• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Arakanlı Müslümanlara soykırım yapılmıyormuş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yakın zamana kadar ABD'nin kara listesinde bulunan eski general Myint Swe'nin başkanlık ettiği hükümet komisyonunun raporunda "Bölgedeki nüfusun, camilerin ve dini yerlerin varlığı soykırım ve dini zulüm olmadığının kanıtıdır" denildi.

RAPORDA NE YOK?

Komisyonun raporunda güvenlik güçlerinin sivilleri yargısız infazla öldürdüğüne yönelik iddialara yer verilmedi.

RAPORDA NE VAR?

Fakat bunun yanında 485 Arakanlı hakkında yasal işlem başlatıldığı, ayrıca Arakanlı silahlı militanların bölgede hala varlık gösterdiği belirtildi.

TECAVÜZ İDDİALARI

Komisyon güvenlik güçlerinin yaygın olarak tecavüzle suçlandığı iddiaları da ‘yetersiz kanıt' olması nedeniyle reddetti.

DEVAM EDECEK

Kundaklama, hukuksuz gözaltı ve işkence iddialarını soruşturmaya devam edeceği
 not düşüldü.

Komisyonun raporunu bu ay tamamlaması bekleniyor.

ARAKANLI MÜSLÜMANLAR MI? BENGALLİLER Mİ?

Raporda, Arakanlı Müslümanlardan da ‘Bengalli' olarak bahsedildi. Sebebi, Myanmar hükümetinin yüzyıllardır bölgede yaşamalarına rağmen Arakanlı Müslümanların komşu ülke Bangladeş'ten gelen ‘kaçak' göçmenler olduğunu savunması.

POLİSİN ARAKANLI SİVİLLERİ DÖVDÜĞÜ GÖRÜNTÜLER YAYINLANMIŞTI

Myanmar güvenlik güçleri 3 ay önce Arakan'daki bazı karakollara saldırıların ardından bölgede büyük bir operasyon başlattı. Resmi rakamlara göre operasyonun başlangıcından bu yana onlarca kişi öldü. Bangladeş son aylarda yaklaşık 50 bin Arakanlı'nın Myanmar'dan kaçarak ülkeye girdiğini duyurdu. Rapordan 4 gün önce sosyal medyada Myanmar polisinin onlarca Arakanlı Müslümanı sıraya dizip bazılarını tekme tokat dövdüğü görüntüler yine bir polis memuru tarafından paylaşılmıştı. Bugün yapılan açıklamada olayla ilgili 8 polisin gözaltına alındığını duyurdu.

‘ARAKANLI AYLAN KURDİ'

CNN ise 4 Aralık'ta annesi ve kardeşi ile birlikte Myanmar-Bangladeş sınırındaki nehri geçmek isterken boğularak öldüğü iddia edilen 16 aylık Muhammed Shohayet'e ait olduğu öne sürülen bir fotoğrafı yayınladı.

Fotoğraf, 2015'te ailesiyle birlikte Avrupa'ya sığınmak isterken boğulan ve cansız bedeni Bodrum sahiline vurunca bir anda dünyanın gündemine oturan 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'yi hatırlattı.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ YALANLADI

CNN'e verdiği demeçte "Fotoğrafı görünce ölmek istedim" diyen baba Zafor Alam, köylerinin güvenlik güçlerince yakıldığını, olayda büyükanne ve babasının öldüğünü öne sürdü.

Ancak Myanmar hükümet sözcüsü Aye Aye Soe, köye yapılan operasyonu doğrulasa da Alam'ın iddialarını yalanladı ve açıklamayı ‘propaganda' olarak niteledi.

CNN: İDDİAYI DOĞRULAYAMIYORUZ

CNN de Arakan'da gazeteci ve bağımsız araştırmacılara uygulanan kısıtlamalar nedeniyle iddiayı doğrulayamadığını belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir