• DOLAR 32.562
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2442.427
  • ...

Beyaz eşyada ÖTV`nin sıfıra indirilmesini değerlendiren beyaz eşya satıcıları, esnafın ödemelerini yapabilmek için ÖTV oranından daha fazla indirim yaptığını belirterek, vatandaşın ÖTV indiriminden önce de beyaz eşyayı aynı fiyata aldığını ifade ettiler.

Bakanlar Kurulunun klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisini (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfırlama kararı Cuma günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Vatandaşın ÖTV indiriminden önce de aynı ürünü indirimli aldığını ifade eden beyaz eşya satıcıları, değişen bir şeyin olmadığını söyledi.

Diyarbakır`da 18 yıldır beyaz eşya satıcılığı yapan Mahmut Boz, ÖTV indiriminden ziyade katma değer vergisi (KDV) indirimine gidilmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz eşyada 6,7 olan ÖTV`nin sıfıra indirildiğini hatırlatan Boz, “Zaten bu indirim de liste fiyatı üzerindeki indirimdir. Şu an Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde esnaf perişan olduğu için kendi imkânlarıyla ÖTV indirim oranından daha fazla indirim yapıyor. Yani bunun faydasının olması için halkımıza fabrikaların fiyat indirimine gitmesi lazım. Bir üründen liste üzerinde 6,7 oranında bir indirim yaptığımız zaman, bin 500 liraya gelen makine bin 300 liraya geliyor, zaten biz o fiyata satıyoruz. Yani ÖTV indirim oranının kat kat üzerinde bir indirimle ürünlerimizi satıyoruz. Esnaf ödemelerini yapmak için belli bir cüzi kar ile malını satmaya çalışıyor. ÖTV indiriminin hiçbir faydası olamaz, bu indirim ancak batı illerine yarar. Çünkü batıda liste üzerinden satış yapıldığından, orada pazarlık olmadığından dolayı oradaki vatandaşlara yarar. Bizim bölge halkımız ise sadece bir bayiye değil, onlarca bayiye gidip pazarlık yaptıktan sonra eşyayı alıyor.” dedi.

“Vatandaşa göre ÖTV indirimi fiyatın yarı yarıya indirilişi gibi görünüyor”

Vatandaşın ÖTV indirimini yanlış anladığını söyleyen Boz, sözlerine şöyle devam etti:

“Günde 10-15 müşteri gelip ÖTV indiriminden bize bahsediyor. Vatandaşa göre ÖTV indirimi fiyatın yarı yarıya indirilişi gibi görünüyor. Biz yüzde 15 oranında indirim yapıyoruz, aynı hesaba geliyor. Vatandaş ÖTV indiriminde önce de aynı fiyata ürünü alıyordu şimdi de aynı fiyata alacak.”

Bir başka beyaz eşya satıcı Cahit Taşkın ise tekstilde KDV indirimine gidildiği gibi, beyaz eşya sektöründe de KDV indirimine gidilmesi gerektiğini belirterek, “Satıcı olarak bu ÖTV indiriminin bize yansıması yoktur. Bu direk tüketiciyi ilgilendiren bir durumdur. ÖTV indirimi ile ortalama bin liralık bir üründe 50 liralık bir indirim vardır. İnsanların alım gücünün zayıf, psikolojilerinin bozuk olmasından dolayı pek bizim perakende sektörüne inandırıcı bir seviyede bu indirimin yansıyacağını tahmin etmiyorum. Bölge için pek olumlu bir faydası olmaz. Biz perakendeciler ödememizi yapmak için yeri geldiğinde stoklarımızı eritmek için indirim yapıyoruz. Şu anda esnaf sıkıntı çekiyor. 1994 krizini gördük, 2001 Ecevit dönemindeki krizi de gördük. O dönemlerde bile bu kadar zorlanmadık. Şimdi esnaf olarak çok sıkışığız.” şeklinde konuştu.

“Tekstil ürünlerinde KDV oranı yüzde 8`e indirildi, bizim sektörümüzde de yüzde 8`e indirilebilir”

Medyada ÖTV indiriminin çok farklı işlendiğini ifade eden Taşkın, “ÖTV indiriminin medyada büyük bir indirim gibi yansıtılması sadece reklam amaçlıdır, çünkü oran belli. Bir KDV indirimi gibi değil. KDV`de bir indirim olsa daha farklı olurdu. Beyaz eşyanın tüketiciye daha ucuz gidebilmesi için KDV indirimine gidilebilir. Bugün tekstil ürünlerinde KDV oranı yüzde 8`e indirildi, bu bizim sektörümüzde de yüzde 8`e indirilebilir. Bölgemizdeki esnafa gerek KOSGEB ve gerekse de devlet olarak ödemesini yapabilmesi için destek olunması lazım. Çünkü kimse ödemesini yapamaz durumda. KOSGEB`in şu anda reklamlarda ve başbakanın söylemlerinde ciddi anlamda destek verdiği söylenir ama bunun perakende ve ‘al-sat`çılara bir faydası yok.” dedi. (M. Hüseyin Temel / M. Sıddık Bilge – İLKHA)