, ezan ve dua okunmasını sağlayan 'Modern mezar taşı' projesi en çok ilgi gören proje oldu.

Şanlıurfa`dan fuara katılan lise öğrencilerinin hazırladığı mezar taşı güneş enerjisi ile çalışıyor. Güneş enerjisinden aldığı enerji, powerbankta depolanıyor. Dokunmatik bir ekrana sahip taşın üzerindeki ekranın hafızasına Kur`an`ı Kerim, dua ve ezan bulunuyor. Akıllı mezar taşı aynı zamanda uzaktan da kontrol edilebiliyor. Program sayesinde kişi tek bir düğmeye basarak vefat eden yakınının mezarına gitmeden Kur`an ve dua okuyabiliyor.

'Modern mezar taşı' projesini öğrencileri ile hazırlayan Fizik Öğretmeni Ahmet Yaşar Balksen, proje ile ilgili İLKHA`ya bilgi verdi.

Uzaktan erişimle dua ve Kur`an-ı Kerim okunmasını sağlayarak sulama yapan projelerinin 5 projeden sadece biri olduğunu belirten Balkesen, “Biz bu projemizi yaparken Diyanet İşleri Başkanlığımızdan izin aldık. Bu projeyi günümüzde insanlar iş yoğunluğundan dolayı mezar başına gidemeyenler oluyor. Ya da başka nedenlerden dolayı yakınının gidemeyenler oluyor. Bu şekilde telefon aracılığıyla kişi kendi yakınına en azından bir Fatih`a veya hatim yaptırabilme imkânını sağlıyor.” dedi.

Toplamda beş projelerinin olduğunu belirten Balkesen, en çok dikkat çeken ve ilgi gören projelerinin 'Modern Mezar Taşı' projesi olduğunu söyledi.

Balkesen, “Kişi mezar taşının bağlı olduğu Wi-Fi`ye bağlanarak istediği süre ve duayı okutabiliyor. Biz zaten patent başvurusunda da bulunduk. Yakında inşallah patentini de alacağız. Bu şekilde orijinal bir ürün yapmayı tasarladık. Modern mezar taşına ilgi baya bir yoğun oldu. Beş projemiz içerisinden en yoğun ilgi çeken projemiz ‘Modern mezar taşı` oldu. İnsanların gelip bu şekilde projemizi incelemesi bizi sevindiriyor.” ifadelerini kullandı.

Projenin sahiplerinden öğrenci Kuray Güç ise günümüzde Kur`an-ı Kerimi okumasını bilmeyen ve duaları okumakta zorluk çekenler için böyle bir proje düşündüklerini belirtti.

Günümüzde mezarlık ziyaretlerinin azaldığına dikkat çeken Güç, “Bu modern mezar taşını yapmayı düşündük. Çünkü günümüzde hala Kur`an-ı Kerimi okumasını bilmeyen ve duaları okumakta zorluk çeken insanlar var. Onları düşündüğümüzden dolayı böyle bir çalışma yaptık. Kişi eğer Kur`an-ı Kerim okumasını bilmese de ‘modern mezar taşı` kendiliğinden Kur`an`ı okuyabiliyor. Kişi sadece onu takip ederek Kur`an okumaya devam edebiliyor. Bizler artık mezarlık ziyaretlerimizi bayramdan bayrama ve bazı özel günlerde yapıyoruz. Bu mezar taşları olduğu zaman bizler mezarlığa gidemesek de uzaktan kumanda sistemi ile vefat eden yakınınız için bu şekilde Kur`an okunabiliyor. Mezar taşımız güneş paneli ile çalışıyor. Güneşten aldığı enerji ile süreleri okumaya yönelik bir çalışma yaptık. Yağmurlu ve karlı günlerde de yağmur ve kar enerjisinden esinlenerek bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. İleride bu mezar taşına bunların eklemesini yapacağız.” şeklinde konuştu.

Projenin sahiplerinden öğrenci İsmail Çakmak da 'Modern mezar taşı' projesinin tekniği ile ilgili bilgi vererek, “Güç kaynağımızı güneşten alıyoruz. Güneş paneli ile powerbankımızı dolduruyoruz. Powerbankta bilgisayarına güç kaynağı oluyor. Güneş enerjisinden aldığı enerjiyi powerbankta depolanıyor. Bu şekilde dokunmatik ekrana bağladık. Bu dokunmatik ekrandan istediğiniz süreyi, ezanı ve selayı açabilirsiniz. Aynı zamanda uzaktan kontrol edilebiliyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir