• DOLAR 32.455
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2439.89
  • ...
Bursa`da sağlıkta şiddet sanıklarına ceza yağdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2016 yılında Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı sağlık tesislerinde meydana gelen şiddet olayları nedeniyle açılan 85 davadan 18`i sonuçlandı. Sonuçlanan davalarda sanıklar, 10 ay ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasının yanı sıra binlerce lira tazminat ile cezalandırıldı.

Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi`nde geçen yıl meydana gelen olayda hastası muayene olurken içeri girerek görevi başındaki sağlık çalışanına hakaret ve tehdit ettiği ileri sürülen A.T. hakkında açılan kamu davası sonuçlandı.

Sağlık çalışanlarına tehdit, hakaret ve basit yaralama suçlamasıyla açılan kamu davada, sanık A.T.`nin ertelenmiş suçunun olması ve basit tehdit ve tehdit suçlamalarından sanığın eylemini birden fazla kişiye karşı işlemesi nedeniyle toplam 6 yıl hapis cezası verildi.

“Şiddet olaylarına kayıtsız kalmıyoruz” diyen Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastane Yöneticisi Op. Dr. Oktay Çelik, “Son iki yılda hastanemizde sözel ve fiziki şiddet olayları neticesinde yaklaşık 25 vakamız mevcut. Bunlardan 5 tanesi sonuçlandı. 3 tanesini Yargıtay onadı. Sonuçlanan davalar arasında 10 ila 60 ay arasında hapis cezası, 500 TL İle 4 Bin TL arasında para cezası alan da var.” dedi.

İnsanların sıkıntı yaşayabileceklerini söyleyen Çelik, “Gerek hasta, gerekse iş yoğunluğundan dolayı insanların beklentilerini tam olarak karşılayamayabiliriz. Bunun karşılığı, orada çalışan insanlara şiddet uygulamak, hakaret etmek sözlü ya da fiziki saldırıda bulunmak değildir. Öncelikle hasta hakları birimimiz var, idaremiz var. En nihayetinde mağdur olduklarını düşünüyorlarsa, kendileri de savcılığa ya da polise de giderek şikâyette bulunabilirler. Haklarını yasal yollardan aradıkları sürece kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın ise “Sağlık tesislerimizde hastanelerimizde veya yollarda, ambulanslarda her yerde sağlık elemanlarımız her yerde 7 gün 24 saat hizmet vermekte, canla başla çalışmaktadırlar. Bizdeki sağlık personeli sayısı ile biz Avrupa`da ya da Amerika`da verilen hizmetin 4-5 mislini veriyoruz. Olağanüstü bir özveri ile çalışıyor personelimiz ve elbette ki vatandaşlarımız daha fazlasını isteyebilir. Kendilerine yardım etmek, hizmet etmek ve sağlık sunmakla görevli insanlara saldırmak, hakaret etmek, fiziki ya da sözlü şiddet uygulamak, hiçbir şekilde kabul edemeyeceğimiz bir şeydir. Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ, bu tür şiddet eylemlerinin doğrudan kendisine yönelik olduğunu vurgulamıştır. Bizler de bunu asla kabul edemeyiz. Şiddet, bizim kültürümüze, ahlakımıza, töremize, geleneğimize, inançlarımıza aykırı bir şeydir.” dedi.

Aşkın konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Acillerde zaman zaman ve günün belli saatlerinde veya belli mevsimlerde sıkışıklık yaşanabilir. Bu her yerde olan bir şeydir. Lütfen bu gibi durumlarda da vatandaşımız herkesin orada acile gelmiş olduğunu, herkesin hastasının öncelikli olduğunu ama daha öncelikli olana karar vermesi gerekenin de oradaki acil hekimlerimizin olduğunu bilerek hareket etmeli, sabırlı olmalı. Oradaki çalışanlarımıza tazyik, baskı değil de,  lütfen yardımcı ve destek olmalarını bekliyoruz. Şiddet karşısında da hiçbir tolerans tanımaya niyetimiz yok. Her türlü hukuki yardım ve yaptırım konusunda çalışanlarımızın arkasındayız.” (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir