• DOLAR 35.462
  • EURO 36.587
  • ALTIN 3055.25
  • ...
Meclis gergin açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meclis Genel Kurulu, anayasa değişikliği görüşmelerine devam edilecek olan dördüncü güne gergin başladı. Genel Kurul saat 14.00'te, Çarşamba gecesi yaşanan ve AK Parti'den 2 milletvekilinin yaralanmasıyla sonuçlanan kavganın gölgesinde açıldı. Kavga sırasında hasar gören kürsü ve kırılan mikrofonlar tamir edildi. Henüz paketin görüşmelerine geçilmeden gündem dışı konuşmaların yapıldığı bölümde AK Parti ve CHP grup başkanvekillerinin gece yaşanan kavgada birbirlerini suçlamaları üzerine Genel Kurul'da tansiyon yükseldi.

Gündem dışı konuşan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın anayasa değişikliği paketini eleştirmesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan söz aldı. Turan, "Vursanız da kırsanız da biz bu teklifi millete götüreceğiz. Size rağmen götüreceğiz" dedi. Daha sonra kürsüye CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel geldi. Özel AK Partililere, "7 dakika dayanamadınız. Geldiniz 300 kişi bu kürsüyü devirdiniz. Kürsüyü Saray'a götürmeye kalktınız. Bir bardak çayımızı içmeye gelenler dün (Çarşamba)  buraya kanımızı içmeye gelmişti" sözleri üzerine gerilim arttı.

AK Parti'li ve CHP'li grup başkanvekilleri karşılıklı söz alarak birbirlerini eleştirirken Genel Kurul'da tansiyon yükseldi. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın oturuma ara verdi. Ancak verilen araya rağmen AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri yerlerinden kalkarak birbirlerine doğru yürüdü. Sözlü tartışmalar devam ederken, bazı milletvekillerinin birbirlerine karşı hamleleri araya giren diğer milletvekilleri tarafından engellendi.

CHP'li Özgür Özel'in Twitter hesabından yazdığı, "Dün kulisimize gelip çayımızı içmek isteyenler, bugün kürsüde üzerimize gelip kanımızı içmek istediler. CHP #KürsüyeSahipÇıkılıyor" mesajını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kendi hesabından paylaştı.

Görüşmelerde anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilince, ilk olarak 6. madde görüşülüp oylanacak.

6. madde şöyle:

"MADDE 6 - 2709 sayılı Kanunun 98'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve kenar başlığı metinden çıkarılmıştır.

MADDE 98 - Türkiye Büyük Millet Meclisi; Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanır. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülmesidir. Meclis soruşturması, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında 106'ncı maddenin beşinci, altıncı ve yedinci fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibarettir. Yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamıyla araştırma usûlleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir."

Kaynak: Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir