Eskişehir`e tikobilet.com ile gidin
İlandır
Konar Göçer Barınakları İlçede göçer ve hareketli barınaklar yaz döneminde şeker pancarı ve patates tarlalarında çalışmak amacıyla genellikle Şanlıurfa`dan gelenler tarafından kurulmaktadır.
Bunların barınakları genellikle yol veya akarsu kenarlarında Eskişehir Çifteler`de boş bulunan bir yere kurulmaktadır.
Barınak, zemine çakılan demir veya ağaç direklerin üstünün kıl ve naylon kullanılarak yapılan çadırla kapatılması oluşmaktadır.
Ayrıca bir miktar da Afyonkarahisar`ın Dinar ilçesinden gelen göçebe satıcılar da yaz döneminde Eskişehir Çifteler'e gelip yerleşmektedirler. Bunların barınakları ise muhtemelen Dinar depreminde Kızılay tarafından verilen çadırlardır.
Yaz döneminin sona ermesi ile birlikte bu barınaklarda kalanlar memleketlerine dönmektedirler. İstanbul Eskişehir otobüs firmaları sayfasından otobüs bileti alarak Eskişehir'e canlı olarak tanık olabilirsiniz. Basit Meskenler Bu tip meskenlere, ilçe merkezinin 2–3 km doğusunda Sakarya Nehri kenarında rastlanmaktadır.
Geçici bir süre kullanıldıkları için, genellikle basit bir yapı özelliği gösterirler. Bunların inşasında genellikle yakın çevrede bulunan taş ve topraklardan yararlanılırken çatı kiremitle kapatılmaktadır. Temeli taş, duvarları ise kerpiçle örülen bu yapılar yine kerpiç sıva ile sıvanmaktadır.
Meskenin sağlamlığı yapan kişilerin özenine göre değişmektedir. Bazılarının duvarları sıvalı olmadığı gibi pencereleri de çok basit olarak yapılmıştır. Oda sayısı tektir. Bu tip meskenler genellikle Sakarya Nehri`nin her iki yakasında çiftçilik ve balıkçılıkla geçimini sağlayan kişiler tarafından inşa edilmiştir. Bunlardan çiftçilikle geçimini sağlayanlar genellikle yazın tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemde burada kalmaktadırlar. Balıkçılıkla uğraşanlar ise sürekli çiftliklerinin başında bulunduklarından meskenlerinde devamlı kalmaktadırlar.
Geleneksel Meskenler Eskişehir Çifteler`de daha çok kırsal kesimde görülmekle birlikte ilçe merkezinde de bu tip meskenler bulunmaktadır. Geleneksel meskenler daha çok çevrede bulunan coğrafi yapı elemanları kullanılarak inşa edilmişlerdir. Bu yapı elemanları kireç taşı, kerpiç yapımında kullanılan toprak ve saman gibi malzemelerdir. Eskişehir Çiftelernın jeolojik yapısı gereği bol miktarda bulunan kireç taşları ile binanın temeli yapılmaktadır.
Daha sonra değişik kökenli kayaçların parçalanıp dağılmasından meydana gelen toprağa su ve saman katılarak balçık haline getirilmekte ve karışım iyice çiğnenerek özleştirilmektedir. Balçığa saman katılmasının en önemli nedeni ise, samanın çimento görevi görerek dağılmayı önlemesinden kaynaklanmaktadır.
Ayrıca bitkisel kökenli olması da ısıyı iyi yalıtımını sağladığından yazın serin, kışın sıcak bir ortam oluşturmaktadır. Özleştirilen harç daha önceden hazırlanan tahta kalıpların içine doldurularak şekillendirilmekte ve daha sonra güneşte kurutularak kerpiç hazırlanmaktadır.
Bu kerpiçler temelin üzerine aralarında yine kerpiç harcı kullanılarak örülmektedir. Kerpiç harcı veya çamuru ile aynı zamanda, duvarların iç ve dış yüzeyleri de sıvanmaktadır. Günümüzde yapılan geleneksel meskenlerin inşasında bazı değişiklikler olmuştur. Bu meskenler, modern ve geleneksel meskenlerin bir karışımı niteliğinde inşa edilmektedir.
Bu evlerde geleneksel ve modern meskenlerin iyi özellikleri bir araya getirilmiş, böylece sağlıklı, güvenli ve yalıtımı iyi bir ev tipi ortaya çıkmıştır.
Evin kerpiçten inşa edilen duvarına beton sıvanın kerpiçte tutunmasını sağlamak amacıyla gazoz kapağı çakılmakta ve bu evlerin dış kısmı betonla sıvanmaktadır. Böylece bu ev tipinin modern meskenden tek farkı duvarlarının kerpiçle örülmesi olmakta ve dış görünüş açısından modern mesken tipinden ayırt edilememektedir.
www.tikobilet.com ile Eskişehir'e
Eskişehir Çifteler`deki geleneksel meskenler kiremitle örtülmüş eğik bir çatıyla kapatılmaktadır. Geleneksel ev tek katlı ise buna ev; iki katlı ise Eskişehir Çifteler`de genel olarak “hanay” olarak isimlendirilmektedir. Belpınar Köyü`nde ise iki katlı geleneksel meskenlere “başev” denilmektedir. Geleneksel mesken eğer iki kat yapılacaksa ağaç karkas denilen yapıda inşa edilmektedir. Buna göre bina ağaç direklerle yatay ve dikey olarak güçlendirilmekte ve bu ağaçların arası kerpiç tuğlalarla örülmektedir.
Geleneksel meskenlerin modern meskenlere bu denli benzemesinin nedeni, Eskişehir Çifteler`deki ailelerin gelir düzeyleri ve kültürel seviyelerinin giderek yükselmesidir.
Böylece mesken yapımında kullanılan yapı malzemesi ve inşa tekniğinde de değişmeler olmuştur. Genellikle bir bahçe içinde tek kat olarak inşa edilen geleneksel meskenlerin, yörede ekmek damı adı verilen ekmek evi ve kömürlük, hayvancılıkla uğraşan ailelerin ise kümes, ahır, samanlık ve kuruluk gibi ayrıca eklentileri vardır ve bunlar, konuttan ayrı olarak inşa edilmiştir. Ayrıca her evin bahçesinde söğüt, akasya, kavak ve kayısı, iğde, meyve ağaçlarından herhangi biri veya birkaçı yeşilliği, meyvesi veya gölgesi için dikili bulunmaktadır.
Bahçede ev halkının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çeşitli sebzeler de yetiştirilmektedir. Tikobilet ile en uygun Eskişehir otobüs biletleri her zaman satın alabilirsiniz. Eskişehir Çifteler`deki geleneksel meskenlerden bir kısmı ise daha önce değindiğimiz meskenlerden farklı bir özellik göstermektedir. Bu evlerin temelden çatıya kadar yapım özellikleri aynı iken mesken ve eklentilerinin planları açısından farklılık görülmektedir. Bu mesken tipinde arsa ortadan ikiye bir çitle bölünmüş olup birinci kısmı mesken için, ikinci kısmı ise eklentileri için kullanılmıştır.
Böylece eklentilerden kaynaklanacak kirlilik tamamen bertaraf edilmiştir.
Birinci kısımdaki meskende odalar, mutfak ve banyo birbirine ulanmış bir haldedir. Ayrıca evin ön kısmında sebze meyve yetiştirmek ve dinlenmek amacıyla bahçe oluşturulmuş ve bu bahçenin bir köşesine de tuvalet yapılmıştır. İkinci kısımda ise zahirelerin konduğu ambar, garaj, büyükbaş hayvanların konduğu damlar ve küçükbaş hayvanların konduğu saya adı verilen ağıl bulunmaktadır.
Bu ağılın ön kısmında da küçükbaş hayvanların dışarıya çıkabileceği çitle çevrilmiş bir alan bulunmaktadır.
İkinci bölümde bulunan eklentilerin dışa çıkışları da bu bölümde bulunan kapılardan sağlanmaktadır. Eskişehir Çifteler`de bu tür mesken ve eklentileri Hayriye, Osmaniye ve Ilıcabaşı köylerinde görülmektedir.