Soğuk havalar yüz felcine neden oluyor
Soğuk havalarında artmasıyla yüz bölgesinde bulunan sinirlerin hasar görmesi sonucu yüz felci riskinin arttığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.
Soğuk hava ve şiddetli rüzgarın yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkilediğini ve yüz felci riskini artırdığını belirten uzmanlar, yüz felci geçiren hastaların ilk 3-5 gün içerisinde mutlaka hastaneye müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili İLKHA`ya konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Fügen Polat, soğuk havalarda yüz felci riskine karşı vatandaşlara önemli uyarıda bulundu.
“Soğuk havalarda çok dikkatli olmak lazım”
Yüz felcinin soğuk havalarda meydana gelen viral enfeksiyonlara bağlı yüz bölgesindeki sinirlerde görülen bozuklukla oluşan bir hastalık olduğunu belirten Polat, “Yüz bölgesinde bulunan sinirlerin harap olması neticesinde yüz felci meydana gelir. Sağ taraftaki sinirlerde hasar olmuşsa sağ yüz felci, sol tayftaki yüz sinirde hasar olmuşsa o tarafta yüz felci oluşur. Sinir hasarları neden oluşur? Öncelikle sinir hasarının enfeksiyondan olduğu görülür ki buna Bell paralizisi denir. Bell paralizi dediğimiz, daha çok soğuk havalarda, özellikle de viral enfeksiyonlara bağlı sinirde görülen bozukluktur. Yüz felçleri içirişinde en çok bu görülür. Bu nedenden dolayı soğuk havalarda çok dikkatli olmak lazımdır. Enfeksiyondan kaçınmak lazımdır. Grip ve ortakulak enfeksiyonlarından kaçınmak lazım.” dedi.
“Yüz felci her insanda görülmez”
Yüz felcinin herkeste görülmediği gibi, erken ve kadınlarda aynı oranda görüldüğünü dile getiren Polat, “Yüz felci bin insanın 2`sinde görülür. Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Erkekte yüz felci daha çoktur veyahut kadında yüz felci daha çok diye bir şey yoktur. İkisinde de eşit oranda görülür ve bin sağlıklı insanın sadece 2`sinde yüz felci görülebilir.” diye konuştu.
“Kişi ilk günlerde hastaneye müracaat etmelidir”
Yüz felci hastalığına yakalananların, ilk günlerde hastaneye müracaat etmesi gerektiğini vurgulayan Polat, “Kesinlikle 3`üncü günü ya da 5`inci günü geçirmemelidir. 3 gün içinde müracaat edenlerin hemen enfeksiyonuyla baş edilip, düzenlemesine yardımcı olunabilir. Bunun önemini şöyle belirtmek istiyorum; ilk gün müracaat ettiklerinde nöroloji uzmanları bunlara müdahale etiklerinde ve verdiği medikal ilaçların o kişiye zarar vermeyecek şekilde yani tüm vücut fonksiyonlarını, metabolizmasını bozmayacak şekilde ilaç seçmeleri lazımdır. Dolayısıyla zaten kendiliğinden düzelecekse verdiğimiz ilaçların yan etkisiyle yüz felci düzelecek diye kişilerin sağlığını da bozmamamız lazımdır. Onun için bu çok önemlidir. Yüz felci geçiren insanlara mutlaka buradan tavsiyem ilk 3-5 gün içerisinde mutlaka hastaneye müracaat etmeler gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
“Hasta yüzünün öyle kalacağını hissederse psikiyatrik tedavi uygulanır”
Yüz felci hastalarına uygulanan tedaviler hakkında da bilgi veren Polat, son olarak şu ifadeleri kullandı:
“Hastalar, ilk müracaat etikleri zaman ya kulak-burun- boğaz uzmanlarına, ya da nöroloji uzmanlarına müracaat ediyorlar. Nöroloji uzmanlarına geldikleri anda biz nörologlar onlara, 3-4 çeşit ilaç veriyoruz. Bunlardan biri steroiddir, biri anti de viraldir. Vitaminlerden B vitamini, bir de antienflamatuar ilaç veririz. Ama bu arada gözyaşı bezi için göz doktoruna, ağızdaki salyanın normal fonksiyonları için de kulak-burun- boğaz hekimlerine göndeririz. Cerrahi tedaviler ve diğer yöntemler daha ağır hasarlarda yapılır. Bu arada kişiyi rahatlatmak için en önemli bir diğer tedavi de, hasta yüzünün öyle kalacağını hisseder ise psikiyatrik tedavi uygulanır. Kişiye bu sıkıntısını giderici tedaviler vermek lazım.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)