• DOLAR 35.468
  • EURO 36.66
  • ALTIN 3058.14
  • ...
Bakan Çelik: Tarım alanları daralıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ait binalarının açılışlarını ve IPARD, Kırsal Kalkınma ve DAP Yatırımları Hibe Programlarının dağıtım töreni katılmak üzere Van`a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım alanlarının daraldığını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü binasının açılışının ardından bir otelin konferans salonunda düzenlenen IPARD, Kırsal Kalkınma ve DAP Yatırımları Hibe Programları dağıtım töreninde konuşan Çelik, yakın gelecekte 2 milyar hektar arazi, iklim değişimi nedeniyle çölleşme ve kuraklıkla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Amaçlarının Türkiye tarımının fotoğrafını doğru çekmek ve doğru kararlar almak olduğunu söyleyen Çelik, “Çekilen fotoğraf üzerinde yaptığımız çalışma üzerine Milli Tarım Projesi çıkardık. Milli Tarım Projesi`nin iki ayağı vardır. Biri bitkisel üretim, diğeri ise hayvancılıktır. Tarımın geldiği nokta var. Bu geldiği noktayı yeterli görmek mümkün değildir. Çünkü nüfusumuz artıyor. Bakın geçen yıldan bu yıla bir milyon nüfusumuz arttı. Dışarıda başı sıkışan bize geliyor. Bizim bayrağımızın, vatanımızın kıymetini bilelim. Çünkü bizim gidecek yerimiz yok. Vatanımızın kıymetini biliyoruz ve kıymetini bilme noktasında gençlerimize de yapılması gereken tavsiyeleri yapmamız gerekiyor.” dedi.

“Su ve gıda savaşları ufukta görünüyor”

Tarım arazilerinde korkunç bir daralma olduğunu ve bu yüzden ileride su ve gıda savaşlarının başlayacağına işaret eden Çelik, “Tarım dünya açısından da önemli, tarım alanları daralıyor, korkunç bir olumsuz gidiş var. Yakın gelecekte bizi bekleyen 2 milyar hektar arazi, iklim değişimi nedeniyle çölleşme ve kuraklıkla karşı karşıya kalıyor. 2050 yılında gerekli önlemleri almazsak, bu gidişatta verimde yüzde 10 ile yüzde 20 arasında düşüş olacak. Bir milyar aç, bir milyar yoksul insan var. Tedbir almazsak 2050 yılında dünya nüfusunun yarısı açlıkla karşı karşıya kalacak. Su ve gıda savaşları ufukta görünüyor. Tarımla ilgili, karnını doyurmakla ilgili, geçimi temin etmekle ilgili savaşlar var.” ifadelerini kullandı.

“Ovalar tarımsal sit alanı ilan edildi”

Elverişli tarımsal arazilerine zarar gelmemesi açısından, ovaların tarımsal sit alanı olarak ilan edildiğine dikkat çeken Bakan Çelik, “Tarım arazilerini kaybetmemek için 140 ova tarımsal sit alanı ilan edildi. 300 ovayı bulacak. Erciş`te ve bir merkezde daha iki merkezde ovaları tarımsal sit alanı ilan ettik. Bu alanlara bir çivi dahi çakılmayacak. Çakılmazsa çocuklarımızın sofrasına gıda gelecek.” diye belitti.

“Milli Tarım Havza Bazlı Modeli 941 havzada ne ekileceği belirleniyor”

Hangi ilde, ne ekileceği yapılan incelemeler sonucunda belirlendiğini söyleyen Çelik, “Türkiye 941 havzaya bölündü. Van`da 13 havza ve toprağın hangi gübreye ihtiyacı var ve toprağın durumuna göre gübre önerisinde bulunuyoruz. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde yeşil masa kuruluyoruz. Sorunlarınız orada çözülecek, çözülmüyorsa biz bir telefon kadar yakınız. Size yeşil masada saat verecekler, bunu yapmıyorlarsa o idareci ve müdürleri burada tutmayacağız. Milli Tarım Havza Bazlı Modeli 941 havzada ne ekileceği belirleniyor. Van`da hangi ilçede ne ekilecek belirli. Bunun dışında bir şey ekmemeniz gerekiyor. Birçok inceleme sonunda belirlenen ürünler bunlar. Erzurum`dan İzmir`e kadar patates ekersen satılmaz. Nerede ne ekilirse ne destek alınacak belli. Hangi üründe ne destek alınacak belli.” diye konuştu.

“Bölgede damızlık merkezleri kuruyoruz”

Bölgede damızlık merkezleri kuracaklarını ifade eden Çelik, son olarak şunları kaydetti:

“Hayvancılık açısından Van ili mera destekleme kapsamı içindedir. 230`a kadar damızlık hayvan aldınız bunun 1/3`ünü biz Bakanlık olarak ödüyoruz. Merayı da kim hayvancılık yapacaksa ona tahsis ediyoruz. Hayvanın buzağı oluyor, 750 TL buzağı desteği veriyoruz. 500 bin buzağı geliyor, 400 bini ölüyor. Yetiştirici doğmadan veya doğduktan sonra aşılarını yapacaksın. 4 ay yaşatacaksın sonra her biri için 750 TL destek alacaksın. Damızlık merkezleri kuruyoruz. Bu bölgede koç ve teke damızlık merkezleri kuruyoruz.”

PARD, Kırsal Kalkınma ve DAP Yatırımları Hibe Programları Dağıtım Töreni, çiftçilere verilen hibe destekleriyle son buldu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir