• DOLAR 34.262
  • EURO 37.621
  • ALTIN 2910.297
  • ...
"Her yıl 5 milyon kişi tütün ürünlerinden dolayı ölüyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sigaranın benzeri olmayan bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Işık, sigara dumanının 2 bini zehir olmak 4 bin eşit kimyasal madde içerdiğini ve her yıl 5 milyon kişinin sigaradan öldüğünü belirtti.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep İşik, "Sigara yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir ve dünyanın en güçlü endüstrisi tarafından saldırgan reklam promosyon taktikleri ile satılır. Sadece kullananları değil, kullanıldığında kullanıcıyı da öldürür." şeklinde uyarılarda bulundu.

“Her yıl 8 milyon insan ölecek”

20. yüzyılda 100 bin kişinin sigaradan öldüğüne dikkat çeken Işık, "Halen her yıl 5,4 milyon kişi tütün ve tütün ürünlerinden ölüyor. Acil önlem alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde her yıl 8 milyondan fazla ölüm olacak. 21. Yüzyıl boyunca bir milyar kişinin öleceği tahmin ediliyor." ifadesini kullandı.

Dünya tütününün yüzde 73`ünün gelişmekte olan ülkelerde yetiştiğini hatırlatan Işık, "Bu ülkelerin yüzde 63`ü tütün ürünlerinin ithalatı için kazandıklarından daha fazlasını harcarlar." şeklinde açıkladı.

“Sigara dumanına maruz kalan da ölüyor”

Sigarayla ilişkili hastalıkların parayla satın alındığını söyleyen Işık, "40-80 milyar verirseniz sizin de nur topu gibi bir kanseriniz olabilir. Her aktif sigara içicisinin yanında bir pasif içicisi ölmektedir. Eşinizi doğru seçin! Sigara içen erkeklerle evli kadınlardaki akciğer kanserinden ölümler,  sigara içmeyen erkeklerle evli kadınlara göre yüzde 20 daha yüksek. Kocası günde iki paketten daha fazla sigara içen kadınlarda bu risk daha fazladır."  ifadelerini kullandı.

“Sigarayı bırakmayla başlayan faydalar”

Işık, sigarayı bırakmayla başlayan sağlık faydalarını şöyle açıkladı: "20 dakikada Kalp atış hızı düşer. 12 saatte kandaki CO seviyesi normale döner. İki hafta üç ay kalp krizi riski azalmaya başlar ve Akciğer fonksiyonları artar, 1-9 ay öksürme ve nefes darlığı azalır, Bir yıl da koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur.  10 yılda kanser riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, gırtlak, yemek borusu, mesane, pankreas ve böbrek kanseri riski azalır. 16 yılda koroner kalp hastalığı riski, sigara içmeyenle aynı olur."  (İLKHA) 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir