`Meslek Edin Hayata Katıl` projesi umut oldu
Şanlıurfa`da engelli gençlere yönelik, `Meslek Edin Hayata Katıl` projesi kapsamında düzenlenen kurslara katılarak hayata atılmaya çalışıyor.
Şanlıurfa Omurilik Felçliler İstihdam Derneği tarafından 2014 yılında Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali İşler Daire Başkanlığına sunulan ‘Meslek Edin Hayata Katıl` projesi, engelli vatandaşlara umut oluyor.
AB ve Türkiye tarafından finanse edilen proje kapsamında 1 yıllık süre ile eğitim gören engelli kursiyerler, kurs sonunda fabrikalarda veya küçük atölyelerde istihdamları sağlanarak hayata tutunacaklar.
Tekstil, ön muhasebe ve el sanatları gibi 3 farklı kategoride eğitime tabi tutulan engelli kursiyerlere günlük 6 Euro`luk ihtiyaç kredisi veriliyor. Toplam 174 bin Euro`luk bu projeden 114 engelli öğrenci faydalanabilecek.
‘Meslek Edin Hayata Katıl` projesi hakkında İLKHA`ya bilgi veren proje sorumlusu Emrah Baş, eğitim gören öğrencilerden umutlu olduklarını söyledi.
Eğitim gören engelli vatandaşların istihdamlarına ön ayak olacaklarını söyleyen Baş, “ ‘Meslek Edin Hayata Katıl` projesi Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali İşler Daire Başkanlığına 2014 yılında verdiğimiz bir projedir. AB ve Türkiye tarafından finanse edilmektedir. Engellilerin meslek edinmelerine, yasal haklarını, bilgilendirme ve daha sonra istihdama yönlendirme projesidir. Projemiz tekstil meslek kursu, muhasebe ve el sanatları kurslarından oluşmaktadır. Tekstil kursumuzda 24 öğrencimiz, el sanatlarında 15 öğrencimiz, ön muhasebe kursumuzda da 12 öğrencimiz bulunmaktadır. Tekstil kursumuz yaklaşık 5 buçuk ay sürecek. Ön muhasebe kursumuz 3 ay, el sanatları kursumuz da 4 ay sürecektir. Projemizin genel süresi de 1 yıl sürecek. Kurs bittikten sonra öğrencilerimizin 1 aylık staj süresi olacak ve daha sonra da kendilerini fabrikalara, küçük atölyelere yönlendireceğiz, istihdamlarına ön ayak olacağız.” dedi.
Kayıtların halen devam ettiğini sözlerine ekleyen Baş, şöyle konuştu:
“İşitme engelliler tekstil kursuna daha yatkın ve başarılı oluyorlar. Diğer kurslarımız da verimli bir şekilde geçiyor. Kayıt halen devam etmektedir. Bundan sonraki gruplar için kayıt yapıyoruz. Bir kursa yazılan bir engelli öğrencimiz, istihdamı sağlanmazsa ikinci bir kursa da alabiliyoruz. Projemiz 174 bin Euro`luk bir projedir. Yaklaşık 114 öğrencimiz bu projeden faydalanmaktadır. Gelen her bir öğrenciye ihtiyaçları için günlük 6 Euro veriyoruz.”
Tekstil eğitimi veren Hasan Kaya, 24 öğrenciye kurs verdiklerini belirterek, “ ‘Meslek Edin Hayat Katıl` Projesi kapsamında 24 öğrenciye dikim aşamasında kurs veriyoruz. Bu eğitimimiz yaklaşık 5 buçuk ay sürecektir. Eğitim sonunda gerek işitme, gerekse bedensel engelli öğrencilerimiz, hayata katılmak için fabrikalarda veya küçük atölyelerde istihdamları sağlanacaktır.” dedi.
Diğer bir tekstil eğiticisi öğretmen Hediye Açar ise, şöyle konuştu: “Bu projesinin eğiticisiyim. Eğitim olarak şu an ki sürece kadar iyi geçiyor. Öğrencilerimiz uyum sağlamış durumda, bizde alıştık. Şu an öğrencilerimiz dikime başladılar. 24 öğrencimiz 5 buçuk ay süre içinde çalışacaklar ve başka yerlerde çalışmaları için hazırlıyoruz.”
Şimdiye kadar bilmediği bir çok şeyi öğrendiğini söyleyen engelli kursiyer Aziz Göçeber, “ ‘Meslek Edin Hayata Katıl projesi kapsamında tekstil kursuna geliyoruz. Şu ana kadar güzel gidiyor. Daha önce bilgimiz ve becerimiz yoktu. Buraya geldikten sonra bayağı eğitim aldık ve hemen hemen tüm makinaları kullanmayı öğrendim. Herhangi bir işte şu an çalışamam ama ilerleyen zamanlarda daha iyi öğrenip fabrikalarda çalışabiliriz.” ifadelerine yer verdi.
El sanatları eğitimini veren Tuba Şakan, öğrencilerden memnun olduklarını söyleyerek şöyle konuştu:
“Omurilik Felçliler Derneği tarafından hazırlanan ‘Meslek Edin Hayata Katıl` projesinde el sanatlarında eğitmenlik yapıyorum. Ş uan ahşap boyama yapıyoruz. Bununla birlikte polyester, çeyizlik ürünleri, taş, sabun ve benzeri çalışmalar yapacağız. Hafta da 4 gün olmak üzere 15 öğrenciye yaklaşık 4 ay eğitim vereceğiz. Öğrencilerimizden memnunum.”
Son olarak konuşan muhasebe eğitmeni Sümeyra Demir ise, “Muhasebe eğitmeniyim. Şanlıurfa Omurilik Felçliler İstihdam Derneği olarak ‘Meslek Edin Hayata Katıl` projesini başlattık. Şu ana kadar 12 tane öğrencim var. Kursum 9 ay boyunca devam edecektir. Katılan öğrencilere ön muhasebe ile ilgili paket programlar öğretiyoruz. Buradan başarılı geçen ve sertifika alan öğrencimiz herhangi bir yerde ön muhasebeci olarak çalışabilir. Eğitim iyi geçse de, ilk etapta muhasebe biraz zor olduğu için zorluk çektiler ama şu an hepsi çok iyi gidiyorlar. 10 günde bayağı bir yol aldık. Hafta da 4 gün eğitim veriyoruz. Bu şekilde devam ederse hepsi de başarılı olacaklar.” şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-Osman Gülebak-İLKHA)