• DOLAR 32.57
  • EURO 35
  • ALTIN 2459.898
  • ...
Ağrı`da İki Hafta İçinde Üç Cami Yakıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ağrı`da iki hafta içinde peş peşe üç caminin kundaklanması, halkı huzursuz etti. 24 Ocak`da Nevzat Güngör Caddesi`nde bulunan Ali Ağa Camii, 3 Şubat`ta Hürriyet Mahallesi`nde bulunan Lise Cami 5 Şubat`ta da Leylek Mahallesi`nde bulunan Musa Ağa Camii kundaklandı. Kundaklanan camilerin hepsi şehrin içinde bulunuyor. Hepsi slogan yazıldıktan sonra yakılmak isteniyor. Musa Ağa Camii ise en fazla zarar gören camilerden, içindeki her şeyi ile yanan caminin kapısına kilit vurulmuş durumda. Ağrılılar bu durumdan oldukça rahatsız.Ağrı`nın geçmişinde cami kundaklama gibi bir olay hiç yaşanmamış. İnsanlar bu durumu kabullenemiyor. Kundaklamaların kim tarafından neden yapıldığı ise bilinmiyor. Bilinen tek şey rahatsızlığın giderek daha da arttığı.

Ağrı`yı belli bir oyunun içine çekmek istiyorlar

Ağrı İli Kalkınma Vakfı Başkanı Ahmet Emin Birdal yaşanan olaylarından son derece üzüntü duyduğunu belirterek, çirkin olayların Ağrılılara mal edilemeyeceğini söyledi. Birdal "12 Eylül öncesinde Ağrı`ya sağ-sol kavgasına bulaştırmak istediler olmadı. Alevi-Sunni kavgası çıkartmak istediler, Ağrı`ya gelip Aleviler yaşıyor mu diye araştırma yaptılar. Yine de Ağrı`yı provokasyona çekemediler. Ağrılılar inançlarına düşkün insanlardır. Ağrılı hiçbir insan böylesi çirkin bir olayın içinde olamaz. Ağrılılar Ermenilerle iç içe yaşamış, ve onların ibadethanelerine büyük saygı göstermişlerdir. Başkalarının ibadethanesine saygıyı esirgemeyen Ağrılı kalkacak, cami kundaklayacak. Ben o mahalleleri biliyorum, oralarda sinek uçsa haberimiz olur. Neden ucra köşedeki bir camiyi değil de, şehrin merkezindeki camiler seçiliyor. Ardından bunu yapanlar, buhar olup uçuyor. Bu açıkça provokasyondur. Ağrıyı belli bir oyunun içine çekmek istiyorlar. Ağrı`da yaşanan siyasi olaylarda bir tane Ağrılı bulamazsınız. Çoğunluğu başka illerden gelen insanlardır. Bu olaylarla birlikte Ağrı`da görev yapan savcımıza kurşun sıkılıyor. Oysa Ağrı insanı, misafir perverdir. Ağrı`ya gelen misafirleri korumak, bizim namusumuz şerefimizdir. Biran önce bu olaylara karışan insanlar, bulunmalı ve yargı önüne çıkarılmalıdır" dedi.

Önce slogan yazıyor sonra yakıyorlar

Kundakçılar camileri yakmadan önce, slogan yazmayı da ihmal etmiyor. Camilerin duvarlarına "Yüksek milletvekili maaşları" "Adaletsizlik ve kalkınma partisi" "Ücretsiz öğretmenler topluluğu" sloganları yazan, kundakçılar önce slogan yazıp sonra camiyi yakıyorlar. Sloganlar içeriği ise aynı, bazı sloganlar cemaat geliyor korkusuyla yarım bırakılmış.

Her ne olursa olsun tasvip edilemez

"Bu olay her ne olursa olsun tasvip edilemez"
diyen BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan`da "Olayın provokasyon olduğu çok açık. Ama bunun kim yaptığı önemli. Ağrı`da oy alan partiler önemli, her partinin tabanı bu olaya aynı tepkiyi gösterir. Burada pis bir oyun var. Vali ve Emniyet bu olayı aydınlığa kavuşturmalı" şeklinde konuştu.

Kaplan "İnsanlarımızın bunu kabul etmesi mümkün değil. Duvarlara yazılan yazılarda hedef saptırma olabilir.Çok çirkin bir olay.Sorumluları ortaya çıkarılmalı" ifadelerini kullandı.

Sabrı tavsiye etmek ve sağduyulu olmak lazım

Melê Mehmet Şenlik de "Birilerinin bir şeyler yapmak istediği ortada. Müslümanları infiale getirmek istiyorlar. Kimin yaptığını bilmesek de yapılanların kötü niyetle yapıldığı ortada. Sabrı tavsiye etmek ve sağduyulu olmak lazım. Çünkü kimin yaptığını bilmiyoruz. Düşünmeden hareket etmemek gerekiyor, karşı tarafında isteği bu Müslümanları tahrik etmek. Tahriklere kapılmak, bu eylemleri yapanların ekmeğime yağ sürer. Buna seyirci kalmamakta lazım. Devlet güçleri harekete geçmeli. Nasıl olsa bir şey olmaz diyerek hareket edilirse, bu olayların arkası gelir. Bu da hoş olmayan durumlara neden olabilir." şeklinde konuştu.

Milli Gazete - Gökçen Göksal

Bu haberler de ilginizi çekebilir