• DOLAR 32.593
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2456.414
  • ...
Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması işçileri mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Daha önce 40 saatlik bir kurs sonucu alınan "Mesleki Yeterlilik Belgesi"nin, yeni sistemde geçersiz sayılması ve şartlarının ağırlaştırılmasının işçileri mağdur ettiğini belirten STK temsilcileri ve çalışanlar, yetkililere seslenerek mağduriyetlerin giderilmesini talep etti.

Yapı sektörü çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi sahip olma zorunluluğu getirilmesiyle birlikte artık inşaat sektöründe çalışan tüm çalışanlar bu belgeyi almak zorunda. Daha önceleri bir takım gerekçelerle ertelenen bu uygulama kapsamında denetleme yapacak olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1 Ocak 2017'den itibaren cezai uygulamaları başlatacak.

MYK Belgeli usta ya da belgesiz personel çalıştırdığı tespit edilen kuruluşlara 500 bin TL para cezası verilecek. 1 Ocak 2017'den hayata geçirilen uygulama kapsamında daha önceki yıllarda 40 saatlik bir kurs sonunda alınan belge geçersiz sayılacak.

İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan İnşaatçılar ve Yapıcılar Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldırım, daha önce alınan belgenin geçersiz sayılmasının mağduriyete sebep olduğunu belirtti.

1991 yılında resmi kurumlarla ortaklaşa çok sayıda kişiye belge çıkardıklarını belirten Yıldırım, bu mağduriyetin giderilmesi için eski belgelerin yeni belgelerle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Geçersiz sayılan bu belgelerin 450 tanesinin 2012 yılında Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından kursiyerlere verildiğini hatırlatan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Belgenin, bu aşamaya geleceğini biliyorduk. Yani bir cezai müeyyidesi olacağını, zorunluluk haline geleceğini biliyorduk. 1991 yılından bu yana kursiyerlerimizi sınavlara tabi tutup kurslara yönlendirdik. Ancak zaman zaman bu belgelerin bir kısmının iptal edileceğini söylediler. Hâlbuki 2012 yılında Sosyal Güvenlik Bakanımız da 450 kursiyere belge verdi. Bu belgeler de Milli Eğitim, Halk Eğitim, GAP Endüstri Meslek Lisesi ve İnşaatçılar ve Yapıcılar Derneği ortaklaşa yaptığı bir program. 2016 yılının sonlarında bu belgelerin yok sayılacağı söylendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının almış olduğu bir karardır. Bunun neticesinde 5544 sayılı yasa kapsamında Mesleki Eğitim Kurumu tarafından öngörülen belgelerin geçerli olacağını söylediler. Bunu zorunlu hale getirdiler. Şu ana kadar alınmış bu belgeler yok sayıldığı gibi elinde bu belgeler olan insanlar mağdur olmuş durumdadır. Bunların gerçek belgelerle değiştirilmesi lazımdır."

"Türkiye genelinde milyonlarca insan bunu almış ve mağdur durumdalar"

Yıldırım, "Bize göre, bu insanlar 5-10 yıllık zaman içerisinde bu belgelerle çalışmışlardır. Yani tecrübe kazanmışlardır. Elinde belge bulunun bu insanların hepsi de sigortalı olmalarıyla birlikte fiilen hepsi çalışıyor durumdadır. Bu konuda yetkililerin bir el atması lazımdır. Denetleyici veya soruşturması gerekiyorsa bunu yapsınlar. Bu sorun sadece Şanlıurfa ilini kapsamıyor, bu bir Türkiye sorunudur. Şanlıurfa'da 2 bin 300 civarında belge ve sertifikalı usta var. Ve bunların hepsi geçersiz sayılıyor. Türkiye genelinde milyonlarca insan bunu almış ve mağdur durumdalar." şeklinde konuştu.

Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için yetkililer nezdinde girişimlerde bulunduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz günlerde Ahmet Eşref Fakıbaba'ya durumu izah ettik. Hatta bu belgelerin fotokopilerini çekerek kendilerine verdim. Daha öncelerde de durumun bu şekilde olacağını biliyordum. Bundan dolayı bir dosya yaparak bakanımız Faruk Çelik'e verdim. Kendileri baktılar ve dediler ki 'Bu dosyayı inceletip hakkınızda en iyi kararı veririz' diye söyledi. Halen sonucunu bekliyorum ama dönen olmadı."

"20 yıldır bu belgeyi almışım"

40 yıldır inşaatlarda çalıştığını aktaran Muhammed Hamdi Kavakçı, 20 yıldır aldığı Mesleki Yeterlilik Belgesinin artık geçersiz olmasına bir anlam veremediğini belirtti.

Kavakçı, "20 yıldır bu belgeyi almışım. Milli Eğitim İl Müdürü bizzat kendi eliyle bize verdi. Endüstri Meslek Lisesine gidip eğitim aldıktan sonra belgeyi aldık. Yeni iş güvenliği belgesiyle yenilenip bize verilmesi lazımdır. Bundan sonraki süreçte belge almak isteyenlere bu uygulama yapılması gerekiyor. Yetkililer bununla ilgilensinler." diye belirtti.

"Belgemiz geçersiz sayıldığı için iş tutamıyoruz"

Kadir Turmak isimli inşaat çalışanı da daha önce aldıkları belgelerin geçersiz olmasından dolayı iş alamadıklarını kaydetti.

10 inşaat işçisini bünyesinde çalıştırdığını ifade eden Salih Gör ise "Aniden bir denetleme yapıldığı zaman eleman başına 500 TL para cezası kesildiğinde bu 5 bin TL eder. Bize bir süre ya da bir kurs açsınlar ki eğitim görelim. Bir günde yapılacak bir şey değildir. Para cezasından önce uyarılar verilse daha iyi olur. İşi bıraktığım takdirde ne yapacağım. Benim gibi nice insanlar var." (Osman Gülebak, Ramazan Casuk- İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir