• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mardin esnafı: Ya bankacının ya da tefecinin eline düşmüşüz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümde olan Mardin`de, sıkıntılı günler yaşanıyor. Türkiye`de ve özellikle bölgede PKK`nin çukur siyaseti ve şiddet olayları ekonomiye adeta darbe vurdu. Sadece Mardin`de 16 otel ve 200`e yakın işyeri kapanarak, bine yakın kişi işsiz kaldı.

Yaşadıkları mağduriyet hakkında İLKHA`ya konuşan esnaf,  yüzlerce dükkânın işsizlikten dolayı kapandığına ve bu sayının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

“İşyerimizin kapısına kilit vurmayı düşünüyoruz”

Özellikle PKK`nin çukur siyasetinden en çok esnaf olarak kendilerinin etkilendiğini kaydeden Abdulvahap Baki,  yaşanan olaylardan bölge esnafının tümünün zarar gördüğünü söyledi.

Baki, “2016 yılı içerisinde kiramızı dahi çıkartamaz olmuştuk. 2017 yılından da pek fazla bir umudumuz yok. Her hangi bir beklentimiz olmadığı için kısa bir zamanda işyerimizin kapısına kilit vurmayı düşünüyoruz.” dedi.

“Esnafın ya bankacının ya da tefecinin eline düşmüş”

Mardin esnafı olarak kan ağladıklarını ifade eden esnaf Şeyhmus Özdener ise “Esnafın hepsi kan ağlıyor. Esnafın hepsi turizme yöneldiği için ve olaylar nedeniyle de turist de gelmediği için işlerimiz aksadı. Bazılarımız çek ve senetlerini ödeyemedi, diğerleri de ödeyemeyecek hale geldi. Hepimiz kepenklerimizi kapatmayı düşünüyoruz. 2017 yılı da hemen hemen aynı gözüküyor. Bir an önce bu terörün bitmesini istiyoruz, başka da bir beklentimiz yok. Esnafın yüzde doksan dokuzu ya bankacının ya da tefecinin eline düşmüş.” ifadelerini kullandı.

“2017 yılı için verecek bir cevabımız yok”

Esnaf Mehmet Yertüm ise esnafın şu an önünü göremediğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“2016 yılı çok iyi de, çok kötü de geçmedi. 2017 yılı için de verecek bir cevabımız yok. Bizim yaşadığımız her şey 90 dakikalık bir futbol maçı gibidir. Golü atacak belli değil, golü yiyecek belli değil. Şu an Türkiye`de ne olduğunu bilemiyoruz ve kestiremiyoruz. Bir esnaf olarak şu an önümü göremiyorum.”

“Perişan olmuşuz”

Mardinli vatandaşlardan da Mehmet Yalçın ise, perişan olduklarını söyledi.

Şuan işsiz olduğunu kaydeden Yalçın, yeni yıldan umutlu olduğunu belirterek, “Şu an ne iş var ne de güç. Esnaf desen zaten perişan, bizler de perişan durumdayız. 2016 yılı bizim için çok kötü geçti, inşallah 2017 yılı iyi geçer.” Temennisinde bulundu. (M. Salih Keskin – İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir