• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
"Kanser Türkiye`de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanserin modern tıptaki gelişmelere rağmen hâlâ dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade Eden Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, kanserde erken tanının önemine dikkati çekti.

Kanserin Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Yazı, büyük çoğunluğu önlenebilir bir hastalık türü olan kansere karşı toplumsal bilinci arttırmak amacıyla her yıl 4 Şubat'ta Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından dünya genelinde kampanyalar düzenlendiğini belirtti.

Kansere yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi ve kanserin erken teşhisine de olanak sağlayacak şekilde düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması gerektiğine de dikkat çeken Yazı, şunları kaydetti:

"Korunmada başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden de uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser olma riskini azaltabilir. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışlarıyla kanserden korunmak mümkün olabilmektedir." dedi.

Yazı, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile aile hekimliklerinde ücretsiz kanser taramalarının yapıldığını da hatırlatan Yazı, "Tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda da ulusal tarama programları mevcuttur. Bu gibi konularda halkımızda farkındalık oluşturma, her şeye rağmen kanser hastalığı olan insanlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve onlara maddi-manevi desteğin sağlanması konusunda hepimize görev düşmektedir." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri