SALDIRI GAZZE`YE MESAJ TÜRKİYE`YE
İşgal rejimi, önceki gün Gazze Şeridi`ne havadan ve karadan saldırdı. Hamas, saldırının olası sonuçlarından işgal rejimini sorumlu tutarken, işgal Parlamentosu Knesset de Batı Yaka`da Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştıran tasarıyı onayladı. Gazze`ye saldırı ve Yahudi yerleşim kararının, özellikle Türkiyeli bir bakanın 7 yıl aradan sonra israil`e ziyareti sırasında gerçekleşiyor olması israil`in büyük bir aymazlığı ve Türkiye`ye mesajı olarak değerlendiriliyor. İsrail`in Türkiye`yi aşağılayan bu tavrı, ilişkilerin düzelmesinin Türkiye`nin yanı sıra Filistin`in yararına olacağı gerekçesini öne sürenlere de siyonist zihniyeti tanımaları açısından bir yol gösterebilir.
Abuzer Atasoy - Doğruhaber
Siyonist işgal rejimi yine kudurdu. İşgal ordusu, 9 yıldır ambargo altında tutuğu Gazze`yi önceki gün karadan ve havadan bombaladı. İşgal rejimi ordu sözcülüğü Pazartesi günü sabah saatlerinde Gazze Şeridi'ni vurduğunu açıkladı. Açıklamada, “Orduya ait tanklar, Gazze Şeridi`nin kuzeyinde Hamas`a ait bazı hedefleri vurdu” ifadesine yer verildi. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ise, işgal rejimi ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarda şu ana kadar 3 Filistinli yaralandı, çok sayıda bina zarar gördü.
İŞGAL REJİMİ: SALDIRI ROKET SALDIRISINA KARŞILIK
İşgal rejimi ordusu, bu saldırıların Gazze`den İsrail`in Aşkelon kenti yakınlarına düzenlenen roket saldırısına karşılık olduğunu iddia ederek, söz konusu roketin boş bir alana düştüğü ve herhangi bir yaralanma ya da can kaybına yol açmadığını duyurdu. İşgalcilerin gerekçe olarak gösterdiği saldırıyı Filistinli gruplardan üstlenen olmadı.
HAMAS'TAN AÇIKLAMA
İslami Direniş Hareketi (Hamas), yayınladığı bildiride işgalcinin, Gazze Şeridi halkını hedef alan saldırılarının devam etmesine izin vermeyeceğini bildirdi. Hamas sözcülerinden Abdullatif El-Kanu, yaptığı açıklamada, işgal ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıların ve gerginliğin tırmanmasının olası sonuçlarından işgal rejiminin sorumlu olduğunu söyledi. El-Kanu', işgal rejiminin iç sorunlarını dışarıya taşımak amacıyla Gazze Şeridi'ne saldırdığını belirterek, işgal ordusunun saldırılarına verilecek karşılığın Filistinli gruplarla birlikte belirleneceğini açıkladı.
İŞGAL PARLAMENTOSU YASADIŞI YERLEŞİMLERİ YASALLAŞTIRDI
Öte yandan işgal Parlamentosu, Batı Yaka'daki yaklaşık 4 bin yerleşim birimini yasallaştıran tasarıyı nihai olarak onayladı. Knesset'te yapılan ikinci ve üçüncü oylamada Batı Yaka'daki Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştıran tasarı onaylandı. Knesset Başkanı Yuli Edelstein, son oylamanın ardından yaptığı açıklamada, tasarının 120 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda 60 evet, 52 hayır ile kabul edildiğini belirtti.
Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasıyla harekete geçen işgalci israil, 11 bin yeni konut yapacağını duyurmuştu.
TÜRKİYE`DEN YASAYA SERT TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı yasayı kınayan bir metin yayınladı. Kınamada şu ifadeler kullanıldı: "İsrail Parlamentosu`nun Filistinlilerin özel mülkleri üzerine inşa edilmiş toplam 4000 konuttan müteşekkil çeşitli yerleşimlere onay veren yasayı kabul etmesini şiddetle kınıyoruz. İşgal altındaki Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözüm zeminini tahrip ettiğini kayıt altına alan 23 Aralık 2016 tarihli ve 2334 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen İsrail'in ısrarla sürdürdüğü bu siyaset asla kabul edilemez."
FKÖ: ‘HIRSIZLIK YASALLAŞTI`
Oylamadan dakikalar sonra açıklama yapan Filistin Kurtuluş Örgütü, kararı kınadı, yasayı "Hırsızlığın yasallaştırılması" olarak nitelendirdi. Örgütten yapılan açıklamada "Bu yasa gösteriyor ki, İsrail hükümeti en ufak bir siyasi çözüm şansını dahi yok ediyor" denildi. Açıklamada, yasadışı yerleşim yerlerinin barışı ve iki devletli çözüm imkânını ortadan kaldırdığı belirtildi.
7 YIL ARADAN SONRA İLK ZİYARET VE TÜRKİYE`YE VERİLEN MESAJ!
Siyonist israil Gazze`ye saldırının yanı sıra işgal parlamentosu Knesset'in Batı Yaka'daki yaklaşık 4 bin yerleşim birimini yasallaştıran tasarıyı nihai olarak onaylamasının Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı`nın israil`e ziyareti esnasında gerçekleştirmesi büyük bir aymazlık olarak yorumlandı. Bakan Avcı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi süreci kapsamında resmi temaslar için Tel Aviv'e gitmişti. Siyonist israil 2010'da Mavi Marmara Gemisine düzenlediği saldırı sonrası Türkiyeli 10 Müslüman şehid etmiş, Türkiye-israil ilişkileri kopmuştu. 7 yıl aradan sonra Bakan Avcı, israil'i ziyaret eden ilk Türkiyeli Bakan oldu. Ancak işgal rejiminin, Türkiye ile ilişkilerinin normal olduğu geçmişte de yaptığı gibi şimdi de Türkiye`nin Filistin`e yönelik hassasiyetine rağmen Batı Yaka`da yeni yerleşim birimleri inşa kararı ve Gazze`ye saldırıyı hem de Türkiyeli bir bakanın yıllar sonra gerçekleştirdiği ziyareti sırasında gerçekleştiriyor olması Türkiye`ye mesaj olarak değerlendiriliyor.
İLİŞKİLERİN DÜZELMESİNİN FİLİSTİN`İN YARARINA OLACAĞI GEREKÇESİNİ ÖNE SÜRENLER…
İşgal rejimi askerlerinin, 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara Gemisine saldırısı sonucu 10 Türkiyeli Müslümanın şehit edilmesi, iki ülke arasında ikili ilişkilerin kopmasına neden olmuştu. İlişkiler, işgal rejiminin özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek “tazminat”ı Türkiye'ye iletmesi ve Gazze'ye insani yardımların başlatılmasıyla normalleşme sürecine girmişti. Ancak Türkiye‘nin israille ilişkilerinin düzelmesi amacıyla Mavi Marmara davasını düşürmesi büyük bir hayal kırıklığına sebep olmuştu. Ambargo kalkmadan ilişkilerin düzelmesinin Türkiye`nin yanı sıra Filistin`in yararına olacağı gerekçesini öne sürenlere, siyonist rejimin yerleşim kararı ve Gazze`ye saldırılarının, Türkiyeli bir bakanın israil`deyken yapılıyor olmasını hatırlatmakta fayda olduğu gibi, siyonist zihniyeti tanımaları açısından da bir yol gösterecektir.