`Kömürü dolar ile alıp TL ile satmak bizi mağdur ediyor`
Kömür alışlarının dolar üzerinden olduğunu belirten Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, satışlarının TL üzerinden olduğunu belirterek dolarda yaşanan artış nedeniyle esnafın mağdur olduğunu belirtti.
Gaziantep`te doğalgaza zorunlu geçiş süreci ve doların hızla yükselmesi mahrukatçılar esnafını iflasın eşiğine getirdi. Henüz kışın ortasında olunmasına rağmen esnaf özellikle kur dalgalanmasından dolayı çok zor günler geçiriyor.
Doların artmasıyla birlikte ithal kömür satışı gerçekleştiren mahrukatçıların çok zor günler geçirdiğini belirten Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, kömür fiyatları dolar bazında geçen seneye göre aynı fiyattan satışa sunulsa da doların anormal derecede yükselmesinin esnafı olumsuz etkilediğini söyledi.
Son günlerdeki dolardaki dalgalanmanın birçok sektör gibi mahrukatçılık sektörünü de etkilediğini belirten Keklik, dolar bazlı satışları yapılan kömürlerin fiyatların ani yükselmesi ve düşüşü ile birlikte esnafı zarara soktuğunu belirtti.
Dolardaki fiyat artışına rağmen kömürün tonunu 650 TL`de satıldığını belirten Keklik, "Bu kömürler bize ithal olarak geliyor. Son zamanlarda dolardaki dalgalanma nedeniyle de kömürü dolar ile alan mahrukatçılar olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Esnafımız zorlansa dahi biz kömüre her hangi bir zam yapmadık ve yapmayı da düşünmüyoruz." dedi.
Dolar fiyatlarında meydana gelen ani yükselişin esnafı olumsuz etkilediğini belirten Keklik, "Dolarda yaşanan fiyat artışları nedeniyle esnaf zor günler geçiriyor. Kömür fiyatlarını, bu zor duruma rağmen aynı tutuyoruz. Kömürün tonu 650 TL`den satılıyor." ifadelerini kullandı.
Dolardaki yükselişin, faiz lobisinin Türkiye ekonomisine zarar verme politikası olduğunu ifade eden Keklik, "Doların yükselmesinden dolayı esnaflarımız ciddi anlamda zarar görse de ülkemizin geleceği her şeyden önce gelir. Ülkemiz bir kriz sürecinden geçiyorsa elimizde neyimiz var neyimiz yoksa satıp ülkemiz için harcamaya hazırız. Ama buna da bir çözümün bulunması gerekiyor. Çünkü kömür satışlarımız durgun. Dolar ile alıp TL ile satış yapmak zorundayız. Çünkü 300-500 kilo kömürü dolar ile satma şansımız yoktur. Birçok esnafımız şu anda bunalım içinde. Her geçen gün bize gelen şikayetlerden çok sayıda iflasın eşiğinde olan esnafımızı duyduk." şeklinde konuştu.
Keklik, doğalgaza zorunlu geçiş süreci ile apartman yapıların hakim olduğu mahallelerdeki binalarda kömür yerine doğalgaz kullanımına geçilmesiyle birlikte de satışlarının azaldığını sözlerine ekleyerek, "Daha önce kömür kullanan binaların yüzde 50`si doğal gaz kullanımına geçiş yaptı. Kırsal semtlerde henüz doğal gaza geçiş yoktur. Buralarda bulunan evlerde ısı yalıtımı olmaması ve ekonomik anlamda güçlerinin yetmemesi nedeniyle kömür kullanımı tercih ediliyor. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan kömürler, vatandaşların ısınma ihtiyaçlarını karşılıyor. Haliyle esnafımız bundan etkileniyor." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)