"Görme engelli okullarının kapasitesi arttırılmalı"
"Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı, görme engeli okullarının kapasitesinin arttırılmasını istedi.
Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, 07-14 Ocak "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" münasebetiyle değerlendirmelerde bulunarak, görme engellilerin toplumda karşılaştığı engellere değindi.
"Beyaz Baston Körler Haftası"nın yıllardan beri dünyanın birçok yerinde kutlandığını belirten Karakaş, Diyarbakır`da da toplumda bir farkındalık oluşturmak, beyaz bastonun tanıtımı ve görme engellilerin karşılaştığı engellerin dile getirilmesi amacıyla kutlanmakta olduğunu söyledi.
Görme engellilerin 'beyaz baston' kullanma nedenin yaşanan kazalar nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Karakaş, akşam saatlerinde koyu bastonların araçlar tarafından fark edilmemesi üzerine kazaların ortaya çıktığını ve böylece bastonların beyaza boyandığını ifade etti.
"Diyarbakır`da 9 bin görme engelli yaşıyor"
Türkiye`de yaklaşık 9 milyon engellinin yaşadığını söyleyen Karakaş, "Bunun yaklaşık yüzde 10`u görme engellidir. Tabi görme engellilere tanınan haklar vardır. Son dönemde bu hizmetlerin arttığını da görüyoruz. Engelliler kanunu doğrultusunda engellilere eğitim, sosyal ve kültürel alanda imkânlar ve fırsatlar tanındı. Bu kapsamda Son 6 yılda 20 binden fazla engelli vatandaş, kamu kurumlarına atandı. Diyarbakır`da 9 bin görme engelli yaşıyor." dedi.
“Görme engelli okulunun kapasitesi arttırılmalı"
Diyarbakır`daki görme engelli okulunun yetersiz olduğunu ifade eden Karakaş, "Diyarbakır`daki görme engelli okulunun kapasitesi arttırılmalı. Çevre illerde de görme engelli okulu açılmalıdır. Görme engelli okulumuz var ancak daha büyük bir okula taşıyarak engellimize daha iyi eğitim imkânı sunmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin eski yönetiminden talepleri ve istekleri olduğunu hatırlatan Karakaş, "Bunların içinde kaldırım ve yolların ıslah edilmesi, bina girişlerinin düzenlenmesi, trafik ışıkları ve otobüslerin engellilere uygun bir hale getirilmesi gibi isteklerimiz vardı. Hakkımız olmasına rağmen maalesef bunlar yapılmadı." diyerek engellilerin yaşadığı sıkıntılara değindi.
"Trafik ışıkları hem Kürtçe hem de Türkçe uyarılarla sesli hale getirildi"
Trafik ışıkların sesli hale getirilmesi kendileri için çok büyük bir kolaylık olduğunu söyleyen Karakaş, "Eski belediye yıllardır istememize rağmen trafik ışıklarını sesli hale getirmedi. Ancak yeni belediye yönetimi bir ay gibi kısa bir sürede trafik ışıklarını sesli hale getirdi. Şimdi ışıklarda çok rahat ediyoruz. Trafik ışıkları hem Kürtçe hem de Türkçe sesli uyarılarda bulunuyor bu güzel bir uygulama. Tek başıma rahat bir şekilde karşıdan karşıya geçebiliyorum. Bu noktada kırmızı ışıkta geçenleri uyarıyorum ve duyarlı olmalarını bekliyorum. Aynı zamanda eski belediye yolculukta şehir içi otobüslerine bize sınır getirmişti, bu kalktı." dedi.
“Beyaz Baston bizim özgürlük sembolümüz, rehberimizdir"
Belediyenin yeni yönetiminden geri kalan hizmetlerin tamamlanmasını isteyen Karakaş, "Otobüslerin içinde durakları hatırlatan sesli sistemin gelmesi çok iyi olur. Diğer şehirlerin birçoğunda bu uygulama var, Diyarbakır`ın da buna ihtiyacı var. Sorunlar hâlâ var, kaldırımlar engellilere uygun değildir. Esnaf bu konuda dikkatli olmalıdır. Rampaların önüne araç park edilmemelidir. Rampaların açısı doğru ayarlanmalıdır. Beyaz Baston bizim özgürlük sembolümüz, rehberimizdir. Tüm görme engellileri Beyaz Baston kullanmaya davet ediyoruz. Engellilerimiz hor görülmesin. Gözümüz görmüyor ama Beyaz Baston bize rehber oluyor. Bir insan olarak buna herkesin saygılı olmasını bekliyorum." şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/M. Hüseyin Temel – İLKHA)