HDP`li 4 milletvekili hakkında `terör` fezlekesi
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Van Milletvekilleri Botan, Yıldırım, Öztürk ile Ertan hakkında "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından fezleke hazırladı.
VAN - (AA) Van'da PKK'lilerin cenazelerine ve Abdullah Öcalan için düzenlenen yürüyüşlere katılan HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Nadir Yıldırım, Tuğba Hezer Öztürk ile Bedia Özgökçe Ertan hakkında fezleke hazırlandı.
Van Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekelerde emniyet güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen PKK'lilerin kentteki cenaze ve taziyelerine katılan 4 milletvekilinin "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarını işledikleri belirtildi.
Anayasa'nın 83. maddesine istinaden milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunulan fezlekeler, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.
Fezlekelerde 4 milletvekilinin, PKK'lilerin cenaze ve taziyeleri ile Öcalan için düzenlenen yürüyüşlere katıldıkları bildirildi.
Öztürk hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor
Van Cumhuriyet Başsavcılığının fezleke hazırladığı milletvekilleri arasında yurt dışında olduğu tespit edilerek hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk de bulunuyor.
Yasama dokunulmazlığının kaldırıldığı kanun kapsamında yer alan suçlarla ilgili hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek, yönetmek ve bunların hareketlerine katılmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 2 dava açılan Öztürk'ün, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 70 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Dokunulmazlıklar 20 Mayıs'tan önceki suçlar için kaldırılmıştı
Haklarında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yolunu açan Anayasa değişikliği, 20 Mayıs 2016'da TBMM'de 367 oyla kabul edilmişti.
Anayasa değişikliğinde, teklifin TBMM'de kabul edildiği tarihte, soruşturmaya veya kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." hükmünün uygulanmayacağına yer verilmişti.