• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
"Her üç yetişkinden biri sigara kullanıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`de yaklaşık 16 milyon erişkin sigara kullanıyor ve dünyada günde yaklaşık 13 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu açıkladı. İstatistiklere göre sigara içmek dünya çapında bir problem ve tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor.

 “Sigarayı bırak, hayatı bırakma”

Sigaranın hem kişiye hem çevresine verdiği zararlara dikkatleri çeken Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, sigara bağımlıları için 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü`nün bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Günlüoğlu, “Sigara kanser, kalp rahatsızlıkları ve KOAH gibi birçok ölümcül hastalıklara yol açıyor. Bedenimize, psikolojimize, sevdiklerimize, ekonomimize zarar veren, ölümcül hastalıklara yol açan sigaraya karşı amansız mücadelemiz ilk günkü gibi devam ediyor. Bu kapsamda 'Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma' ana temasıyla kamu spotlarımız yayınlanmaya başladı. Sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak birçok bilgiye kolay ve pratik bir şekilde ulaşılabilmesi için bırakabilirsin.org sitemizi de yayına aldık.” dedi.

Sigaradan kurtulmanın mümkün olduğunu dile getiren Günlüoğlu, “Sigara size zarar veriyor, sigara sevdiklerinize zarar veriyor. Kurtulmak mümkün… Yeter ki inanın, iradenizi ayağa kaldırın ve elinizdeki sigarayı bırakın. Zorlanırsanız bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. 9 Şubat sigara bağımlıları için bir dönüm noktası olsun.” diye konuştu.

“Sigara zararları kanserle sınırlı değildir”

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz ise sigaranın kanser ile sınırlı olmadığına dikkat çekti. Yavuz, “Sigara dumanı, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir sebebidir. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigara dumanının zararları kanserle sınırlı değildir. Sigara kullanan gebelerde düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve bu bebeklerde zekâ geriliği oranı daha yüksektir. Yine kalp hastalığına neden olan durumların başında sigara gelmektedir. Sigara, kullanan kişinin ve çevresinde yaşayanların yaşama konforunu olumsuz etkilemenin yanında cinsel iktidarsızlığa da neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin-İLKHA)  




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir