Farklı illerden gelen tesbihçiler Diyarbakır`da buluştu
Farklı illerden gelen tesbihçiler Diyarbakır`da bir araya gelerek, tespihlerinin tanıtımını yaptılar.
Bölgenin tanınan tespih ustaları ve satıcıları Diyarbakır`ın Sur ilçesinde bir kıraathanede buluşarak, tespihlerini sergileyip, özeliklerini anlattılar.
Her hafta cumartesi günleri Sur'da bir kıraathanede Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Batman gibi çevre illerden gelen tespihçiler, tespihlerinin tanımını yaparak, toptan ve perakende ticaretini yapıyorlar. Kimi tespihçiler de bu işi hobi olarak yaptıklarını söylediler.
Tespihlerin çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi veren Cengiz Kurt, elindeki tespihlerin yemenden getirildiğini söyledi.
Kurt, "Bu elimdeki teşbihler 'kuka' tespihleridir. Aynı zamanda kehribar olan bu tespihler, Yemen`den buraya geliyor. Doğal bir ağaçtan yapılıyorlar. Diğer kehribarlarımız ise renk değiştiren özelliklere sahiptir. Bir diğer kehribarlarımız 'zar' kehribarlarıdır. Bunların fiyatları 200 TL`den başlıyor. Bunların gümüşlü olanı 400 TL`ye kadar satılıyor. Bir diğer tespihimiz ise 'bağa' (Karetta) tespihidir. Büyük işçilik gerektiren tespihlerdir bunlar. Bir diğer tespihlerimiz de 'ateşli' kehribarlardır. Çok güzel bir kehribardır. Bunlar da 150 TL`den başlayan fiyatlarla satılıyor." dedi.
Asıl mesleğinin turizmcilik olduğunu söyleyen Diyarbakırlı Ramazan Yağmur, hobi olarak yaptığı tespihçiliği aynı zamanda sattığını da söyledi.
Yağmur, "Burada buluşanlar tespihçilerin toptancıları ve sevenleridir. Bu işi geçimden çok sevdiğimiz için yapıyoruz. Benim asıl mesleğim turizmciliktir, hobi olarak bu işi de arada yapıyorum. Tesbihlerim yanmaz, kolay kolay herhangi bir sıkıntıda çıkmaz. Tespihlerimiz halk tarafından büyük rağbet görüyor." şeklinde konuştu.
2006 yılında Türkiye Petrollerinden emekli olduktan sonra bu işle meşgul olmaya başladığını ifade eden bir başka tespihçi Abdullah Aydan da yıllardır bu işle uğraştığını söyledi.
Tespihle uğraşmanın hem bir hobi hem de gelir kaynağı olduğunu belirten Aydan, "Her ne kadar bu işi hobi olarak yapsak da parada kazanıyoruz. Osmanlı kehribarların fiyatları yüksek oluyor. Tespih çeşitlerinin fiyatları değişir. Bazı tespihler 8, 10 milyara kadar çıkıyor. Yeni kehribarlar ise yüz TL`den başlayan fiyatlarla satılıyor." ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge-İLKHA)