• DOLAR 34.419
  • EURO 36.27
  • ALTIN 2847.301
  • ...
Ses kaydı sızdırıldı: IŞİD`in güçlendiğini gördük
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 22 Eylül`de New York`ta Suriyeli muhalifler ve bazı batılı diplomatlarla gerçekleştirdiği yaklaşık 40 dakikalık toplantının ses kaydı sızdırıldı. WikiLeaks internet sitesi tarafından sızdırılan kayıtta Kerry, IŞİD'in yükselişini farkettiklerini ancak bunun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed üzerinde baskı kuracağını düşündükleri için müdahale etmediklerini söyledi. Kerry şu ifadeleri kullandı:

"Rusya devreye girdi, çünkü IŞİD güçleniyordu. IŞİD'ın Şam'a yürüme olasılığı tehdit ediciydi. İşte Rusya bu yüzden devreye girdi. Çünkü bir IŞİD hükümeti istemiyorlardı ve Esed'i desteklediler. Ve bunun [IŞİD'in] büyüdüğünü biliyorduk. İzliyorduk. IŞİD'in güçlendiğini gördük. Ve Esed'in tehdit altında olduğunu düşündük. Esed'i muhtemelen müzakere masasına oturtabiliriz diye düşündük. Ama Esed masaya oturmak yerine Putin'in desteğini aldı."

"Kongre, askeri müdahaleyi oylamayı reddetti"

Kerry, Suriye rejimine yönelik askeri müdahalenin neden yapılamadığını ise şöyle açıklıyordu:

"Suriye'de güç kullanılması lehine konuştum. Bunu savundum. Kalkıp (kimyasal) silahlar yüzünden Esed'e saldıracağımızı duyuran benim. Sonrasında ise olaylar başka bir sürece doğru evrildi. Ama sonuç itibarıyla, Kongre, bunu oya sunmayı dahi reddetti. Tony Blair, parlamentoya gitti ve oylamayı kaybetti."

Kerry, görevin sona ermesi sebebiyle düzenlediği basına veda toplantısında da 2013'te yapılması düşünülen bu müdahaleyle ilgili "İngiltere parlamentosunun hayır oyu yüzünden iş yürümedi, yoksa Obama Suriye'de güç kullanmaya kararlıydı" açıklamasında bulundu. Bu tarihte Esed'e bağlı güçlerin kimyasal silah kullandığı tespit edilmişti.

"Bolca silah göndermek işe yaramıyor"

Kerry, ses kaydında muhaliflere silah göndermenin işe yaramadığını öne sürerek şu ifadeleri kullanıyor;

"Suriye'deki silahlı gruplar çok büyük destek alıyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde değil, başka ortaklardan da... Katar, Türkiye, Suudi Arabistan... Çok büyük miktarda silah ve para girişi oluyor. Fakat bolca silah göndermek, başkalarının da daha fazla silah göndermesine neden oluyor. Ve bu da Halep [gibi vakalara] yol açıyor."

Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir