• DOLAR 32.556
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2445.715
  • ...
"Altın fiyatlarında sert bir düşüş tahmin edilmiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son aylarda yükseliş gösteren altın fiyatlarını değerlendiren Güneydoğu ve Doğu Anadolu Kuyumcular ve Mücevherler Federasyonu (GÜNDOKFED) Genel Başkanı Mustafa Akkul, altın fiyatlarında düşüş beklemediklerini ifade etti.

Altının yükselmesinin Ortadoğu`da yaşanan savaşın ve ekonomiye bağlı olduğuna işaret eden GÜNDOKFED Genel Başkanı Akkul, altının her zaman güvenilir bir liman olduğuna vurgu yaptı.

Altının fiyatında direndiğini dile getiren Akkul, "Has gram altın fiyatı 147 TL`dir. ONS`u ise bin 200 Dolar civarındadır. Altın fiyatında direniyor. Altında düşüş olur ama çok düşüş beklememek lazım. Altının fiyatı düşme durumu gözükmüyor diyebiliriz. Belki alıcı anlamında biraz düşer diye ‘borcum var, biraz bekleyim` gibi söylemler ile çok beklemek doğru olmadığını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanın ‘herkes dolar bozsun, altına yatırım yapsın` mesajı bizim için önemlidir. O demecinden sonra insanların altına bir rağbet gösterdiğini hissediyoruz." dedi.

"Altın fiyatlarının yükselmesi uluslararası savaşlara bağlıdır"

Altın fiyatlarında yükselişin nedenleri olduğunu söyleyen Akkul sözlerine şöyle devam etti: "Her ne kadar alım gücü olmasa da bununla beraberde dolara karşı TL`nin değer kaybetmesi altının yükselmesine vesile olur. Yükselen doları ONS (31,10 gram has altın) ile çarptığımızda altının yüksekte olacağını görüyoruz. Altın fiyatlarının yükselmesi uluslararası savaşlara da bağlıdır. Ortadoğu da savaş sürüyor. Dolayısıyla altının 2017`de en sağlam güvenilir liman olduğunu tüketiciye söyleyebiliriz. Altının iyi bir yatırım aracı olduğunu yıllardır söylüyoruz. Her ne kadar günü birlik çıkışlar, inişler olsa da yılsonuna baktığımız da altının iyi olduğunu görebiliyoruz. Vatandaşlara her hâlükârda imkân olduğu sürece bir çeyrek kadar da paranız varsa altına yatırmalarını tavsiye ediyoruz. Geçmiş dönemlerde birçok kez bu tür sert yükselişler oldu ama hafiften bir balon niteliğindeydi. Fakat bu kez altının sert bir düşüş yapacağını tahmin etmiyoruz. Bunu da ülkenin ekonomisine bağlıyoruz. İnsanların artık dövizde pek beklentisini kalmadığını 2016`da altının yüzde 35 değer kazandığını artık herkes biliyor. Bundan dolayı altına rağbet oldu."

“Altının ani yükseliş ve düşüşlerinde bizim sektör ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor”

Sektör olarak altının yükselmesinde beklentilerinin olmadığını söyleyen, Akkul, "Bize istikrar lazım, altın çok yükseldiği zaman birçoğumuz siftah yapmayabiliriz. Tüketici, ‘şu an yükseldi, biraz daha bekleyim düşer on zaman alayım` diye düşünüyor. Bozmak isteyen ise 'biraz daha yükselebilir' diye o da bozmuyor. Bu tür durumlarda esnaflarımız sıkıntı çekiyor. Altının ani yükseliş ve düşüşlerinde bizim sektör ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor." ifadelerini kullandı.

“Bir gramlık çeyrek altın geliyor”

Hediyelik ufak Cumhuriyet altınının yakın zamanda piyasaya sürüleceğini söyleyen Akkul, "Türkiye geneli özellikle de bizim bölgede düğün hediyesi daha çok altın takma geleneği var. Çeyrek altın şu an 245 TL civarındadır. Bu fiyat Diyarbakır`da alım gücü herkese göre değildir. Biz onu daha önce de düşünmüştük. Yaklaşık 3 yıl öncesine kadar da biz Türkiye`nin genelinde oda başkanlarıyla birlikte darphanede taleplerde bulunduk. Çeyrek altın özellikle düğün hediyesi olarak alınmadığını buna alternatif olarak bir gram altının çıkarmasını talep ettik. Darphane bu talebi kayda aldı ve kısa sürece içerisinde piyasa sürüleceğini ve bu anlamda esnafta sıcak satışta yararlı olacağını vatandaşımızın da düğünlerde en azında kendi bütçesine göre bulabilir." diye konuştu. (Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel-İLKHA)  

Bu haberler de ilginizi çekebilir