• DOLAR 34.531
  • EURO 36.519
  • ALTIN 2878.148
  • ...
Tandırla ısınma kültürü yaşatılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in eski uygulamalarından olan tandırla ısınma kültürü soba, kalorifer ve doğalgaz gibi ısıtma araçlarının çıkması ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak zamanla yok oldu.

10 yıl önce restore edilen Tarihi Tütün Hanı'nı kafeye çeviren Kamil Şingin, tandırla ısınma kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Hanı ziyarete gelenlerin, avluda yer masalarının altına yerleştirilen tandırlarda ısınma imkânı elde ettikleri görüldü. Mangallara köz konularak üzeri yorganla örtülen tandırlara ayaklarını uzatıp ısınan ziyaretçilerin, bu şekilde vakit geçirdikleri gözlendi.

Tandırla ısınmanın çok eskilere dayalı bir uygulama olduğunu belirten Şingin, tandırı görenlerin ilk etapta şaşkınlık yaşadığını ancak daha sonra olumlu yorumlar yaptıklarını söyledi.

Şingin, "2007 yılında Tütün Hanı'nı Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiraladık. Gaziantep'e özgü yöresel el sanatları olarak tanzim ettik. Ortaya bir çadır kurduk. Bu çadırı kurduktan sonra kış günlerinde ısınma ihtiyacımızı Gaziantep'in eski kültürlerinden olan tandır ile gidermeyi düşündük. Açık hava olduğu için tandırla ısınması gerekiyor." dedi.

Teknolojik ısıtma araçlarının çıkmasıyla yok olmaya yüz tutan tandır kültürünü yaşatmaya çalıştığını dile getiren Şingin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çok eskilerde kullandığımız tandırı kafemizde kullanmaya başladık. Böylelikle hem kış döneminde dışarıda oturmak isteyenlere konforlu bir ortam hazırladık hem de kültürümüzü yaşattık. Burada bir kürsü, kürsünün içinde de mangal var. Mangalın üzerine yorganı örtüyoruz. Altında da ısınıyoruz. Şu anda bu gelenek pek fazla kalmadı. Görsel amaçlı veya ihtiyaçlar doğrultusunda tandırı kullanan birçok insan var. Burada açık havada tandır çok güzel oluyor. Aynı zamanda rahat oluyor. İnsanlar ilgi ile karşılıyor. Bu geleneği görüp evlerinde uygulayanlar da var."

Uygulamadan faydalanan vatandaşlar ise bu eski geleneğin yaşatılması gerektiğini ifade ettiler.

Yeni neslin bu uygulamayı öğrenmesinin önemli olduğunu belirten Ali Kılıç, "Bu çok güzel bir gelenek. Gaziantep'te sadece burada var. Yeni neslin bunu bilmesi için bence çok güzel bir hizmet. Böyle yerlerin çoğalması güzel olur diye düşünüyorum. Burası kışın bu soğuğunda gerçekten çok sıcak. Evimizde oturduğumuz gibi kendimizi rahat hissediyoruz. Hava sıcaklığı yirmi derece var. Evlerde bu geleneğin uygulanması çok güzel olur. Hem atalarımızın eski geleneklerini yaşarız hem de güzel bir geleneği yaşatmış oluruz." şeklinde konuştu.

Bu tür yerlerin çoğalması gerektiğini söyleyen Osman Ateş ise "Eski bir geleneği bizim gibi gençlere hatırlattıkları için kendilerine minnet duyuyorum. Bu tür yerlerin çoğalması çok iyi olur. Evlerde uygulanmasını da olumlu bulurum. Çünkü yeni neslin böyle güzel muhabbet ortamlarının olduğu yerlere ihtiyacı var. Burada arkadaşlarımızla oturup muhabbet ediyoruz. Sıcaklığı çok güzel hatta terlemeye başladım. Altı daha da sıcak." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir