• DOLAR 32.588
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2463.378
  • ...
`Tüketim aşamasında gıda analizi yapılmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda gıda güvenilirliğini arttırmak ve tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla gıda denetimleri gerçekleştirildi.

Hafta sonu 48 gıda kontrol görevlisi tarafından gerçekleştirilen denetimler, Cumartesi ve Pazar günü de devam edecek.

Denetimler kapsamında toplam 479 işletme, işletme kaydı, ürünlerin mevzuata uygunluğu ve hijyen açısından kontrol edildi. İşletmelerde 143 üründen (kıyma, lahmacun harcı, kebap harçları, döner, etli yemekler ve benzeri)  mevzuata uygunluğunu kontrol etmek amacıyla numune alınarak laboratuvara gönderildiği belirtildi.

Konu ile ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Ülkemizde taklit ve tağşiş yapan işletmelerin teşhir edilmesi, kayıtsız işletmelerin kayıt altına alınması için çalışmaların artması ve 'Alo 174' ihbar hattının hizmete girmesi ile gıda güvenliği alanında geçtiğimiz yıllara göre önemli gelişmeler yaşanmaktadır." denildi.

Gıdaya ilişkin risklerin ortadan kaldırılmasında yasal düzenlemelerin ve denetimlerin önemli olduğunun bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Üreticiler gıda üretiminde gıdada var olacak tehlikelerin (fiziksel, kimyasal ve biyolojik) halk sağlığı üzerindeki etkileri konusunda eğitilmeli ve gıdalarda olabilecek tehlikelere yönelik olarak mutlaka tüketim aşamasında analizler yapılmalıdır. Bir diğer önemli nokta da güvenli gıda üretmek kadar tüketicilerin de gıdaları güvenli bir şekilde nasıl tüketeceklerini bilmeleri ve bu yönde bilinçlendirilmeleridir. Aksi halde sadece güvenli gıdaları üretmek ve tüketiciye bu gıdaları ulaştırmak için her türlü yasal düzenlemeleri yapıp bunları harfiyen uygulamak ve denetimini yapmak, gıda kaynaklı hastalıkları önlemede tek başına yeterli olmaz. Tüketicilerin bilinçlendirilmesinin de en önemli hususlardan olduğu unutulmamalıdır." (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir