• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
İşitme Engelliler İçin Kur`an Kursu Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - İzmir Buca Müftülüğü her kesime örnek olacak bir girişim gerçekleştirdi. Yaklaşık bir buçuk ay önce İşitme engelli vatandaşlara yönelik Kur`an Kursu açıldı. Kursta İslami ilimler, ibadet, itikat eğitimi ve siyer dersleri veriliyor.

 Buca`da açılan ve Türkiye`de eşi benzeri olmayan Hacı Ahmet Susuzlu İşitme engelliler Kur`an Kursunda, erkek ve bayan olmak üzere iki ayrı sınıfta toplam 42 kişi Kur`an öğreniyor.
 
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı`na açıklamalarda bulunan Buca İlçe Müftüsü Adem Gülmek, bu hizmetin başlamasına yine işitme engelli bir vatandaşın vesile olduğunu belirterek, "Geçen sene kutlu doğum zamanlarında, Şirinyer`de işitme engellilerine yönelik bir panel yaptık. Bu panelde İşitme engelli bir vatandaş söz alarak "Neden bize yönelik İslami eğitim yok? Neden bize bu yönde hizmet verilmiyor? Şeklinde buna benzer sorular sordu. Sorular çok düşündürücü ve anlamlıydı, Allah nasip etti ve derin bir araştırmanın ardından böyle bir hizmete başladık" dedi.
 
Buca İlçe Müftüsü konuşmasını şöyle sürdürdü: "Din hizmetleri proje kapsamında, Buca müftülüğü olarak engelli kardeşlerimizin din hizmeti ihtiyacını önceleyen bir program başlattık. Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde, öncelikli olarak işitme engelli kardeşlerimizin din hizmetine ihtiyacının ve bu alanda beklentilerinin çok daha fazla olduğunu gördük. Bu doğrultuda öncelikle Buca Avni Limboz Cami`mizde her hafta Cumartesi günü öğle namazına müteakip işitme engelli kardeşlerimize dini bilgiler semineri vermeye başladık. Bu kapsamda işaret dili tercümanı arkadaşımız vasıtasıyla, işitme engelli kardeşlerimize İslam dininin ibadet, inanç, itikat ve diğer konularında bilgiler vermeye başladık"
 
Türkiye`de Bir ilk
Bu projenin Türkiye`de bir ilk olduğunu ifade eden Gülmek, "Buradan hareketle işitme engelli kardeşlerimizin Kur`an öğrenme, İslam dini hakkında daha detaylı bilgiye sahip olma taleplerini dikkate alarak, Buca`mızda Türkiye`de bir ilk olan projeye dayalı, hedefleri belli ve bizzat bizim yetiştirmiş olduğumuz din görevlisi arkadaşlarımız tarafından, işaret kursu destekli "İşitme engelliler Kur`an Kursumuzu" açmış bulunuyoruz. Kur`an kursumuz yaklaşık bir buçuk aydır gönüllülük esasıyla devam etmekte. Toplam 42 öğrencimiz mevcut. Öğrencilerimize Kur`an kursumuzda Diyanet işleri başkanlığımızın Kur`an Kursları müfredatını uyguluyoruz. İbadet derslerini, itikat derslerini, siyer derslerini ve Kur`an-ı Kerim`in orijinal metnini Elif-Ba`dan başlamak suretiyle bu kursumuzda işitme engelli kardeşlerimize öğretiyoruz" diye konuştu.
 
15 İmam-Hatip, 15 Kur`an Kursu Öğreticisi İşaret Dili Eğitimi Aldı
İmam-Hatip ve Kur`an Kursu öğreticilerinin işaret dilini öğrendiklerini söyleyen İlçe Müftüsü Adem Gülmek, "Bu kapsamda Buca müftülüğümüzde 15 İmam hatip kardeşimiz, 15 Kur`an kursu öğreticisi arkadaşımız işaret dili eğitimi aldılar ve hala bu alanda eğitimlerini devam ettiriyorlar. 6 aydır bu işaret dili konusundaki çalışmalarımız devam etmekte. Bu kurslarımızda da bir sınıfta erkek işitme engelli kardeşlerimiz, diğer sınıfta bayan işitme engelli kardeşlerimiz olmak üzere iki sınıfımız mevcut. Bunların erkeklere ait olan bölümünde 5 İmam hatip arkadaşımız, işaret diliyle Kur`an öğretmekte ve dini bilgiler vermekte. Bayanlara ait olan bölümde de 5 Kur`an kursu öğreticisi arkadaşımız, aynı şekilde işaret diliyle Kur`an öğretmekte ve dini bilgiler vermektedir. Ülkemizde engellilerimizin birçok alanda karşılaştıkları güçlüklerin farkındayız ve bu bağlamda din hizmetlerinde engelli kardeşlerimizin yanında olmak ve onların bu hizmet ihtiyaçlarını gidermek maksadıyla yapmış olduğumuz özel destekli hizmetler projesinin ülkemiz genelinde bir farkındalık uyandırmasını arzu ediyoruz. Ve bu farkındalıkla ülkemizin genelindeki tüm engellilerimizin, özellikle işitme engelli kardeşlerimizin, akabinde görme engelli kardeşlerimizin ve diğer engel gruplarının hizmetlerimizden layıkıyla istifade etmeleri için çokça çalışmamız gerektiğinin farkındayız" şeklinde konuştu.
 
Projemizin Tüm Dünya`ya Örnek Olmasını İstiyoruz
Son olarak Gülmek sözlerini söyle sonlandırdı: "Ayrıca bu konuda dünya ölçeğinde Müslüman ülkelerde bulunan işitme engelliler ile görme engellilerinin de bu tür proje kapsamında değerlendirilerek ülkemizin diğer İslam ülkelerine de güzel bir örneklik teşkil etmesini ve bu anlamda tabiri caizse ağabeylik etmesini ve bu yolda sağlıklı adımlar atmasını arzu ediyoruz."
İmam-Hatip ve Kur`an Kursu öğreticileri de duygularını şöyle dile getirdi: "İşaret diliyle Kur`an-ı Kerim öğretme projesi kapsamında böyle bir çalışma içerisinde olmak gerçekten güzel. Böyle bir eğitimde olmak gerçekten güzel bir duygu. Onlardaki bu heyecan bu işin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor."
 
Buca Müftülüğüne yapmış oldukları bu hizmetten dolayı teşekkür eden işitme engelliler ise mutluluklarını şöyle ifade etti: "Bu Kur`an kursunda eğitim görmek çok güzel bir duygu. Harfleri birleştirmeyi öğrendik, üstün ve esreyi öğrendik. Buca Müftülüğünden Allah razı olsun. Hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye`de bir ilk olan bu kurstan çok memnunuz. İbadetleri öğreniyoruz, itikat, iman ve peygamberimizin hayatını öğreniyoruz."

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/33159.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/33158.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/33157.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/33156.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/33155.jpg

(Yunus Şani - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir