• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Arap Birliği Yeni Bir Gözlemci Heyeti Öneriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Arap Birliği`nin Suriye`de gözlem misyonunu yeniden başlatmayı planladığı ve bu konuda Birleşmiş Milletler`den yardım istediklerini söyledi.

BBC`nin haberine göre, Genel Sekreter Ban, BM Güvenlik Konseyi`nin Suriye`yle ilgili karar tasarısında anlaşamamasını ``feci bir başarısızlık`` diye niteleyerek, bu durumun Şam hükümetinin ``kendi halkına karşı yürüttüğü savaşı yoğunlaştırmaya yönelttiğini`` belirtti.

Uluslararası toplum, Rusya ve Çin`in geçen haftasonu veto ettiği karar tasarısı ardından, Suriye konusunda bir çıkış yolu bulmakta zorlanıyor.

Ban Ki-moon, ``Humus`ta sivillerin yaşadığı mahallelere ağır silahlarla saldırılıyor ve hayret verici bir zulme tanıklık ediyoruz; korkarım bu daha kötü şeylerin de yaşanacağının bir habercisi.`` dedi.

BM katkısı

Genel Sekreter, Arap Birliği Başkanı Nebil el-Arabi`nin, Suriye`de gözlemci heyeti bulundurdukları misyonu yeniden canlandırmak istediklerini söylediğini ve bu sefer BM`nin de heyete katılmasını önerdiğini açıkladı.

Ban Ki-moon, önümüzdeki günlerde bu talebin ayrıntılarının masaya yatırılacağını kaydetti.

Bundan önceki saatlerde ABD hükümeti, Rusya`nın Suriye hükümeti ile muhalefet arasında görüşmelere başlanması çağrısını reddetti. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Beşar Esad`ın ``diyalog fırsatını`` kaçırdığını söyledi

.Amerikalı sözcü, ``Esad rejiminin muhalefetle diyaloğa girme fırsatını kullanmak yerine kendi halkına zalimce saldırmayı yeğlediğini ve artık bu fırsatın kaçırılmış olduğuna inandıklarını`` belirtti. Sözcü Jay Carney, ABD`nin yakın sürede uluslararası ortaklarıyla Suriye`deki şiddetin durdurulması ve insani yardım sağlanmasını amaçlayan görüşmelere başlayacağını açıkladı.

Washington`da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton`la görüşmesi beklenen Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi Suriyeli sivilleri koruyamıyorsa, benzer düşünen ülkelerin birlikte hareket etme yolları bulması gerektiğini vurguladı.

Rus haber ajansı Interfax`ın aktardığına göre, Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı telefon konuşmasında, Batılı ülkeleri Suriye konusunda ``tek taraflı aceleci adımlar atmamaları`` konusunda uyardı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir