"Esnaf kepenk kapatıyorsa mağduriyetler giderilmemiştir"
Yetkililerin, Diyarbakır`da Sur ilçesi sakinlerinin mağduriyetlerinin giderildiğine dair yönelik yapılan açıklamalarını değerlendiren STK ve işadamları, esnafın kepenk kapatmasının mağduriyetlerin giderilmediğinin kanıtı olduğunu belirttiler.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde işsizlik nedeniyle kepenk kapatıp dükkanına kilit vuran esnafa dikkat çeken STK'ler ve iş adamları, hükümet ve yerel yetkililerin mağduriyetlerin giderildiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, Sur'da yapılan yatırımın esnafa değil, taşa toprağa yapıldığını belirtti
Sur esnafının sorunlarının giderilmesi konusunda olumlu gelişmelerin olduğunu ancak esnafın mağduriyetinin henüz giderilmediğini söyleyen HAKSİAD Genel Başkanı Ramazan Azboy, "Hükümet yetkilileri ve Valinin açıklamaları mağduriyetlerin giderildiğine yönelikti ancak neye göre bu açıklama yapıldı, bilmiyoruz." dedi.
"Sur'da esnafa yatırım yapılmadı"
Azboy, "Sur'da taşa, toprağa ve alt yapıya bir yatırım yapılmıştır. Fakat esnafa yönelik ciddi bir yatırım yapılmamıştır. Bizim bildiğimiz esnafa 3 bin liralık bir yardım yapılmıştır. Esnaf ve Sanatkarlar Odasına ise 2 kefil getirmek şartı ile 50 bin TL'lik bir kredi verildiği söyleniyor. Bu kredi noktasında da bir icraat görülmüş değildir." diye konuştu.
"Büyük tüccarlarımız ne olacak?"
Büyük tüccarların mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında hiçbir gelişme olmadığını söyleyen Azboy, "Büyük tüccarlarımız ne olacak? Şu ana kadar büyük tüccarlarımız hakkında bir girişim yapılmamıştır. Sur'un kalbi büyük tüccarlardır. Büyük esnafa destek vermedikten sonra çözüm nasıl olabilir? Ulusal yayınlarda Sur ilçesinin reklamının yapılması güzel bir şeydir. Sur raporları yerelden yukarıya çıkarken esnaf odaları, ticaret odaları veya iş adamları ile danışılmamaktadır. Masa başında hazırlanan raporlardır bunlar." ifadelerini kullandı.
Esnafa faizsiz hibeler verilmesi gerektiğini söyleyen Azboy, Başbakanın açıkladığı ticaret sicil affının, Sur'a özel bir uygulama olmadığını, esnafı kalkındıracak, yatırımcıyı destekleyecek gelişmeler görmek istediklerini aktardı.
"Sur esnafı yararlanmadıysa, o halde KOSGEB'ten kimler faydalanıyor?"
"Sur ilçesinde büyük paralar dökeceksin ancak esnafa küçük bir destek vermekten geri duracaksın, böyle olmaz. KOSGEB'in desteğinden Türkiye geneli 15 bin kişi yararlandı ancak Diyarbakır'da 140 civarı insan yararlandı." ifadelerine yer veren Azboy, "Bu 140 kişinin içinde hangisi Sur esnafı? Gördüğüm Sur esnafının hiç biri KOSGEB'den yararlanamamıştır. Sur esnafı yararlanmadıysa, o halde KOSGEB'ten kimler faydalanıyor?" diye sordu.
Azboy, konuşmasına şöyle devam etti: "Devletten destek görmeyen birçok esnaf, göç etti. Bu yüzden devlet ve hükümet yetkililerinin esnafın sorunlarına çözüm bulması gerekiyor. Sur'da bugün esnaf kepenk kapatıyorsa, demek ki esnafın sorunları giderilmemiştir ve bu sorunların derhal giderilmesi gerekir."
"Ne yardım ne borç ne de hibe aldık"
Sur ilçesinde çatışmalar nedeniyle ilçede sürdürdüğü ticareti bırakmak zorunda kalan iş adamı Ramazan Çiçek ise sorunlarının çözüme kavuşması için Ankara'da yetkililerle görüştüklerini aktardı.
Birçok arkadaşının olaylar nedeniyle iflas ettiğini ifade eden Çiçek, "Hâlâ iflasın eşiğinde olan arkadaşlarımız var. Biz, eş dostun yardımıyla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Birçok vaat yapıldı ancak hepsinin hayal olduğunu gördük. Hükümetin ne yaptığını bilmiyoruz. Ne yardım ne borç ne hibe aldık." diye konuştu.
Mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini isteyen Çiçek son olarak, "Hükümetin, verdiği sözlerinde durmasını istiyoruz. Aradan bir sene geçti, artık bir şeyler yapsınlar. Zamanında gelmeyen para boştur. Adam öldükten, iflas ettikten sonra gelen yardım ne işe yarar? Çok şükür idare ediyoruz ancak mağduriyetimiz giderilseydi, daha iyi olurdu. Birçok esnaf, Sur ilçesinde kepenk kapatmış. KOSGEB'de adamı olan para alıyor. Olmayan birçok şart getirerek engelliyorlar. Mağduriyetlerin giderilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel- İLKHA)