• DOLAR 35.499
  • EURO 36.309
  • ALTIN 3036.15
  • ...
Eksi 30 derecede domates üretiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde jeotermal ısı sayesinde eksi 30 derece hava soğukluğunda seralarda domates üretimi yapılıyor.

Diyadin'de 2014 yılında yüzde 90'ı özel sektör, yüzde 10'uda devlet destekli olmak üzere 40 dekar üzerinde kurulan 2 ayrı domates serasında yılda bin 600 ton domates üretiliyor. İlçeye 7 kilometre uzaklıkta kaplıcalara yakın alanda jeotermal ısı destekli kurulan seralarda soğuk havalara aldırış edilmeden topraksız tarım yapılıyor.

İşsizliğin yoğun olduğu ilçede kurulan domates seraları sayesinde işsizlik azalırken, Diyadinli gençler için iş sahası açıldı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu seralarda şimdilik 50 kişi çalışırken ilerleyen dönemlerde üretimin arttırılacağı ve çalışan sayısının 2 bin kişiye çıkarılması hedefleniyor. Burada üretilen domatesler İstanbul, Ankara, Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline ve yurt dışına gönderiliyor.

Serada görevli Ziraat Mühendisi Vahit Yaşlı," Serada topraksız olarak domates üretiyoruz. Otomasyon sistemi hasat yapıyoruz ve damlama sistemi ile de sulama yapıyoruz. Jeotermal suyu ile bu alanı hem ısıtıyor ve hem de domatesleri yetiştiriyoruz. Dışarda hava sıcaklığı eksi 30'a düşüyor biz ise 40 dekarlık alanda 20-25 derece sıcaklıkta domates üretiyoruz. Allah'ın bir nimetidir bu ayrıca fazlada maliyeti yok. Organik tarım yaptığımızdan dolayı domateslerin tadı çok güzel oluyor. Kış mevsiminde haftada bir defa yaz mevsiminde ise haftada 2 defa hasat yapıyoruz. Kış mevsiminde yaptığımız hasatta 15 ton domates üretiyoruz." dedi.

Diğer bir ziraat mühendisi Hatice Savcı ise şunları söyledi:" Sabah erkenden gelip havalandırmamızı ve gündelik işlerimizi yapıyoruz. Zaten her şey otomasyon sistemine bağlı olduğu için elle bir şey yapmıyoruz. Çalışanlarımız gelip budamaları ile uğraşıyorlar. Bizde onlara yardım ederek güzel domatesin oluşması için gayret ediyoruz. Çalışanlarımızın çoğu bayandır. Onların istihdamını sağlayarak ailelerine katkıda bulunmalarına çalışıyoruz. 40 bin dönüm üzerine kurulu 2 seramızda her yıl 50 bin adet fide ile üretime başlamaktayız. Amacımız Antalya gibi kendisini seracılıkta kanıtlamış iller ile yarış halinde olup onları geçmek. Eksi 35-40'ları gördüğümüz günlerde de üretim yapılabildiğini gösterebilmek ve piyasada olmak. Kaliteli ürünler yetiştirebilmek için gayret ediyoruz." (İLKHA) 


































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir