• DOLAR 32.57
  • EURO 35
  • ALTIN 2459.898
  • ...
2016`nın anatomisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam coğrafyasının uzun yıllardır emperyalistler tarafından fiili/fiziki ve kültürel işgali devam ederken, özellikle ümmet içerisine ekilen fitne tohumlarının 2016 yılında kabuğundan sıyrılması hafızalardan silinmeyecek acı olaylar yaşattı.

Küresel emperyalizm; dağılan, zayıflayan, güçsüz düşen İslam milletlerine sinsice ve gaddarca yöntemlerle saldırarak yüzbinlerce Müslümanın ölmesine, milyonlarcasının mülteci durumuna düşmesine ve şehirlerin harap olmasına neden oldu.

Başta Suriye olmak üzere; Irak, Yemen, Bahreyn, Afganistan, Mısır ve Libya`da yaşananlar tarihin kanlı sayfaları arasına girerken, Arakan`da Budist çetelerin Müslümanlara yönelik barbarlığı ise insanlık tarihinin kara sayfaları arsında yer aldı.

2016 yılında İslam coğrafyasının farklı bölgelerinde unutulmaz acılar yaşanırken, Türkiye`de PKK/HDP`nin çukur siyaseti, Suriye savaşının acı yansımaları ve ABD destekli FETÖ darbe girişimiyle devam eden olaylar 365 gün boyunca gündemi sıcak tuttu.

PKK/HDP'nin çukur siyasetiyle sokağa taşıdığı çatışmalar ve uçağı düşürülen Rusya ile ilişkilerin gerilmesiyle girilen 2016 yılında da sürdürülen çatışmalar ve bombalı saldırılarla oluşturulmak istenen kaos, başarısız darbe girişimiyle sonuçlandı.

FETÖ/PDY tarafından başta ABD olmak üzere uluslararası güçlerin desteğiyle 15 Temmuz'da yapılmak istenen darbe girişimi halk tarafından bastırılırken, bir süre duraksayan bombalı saldırılar da yeniden başlatıldı.

IŞİD kontrolündeki bölgeden Kilis'e atılan roketler ve Gaziantep'te bir mahalle düğüne düzenlenen bombalı saldırının ardından harekete geçen Türkiye, Fırat Kalkanı operasyonuyla Suriye`deki IŞİD kontrolündeki bölgelere girdi. Dördüncü ayına girilen operasyonda zaman zaman çatışmalar şiddetlenirken Türkiye'nin desteğiyle ilerleyen ÖSO güçleri El Bab'a dayandı.

ABD ve AB'nin PKK/PYD ile FETÖ'ye açıktan destek vermeye başlamasıyla Türkiye-Batı ilişkilerinde ipler kopma noktasına gerilirken, bu süreçte Türkiye uçak krizi sonrası gerilen Rusya ile ilişkilerini yeniden düzeltti. Rusya ile yakın ilişkilerin başladığı yeni dönemde ise Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, katıldığı resim sergisinde FETÖ üyesi olduğu iddia edilen bir polis tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

2016 Türkiye gündeminin en önemli konu başlıklarından biri de hiç şüphesiz PKK`nin şehirlerde, halkın yaşam alanlarında yükselttiği çatışmalar, akabinde gelen sokağa çıkma yasakları, ölen binlerce kişi ve şehirlerin Suriye`yi aratmayan harabe halleri oldu.

Bununla beraber haklarındaki fezlekeler nedeniyle dokunulmazlıkları kaldırılan HDP`li parlamenterlerin ifade vermeyi reddetmeleri, akabinde başlayan gözaltı süreciyle belediye başkanları da dâhil tutuklanmaların başlaması, Türkiye gündemin önemli konuları arasında yer aldı.

Bu süreçte 6-8 Ekim olaylarının da azmettiricisi olduğu belirtilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dâhil, birçok parlementer ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk`ün de bulunduğu PKK siyasetinin önde gelen simaları tutuklandı. Peşi sıra tutuklanan belediye başkanlarının yerine kayyım atamaları gerçekleşti.

Uzun yıllar hafızlardan silinmeyecek olaylara sahne olan 2016 Türkiye`sinde öne çıkan bir başka gündem başlığı da hiç şüphesiz MHP oldu. Meral Akşener öncülüğündeki muhalif kanadın kaldırdığı kazan, uzun süren kongre tartışmaları, Devlet Bahçeli`ye karşı esen olumsuz rüzgâr 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde son buldu.

ABD destekli FETÖ darbe girişimi, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, tüm milleti hedef aldı. İslami kesimlerin darbenin bastırılmasında başat aktör olduğu zor günlerde halk cuntacılara karşı büyük bir direniş gösterdi. ABD ve Avrupa`nın tüm hesaplarını altüst eden bu direniş sonrasında başlatılan soruşturma ve operasyonlarda; binlerce ordu ve yargı mensubu, akademisyen, polis ile kamuda çalışan on binlerce FETÖ-PDY bağlantılı kişiler ya açığa alındı ya tutuklandı ya da kurumlardan ihraç edildi.

Darbe girişiminin ilk saatlerinde Hizbullah Cemaati tüm halkı sokaklara ve caddelere çıkarak direnmeye davet etti. Özellikle Doğu ve Güneydoğu`da halk bu çağrıdan sonra meydanlara inerek yürüyüşler düzenledi.

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise, başta tüm üye ve gönüllüleri olmak üzere, tüm halkın alanlara inerek darbecilere karşı durması istendi. Türkiye`nin çeşitli şehir ve ilçelerindeki HÜDA PAR teşkilatları bu çağrının ardından alanlarda cuntacılara karşı direndi. Darbecilere karşı koymak için 15 Temmuz gecesi Boğaziçi Köprüsü'ne giden HÜDA PAR üyesi Mehmet Karaaslan, darbeciler tarafından açılan ateş sonucu şehid oldu.

Türkiye tarihinde Meclis ilk defa bombalandı. Hem de kendi ordu mensupları tarafından. Cumhurbaşkanlığı konutu, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın kendisi de hedefler arasındaydı. Büyük hengâmenin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Türkiye için yeni bir milat oldu.

İç savaşın sürdüğü Suriye'de 2016 yılında da binlerce kişi katledildi, on binlerce kişi evlerini, yurtlarını terk ederek mülteci konumuna düştü. Rusya'nın desteğiyle kaybettiği birçok bölgeyi geri alan Baas Rejimi, 2016'nın son günlerinde büyük bir katliamla muhaliflerin elindeki Halep'i de geri aldı. Kentte mahsur kalan on binlerce sivil ise Türkiye ve Rusya'nın vardığı anlaşmayla güvenli bölgelere taşındı. 2016'nın son günlerinde Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının vardığı mutabakatla, Suriye'de çatışmaların sona erdirilmesi için yeni bir umut belirdi.

İslam düşmanlığının arttığı Batı'daki birçok ülkede aşırı sağcı partiler öne çıkarken Fransa, Belçika ve Almanya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde bombalı eylemler gerçekleşti. Fransa'da 2015 yılındaki Paris saldırısı sonrası alınan OHAL kararı 2016 yılında da sürdürüldü.

2016'da Türkiye ile ilişkileri gerilen AB, kendi içinde de sıkıntılar yaşadı. İngiltere halkı, yapılan referandumla AB'den çıkma kararı alırken, izlenen politikalardan ve mülteci akınından rahatsızlık duyan bazı AB ülkeleri de birlikten çıkmayı tartışmaya başladı.

Mavi Marmara saldırısının ardından bozulan İsrail-Türkiye ilişkileri varılan anlaşma ile yeniden normalleşti. Varılan anlaşma ile iki ülkede yeniden büyükelçiler atanırken, İsrailli yetkililerin yargılandığı Mavi Marmara davaları düşürüldü. Bu karar Mavi Marmara saldırısının mağdurları arasında büyük üzüntüye ve geleceğe dair hayal kırıklığına neden oldu.

Suriye başta olmak üzere Ortadoğu politikası ile tepki çeken ABD'de kasım ayında yapılan seçimlerde başkanlığı sürpriz olarak değerlendiren Donald Trump kazandı. Başta Müslümanlar olmak üzere yabancı düşmanlığıyla öne çıkan ve Kapitalizmin çağdaş ikonu olarak değerlendirilen Trump, ocak ayında yapılacak yemin töreni sonrası görevi devralacak.

OCAK

1 Ocak

HDP/PKK'nin kazdığı çukurlar sonrası sokağa çıkma yasağının başlatıldığı Diyarbakır`ın Sur ilçesinde çıkan çatışmalar sürerken en büyük mağduriyeti halk yaşıyor. Camilerin de hedef alındığı çatışmalarda bir polis daha hayatını kaybederken, halkın da PKK'ye tepkisi sürdü.

Diyarbakır`da cuma namazının ardından toplanan halk, yaşanan çatışmalarda kutsal değerlerin hedef alınmasına tepki göstererek, Kürdistan`da çukur istemediklerini belirttiler.

Şırnak`ın Cizre ilçesinde gece şiddetlenen çatışmaların ardından ilçe halkı sabahın ilk saatlerinden itibaren çatışmaların olduğu mahallelerden gruplar halinde göç etmeye başladı. Sokağa çıkma yasağının 19`üncü gününe girdiği Cizre`de çatışmalar nedeniyle iki ateş arasında kalarak mağdur olan halk, fırsat buldukça ellerinde taşıyabilecekleri kadar eşyalar ile göç etti.

Mardin`in Dargeçit ilçesinde de 19 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından halk yaralarını sarmaya başladı.

2 Ocak

PKK`ye destek veren belediyelere kayyum atanacak

AK Parti Yerel Yönetimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, PKK`ye destek veren belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasını önereceklerini söyledi.

3 Ocak

İtalya'da peçe ve burka yasaklandı

İtalya'nın Kuzey Lombardiya Bölgesi'nde Müslüman kadınların peçe ve burka giymesine yasak getirildi. Müslüman kadınların hastane ve resmi kurumlarda dini simgeleri kullanmaları yasaklandı.

Havan mermisi eve isabet etti

Diyarbakır`ın Sur ilçesinde çatışmaların yaşandığı mahallelerden atılan havan topu mermisi, yasağın olmadığı İskenderpaşa Mahallesi`nde bir eve isabet etmesi sonucu bir kadın öldü, 4 kişi de yaralandı.

Suudi Arabistan ve Bahreyn İran`la diplomatik ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr düzenlediği basın toplantısında İran ile diplomatik ilişkilerini durdurduklarını ve İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıkladı.

4 Ocak

Suudi Arabistan`ın İran`la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Bahreyn de İran`la diplomatik ilişkilerini durdurduğunu bildirdi.

Belediyeye ait traktörde mühimmat ele geçirildi

Mardin`in Dargeçit ilçesinde DBP'li belediyeye ait traktörün römorkunda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

5 Ocak

Kamu çalışanlarına cuma namazı kolaylığı

Kamu çalışanlarının cuma namazını kılabilmeleri için namaz öncesi öğle tatiline gireceği, namaz bitiminden sonra mesaiye başlanacağı bildirildi.

6 Ocak

ABD`de bireysel silahlanmayla ilgili yeni kararlar

ABD Başkanı Barack Obama, görev süresinin son senesinde silahlı saldırılar sonucu meydana gelen ölümleri azaltmak amacıyla ülkede en çok tartışılan konulardan biri olan silah satışında adım attı ve bu süreci zorlaştıracak yeni idari kararlar alma yoluna gitti.

İslami STK`lardan ‘Sur`daki Muhacirlere Ensar Olalım` kampanyası

Diyarbakır`da faaliyet yürüten İslami Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek çatışmaların sürdüğü Sur ilçesindeki mağdurlar için “Sur`daki Muhacirlere Ensar Olalım” adıyla yardım kampanyası başlattı.

7 Ocak

Kürtçe Siyer kitabı müftülüklere gönderildi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın “Pêxemberê Alemê Hazreti Muhemmed” ismiyle hazırladığı Kürtçe Siyer kitabı tüm il ve ilçe müftülüklerine gönderildi.

Xanikê davası başladı

Şırnak'ın İdil ilçesi Kozluca (Xanikê) köyünde HÜDA PAR üyesi 2 kişinin katledilmesine ilişkin Midyat Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşması yapıldı. Duruşma 3 Mart Perşembe gününe ertelendi.

8 Ocak

Başika kampına saldırı

Türkiye askerlerinin de bulunduğu Irak`taki Başika kampına IŞİD tarafından saldırı yapıldı. Saldırıda 17 IŞİD`linin öldürüldüğü belirtildi.

9 Ocak

Diyarbakır`daki DBP`li belediyelerin iş araçlarına el konuldu

PKK`ye yardım ettikleri gerekçesiyle Diyarbakır'daki bazı ilçe belediyeleri hakkında başlatılan soruşturma kapsamında birçok iş makinesi ve araca el konuldu.

12 Ocak

İstanbul'da patlama

Sultanahmet`te bir kişinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu 10 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.

Aytaç Baran Davası Kayseri'ye taşındı

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın katledilmesinin ardından hazırlanan dosyayı güvenlik gerekçesiyle Kayseri Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

14 Ocak

Diyarbakır`da bombalı saldırı: 6 ölü 40 yaralı

Diyarbakır`ın Çınar ilçesi Emniyet Müdürlüğüne saat 24.00 sıralarında düzenlenen bombalı saldırıda 6 sivil hayatını kaybetti, 15`i sivil toplam 40 kişi de yaralandı.

MİT TIR`larını durduran savcılar meslekten ihraç edildi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ları durduran savcılar hakkında meslekten ihraç kararı verdi.

Avrupa Yetim-Der`den Gazzeli yetimlere giyecek yardımı

İnsani yardım noktasında Gazze halkını yalnız bırakmayan Avrupa Yetim-Der; gıda, kırtasiye, ilaç gibi yardım organizasyonlarının yanı sıra Gazzeli yetimlere giyecek yardımında bulundu.

PKK Silopi`de camileri hedef alıyor

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak`ın Silopi ilçesinde PKK, camileri mevzi olarak kullanarak çatışmaların hedefi haline getiriyor.

15 Ocak

Cuma ezanı artık takvim saatine göre okunacak

Kış aylarında kamu kurum ve kuruluşlarda çalışanlar için ertelenen cuma namazı saati, Başbakanlık Genelgesi gereğince artık takvim saatine göre okunacak.

16 Ocak

İran'a uygulanan ambargo kaldırıldı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması için şart koşulan nükleer anlaşma kapsamındaki gerekli adımların tamamlandığını onayladığını duyurdu.

19 Ocak

Silopi`de sokağa çıkma yasağı sonlandırdı

Silopi`de kazılan çukurların nedeniyle 14 Aralık 2015 tarihinde başlatılan sokağa çıkma yasağı kısmen kaldırıldı. Yasağın akşam saatlerinde devam edeceği bildirildi. Şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçe adeta harabeye döndü.

20 Ocak

Nusaybin-Qamişlo sınırına beton bloklar yerleştiriliyor

Mardin`in Nusaybin ilçesi ile Suriye`nin Qamişlo kenti arasında bulunan sınıra TSK tarafından beton bloklar yerleştirilmeye başlandı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz; Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Kilis ve Gaziantep'i kapsayan 130 kilometrelik sınır güvenlik duvarının Nisan ayına kadar tamamlanacağını belirtti.

22 Ocak

Okula bombalı saldırı: 5 yaralı

Diyarbakır'da karne dağıtımı sırasında bir ilköğretim okuluna bombalı saldırı düzenledi. PKK tarafından düzenlenen saldırıda 5 öğrenci yaralandı.

Kamer Genç öldü

Gayrettepe'de Florance Nightingale Hastanesinde kanser tedavisi gören Eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Cizre Belediye Başkanı İmret gözaltına alındı

Şırnak`ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar devam ederken, akşam saatlerinde görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Leyla İmret gözaltına alındı.

Gülden Sönmez Tacikistan'da gözaltına alındı

Tacikistan'da tutuklu bulunan hukukçu ve gazetecilere yönelik hak ihlallerini yerinde incelemek üzere başkent Duşanbe'ye giden İHH mütevelli heyeti üyesi Gülden Sönmez gözaltına alındı.

23 Ocak

Kilis'te bir eve roket isabet etti: 2 yaralı

Kilis`te, Suriye tarafından atılan roket mermisinin bir eve isabet etmesi sonucu meydana gelen patlamada bir kadın ile bir çocuk yaralandı.

25 Ocak

Halk Şırnak`ı terk ediyor

Şırnak kent merkezinde çukur ve barikatların olduğu mahallelerde yaşayan halk, okulların da kapanmasını fırsat bilerek şehri terk etmeye başladı.

Van`da son 10 günde 6 okula saldırı düzenlendi

Van İl Mili Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, son 10 günde merkez ilçelerde 6 okula daha saldırı yapıldığını söyledi.

27 Ocak

Sur`da 5 mahallede daha sokağa çıkma yasağı

Sur`da 2 Aralık 2015`ten bu yana 6 mahallede devam eden sokağa çıkma yasağının kapsamı 5 mahalle ve bir caddeyi içini alacak şekilde genişletildi. Halk yasağın uygulanmaya başladığı mahalleleri terk etmeye başladı.

28 Ocak

PKK'liler bir gecede 3 okula saldırdı

Van'ın İpekyolu ilçesinde bulunan Bostaniçi Mahallesi'ndeki Anadolu Lisesi, Kevenli Mahallesi'ndeki İpekyolu İlkokulu ile Yeni Mahalle'deki Eczacılar Birliği İlkokulu'na PKK'liler tarafından saldırı düzenlendi.

29 Ocak

İşçilere yeni haklar verildi

Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren düzenlemeyi de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

30 Ocak

Göçmenleri taşıyan tekne battı: 37 ölü

Çanakkale`nin Ayvacık ilçesinde kaçak yollardan Yunanistan`a giden göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu çoğu çocuk 37 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

31 Ocak

Türkiye geneli Siyer Sınavı heyecanı

Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Türkiye genelinde 5`incisi düzenlen umre ödüllü Kutlu Doğum Siyer Sınavı, büyük bir heyecanla gerçekleştirildi. 110 merkezde yapılan sınavda yaklaşık 100 bin kişi ter döktü.

PKK`lilerden Mersin`de yeni bir vahşet

Gençlik ve Spor Bakanlığının organizasyonuyla Sur ilçesinden Mersin`e giden bir grup öğrenciye saldıran PKK`liler yeni bir barbarlık sergileyerek, Cafer (Hüseyin) Gizli isimli çocuğu katletti.

ŞUBAT

1 Şubat

Ceylanpınar-Rasulayn sınırına duvar örülüyor

Şanlıurfa`nın Ceylanpınar ilçesi ile Suriye sınırı arasında bulunan 20 kilometrelik bölgeye, 3 metre yükseklik ve 2 metre genişlikteki beton bloklarla duvar örülmeye başlandı.

4 Şubat

Sur`da medrese tahrip edildi

Diyarbakır`ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı 65`inci gününe girerken, yasağın kalktığı Süleyman Nazif Mahallesi Tacettin sokaktaki Darül İlim Medresesi`nin tahrip edildiği ortaya çıktı.

5 Şubat

10 maddelik acil eylem planı açıklandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Mardin`de 10 maddelik ‘Terörle Mücadele Eylem Planı`nı açıkladı.

7 Şubat

Avrupa`da İslam karşıtı gösteriler düzenlendi

Almanya`daki ırkçı Pegida oluşumunun çağrısıyla Avrupa`nın farklı kentlerinde, İslam ve yabancı karşıtı gösteriler düzenlendi.

Cizre`de bodrum operasyonu: 60 PKK`li öldürüldü

Cizre`de bir evin bodrum katında sıkıştırılan PKK`lilerden 60`ı öldürüldü. Öldürülenler arasında 3 yabancı uyruklunun da bulunduğu bildirildi.

11 Şubat

Umut Kervanı 75 bin kişiye yardım ulaştırdı

Türkiye genelinde yaptığı hayır faaliyetleriyle tanınan Umut Kervanı Yardım Platformu, 2015 yılında 73 bin 44 mağdur ve ihtiyaç sahibi aileye 4 milyon 582 bin 359 TL yardımda bulunduğunu duyurdu.

12 Şubat

Suruç Belediye Başkanı görevden alındı

PKK`ye üye olmak suçundan hakkında yakalama kararı çıkarılan Suruç Belediye Başkanı Orhan Şansal, İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla görevden alındı.

14 Şubat

Suud uçakları İncirlik Üssü`nde

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Danışmanı Ahmet Asiri, IŞİD'e karşı mücadele kapsamında Adana'daki İncirlik üssüne gönderileceği açıklanan jetlerin üsse konuşlandırıldığını söyledi.

Cizre`de 2 ayda 654 PKK'li öldürüldü

Son iki ayda Cizre`de yaşananlar ilçeyi harabeye çevirdi. Çatışmalarda 23 sivil, 19 polis ve asker hayatını kaybetti. Resmi açıklamalara göre düzenlenen operasyonlarda ise 654 PKK'linin öldüğü belirtildi.

PKK okul binalarını ateşe veriyor

Mardin`in Nusaybin ilçesinde bulunan iki okul binası PKK`lilerce ateşe verildi. Çukur ve barikatlar nedeniyle müdahale edilemeyen okul binalarının tamamen yandığı öğrenildi.

17 Şubat

Ankara`da patlama: 21 ölü

Ankara`nın Çankaya ilçesinde PKK tarafından askeri aracın geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda ilk belirlemelere göre 21 kişi hayatını kaybetti, 62 kişi yaralandı.

18 Şubat

Diyarbakır'da saldırı: 7 asker hayatını kaybetti

Diyarbakır-Bingöl Karayolunda askeri servis otobüsünün geçişi sırasında PKK tarafından yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 7 asker hayatını kaybetti.

24 Şubat

Mehmet Kırkıncı Hoca vefat etti

Erzurum'un tanınan âlimlerimden Mehmet Kırkıncı Hocaefendi, tedavi gördüğü Erzurum Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde hayatını kaybetti. Kırkıncı Hoca, Erzurum`un Yakudiye ilçesinde kılınan cenaze namazından ardından Asri Mezarlığında defnedildi.

25 Şubat

Aytaç Baran`ın katil zanlısı tahliye edildi

Kayseri`de görülen Aytaç Baran Davası`nın ilk duruşmasında, cinayetin zanlısı mahkeme tarafından tahliye edildi. Duruşmada ayrıca Baran'ın avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi yönündeki tüm talepleri mahkeme tarafından reddedildi.

26 Şubat

Bediüzzaman`ın talebelerinden Said Özdemir vefat etti

Zatüre ve böbrek rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda bulunan Bediüzzaman Said Nursi`nin talebelerinden Said Özdemir vefat etti. Özdemir, Ankara Hacı Bayram Camii`nde kılınan cenaze namazının ardından yakınları ve sevenleri tarafından ebediyete uğurlandı.

MART

1 Mart

Diyarbakır'da canlı bomba infilak etti: 1 ölü 4 yaralı

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Ben-u Sen Mahallesinde PKK'li olduğu belirlenen bir kişinin üzerindeki bombanın patlaması sonucu bir kişi öldü, 4 çocuk yaralandı.

2 Mart

PKK propagandası yapan yabancı uyruklu 5 kişi gözaltına alındı

Van'da PKK'lilerin cenazesinde örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle biri İngiltere, 4'ü Finlandiya vatandaşı olmak üzere 5 kişinin gözaltına alındıktan sonra Van İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildikleri belirtildi.

3 Mart

İstanbul'da polise saldıran 2 kadın öldürüldü

İstanbul Bayrampaşa'da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne silahlı saldırı düzenleyen 2 kadın sıkıştırıldıkları bir binada öldürüldü.

4 Mart

Polis lojmanlarına saldırı: 2 polis hayatını kaybetti

Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK`lilerin bomba yüklü araçla Bölge Trafik İstasyonu ve polis lojmanlarına düzenlediği saldırıda 2 polis hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Zaman Gazetesi'ne kayyum atandı

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar verdi.

5 Mart

Hasan Turabi vefat etti

Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Turabi, geçirdiği kalp krizi sonucu Sudan'ın başkenti Hartum'da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

6 Mart

Diyarbakır'da 6 PKK'li mahkûm firar etti

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan yönetici sınıfındaki 6 PKK'li mahkûm firar etti.

7 Mart

Yasin Börü Davasında gizli tanık konuştu

PKK'liler tarafından katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının katil zanlılarının yargılandığı davanın 5'inci duruşması 18 Nisan'a ertelenirken sanıkların tutukluluk hallerinin de devamına karar verildi.

Duruşmada konuşan gizli tanık Zümrüt, tutuklu yargılanan sanıklardan Uğur Doğanay`ın annesi ve önceki duruşmalarda tahliyesine karar verilen Yıldız Doğanay isimli kadın sanığın olaylarda bizzat gördüğünü ve Yıldız Doğanay`ı Yasin ve arkadaşlarının cenazesi başında zılgıt çekerek eylemcileri galeyana getirmeye çalıştığını ifade etti.

Yıldız Doğanay`ın, oğlu Uğur Doğanayla birlikte başından beri olayların içinde olduklarını dile getiren gizli tanık Zümrüt, “Yıldız Doğanay ve oğlu Uğur Doğanay bütün eylemlerde başı çekiyorlar. 4`üncü Kattan perdeyi halat gibi yapıp alt kata inerek gençleri vuran da yine Uğur Doğanay`ın ta kendisidir. Annesi de öldürülen gençlerin başında Kürtçe ‘Gebertin onları` diye bağırıp zılgıt çekerek kalabalığı gaza getirmeye çalışıyordu.” dedi.

8 Mart

Kilis`e roket mermileri atıldı: 2 ölü

Suriye'den atıldığı belirtilen 8 katyuşa roketinin Kilis'e düşmesi sonucu biri çocuk 2 kişi hayatını kaybetti.

9 Mart

Cizre'de 52 cami hasar gördü

Cizre Müftüsü Salahattin Yılmaz, çatışmalarda ilçedeki 110 camiden 52'sinin hasar gördüğünü söyledi.

13 Mart

Ankara'da patlama: 37 Ölü

Kızılay'da gerçekleşen bombalı saldırıda 27 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi yaralandı.

15 Mart

Bağlar'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Kaynartepe Mahallesi'nin tamamında, 15 Mart saat 03.00'ten geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bölgeden halk kitleler halinde göç ediyor.

17 Mart

DBP'li yöneticinin evinden 3 ton patlayıcı çıktı

Mardin`in Derik ilçesinde DBP`li yöneticisinin evinde yapılan aramalarda bomba yapımında kullanılan 2 ton 850 kilo amonyum nitrat ile yüklü miktarda yaşam malzemeleri ele geçirildi.

18 Mart

Türkiye ile AB mülteciler konusunda anlaştı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, mülteciler konusunda Türkiye ve Avrupa Birliği arasında anlaşmaya varıldığını açıkladı. Varılan anlaşmayla AB mültecilere harcanmak üzer Türkiye'ye 3 milyon avro verecek, Haziran'da ise Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi getirilecek.

19 Mart

İstiklal Caddesi'nde patlama: 2 ölü

İstanbul`da istiklal Caddesi'nde canlı bomba tarafından düzenlenen saldırıda canlı bombayla birlikte 5 kişi öldü 2'si ağır 20 kişi de yaralandı.

20 Mart

Bağlar'da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kısmen ilan edilen sokağa çıkma yasağının yarın (pazartesi) saat 06.00'dan itibaren geçerli olmak üzere kaldırıldığı bildirildi.

24 Mart

Karakola bombalı saldırı

Diyarbakır-Lice Karayolu üzerinde bulunan Mermer Jandarma Karakoluna bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 asker hayatını kaybetti, ikisi ağır 19 asker ile 2 sivil de yaralandı.

31 Mart

Diyarbakır`da bombalı saldırı: 7 ölü 27 yaralı

Diyarbakır`ın merkez Bağlar ilçesinde polis servis aracının geçişi sırasında bombalı araçla düzenlenen saldırıda 7 kişi hayatını kaybederken 27 kişi de yaralandı.

NİSAN

1 Nisan

Kızıltepe Askerlik Şubesine bombalı saldırı:1 ölü,10 yaralı

Mardin`in Kızltepe ilçesinde Askerlik Şubesine bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda bir kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.

2 Nisan

Kassam Tugayları: 4 İsrail askeri elimizde

HAMAS'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, ellerinde 4 İsrail askerinin olduğunu açıkladı.

6 Nisan

“Panama Belgeleri” dalgası yayılıyor

Panama merkezli çalışan bir hukuk firmasına ait milyonlarca sayfadan oluşan belgelerin sızdırılmasından sonra dünya gündemi sarsılmaya devam ediyor. Bu belgelerin içinde ismi geçen birçok liderlerin Offshore hesapları ortaya çıktı. Serbest bankacılık olarak bilinen Offshore, ekonomide vergiden uzak anlamına geliyor. Offshore sistemi, kişinin veya kurumun kendi ülkesindeki bankacılık sektörü için düzenlenmiş olan her türlü yasa ve yönetmeliklerin dışında kalıp serbest bırakılmasıyla biliniyor.

7 Nisan

Kilis'e roket düştü

Suriye tarafından atılan roketin Kilis'te bir eve isabet etmesi sonucunda 2 kişi yaralandı.

8 Nisan

Nusaybin`de öldürülen PKK`lilerin sayısı 192`e yükseldi

Mardin`in Nusaybin ilçesinde 14 Mart`tan beri başlatılan operasyonlar sürerken çatışmalarda öldürülen PKK`lilerin sayısının 192`ye yükseldiği açıklandı.

MHP`ye kayyum atandı

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP`de olağanüstü kurultay talebini kabul ederek, partiyi kurultaya götürmesi için 4 kişilik kayyum atadı.

Ortaöğretimde başörtüsü serbestisine iptal istemi reddedildi

Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinin ortaöğretimde başörtüsü serbestisi getiren ilgili hükmünün iptal istemi, Danıştay 8. Dairesi tarafından oy birliğiyle reddedildi.

Halkın tepkisi LGBTİ etkinliğini iptal ettirdi

Diyarbakır`da HDK tarafından yapılmak istenen LGBTİ etkinliği, halkın yoğun tepkisi sonucu iptal edildi.

11 Nisan

Suriyeli gazeteci vuruldu

Suriye`nin Halep kentinde gazetecilik yapan ve iç savaş nedeniyle Gaziantep`in Şehitkamil ilçesine yerleşen 36 yaşındaki Suriyeli Mohammad Zahar Alshurgat, yüzü maskeli kişi veya kişiler tarafından sokak ortasında ensesinden vurularak öldürüldü.

Diyarbakır-Erbil uçuşları başladı

Diyarbakır`dan Kürdistan Bölgesinin Başkenti Erbil`e uçak seferleri başladı.

4 ilde ‘acele kamulaştırma` kararı

Bakanlar Kurulu tarafından Diyarbakır, Hakkari, Mardin ve Şırnak'ta yeni bir acele kamulaştırma alındı.

Jandarma karakoluna bombalı araçla saldırı

Diyarbakır`ın Hani ilçe Jandarma Karakoluna bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda bir asker hayatını kaybederken 6'sı ağır 30 kişi yaralandı.

14 Nisan

Cengiz Tiryaki`nin katili öldürüldü

Muş`un Varto ilçesine bağlı Teknedüzü köyünde 6 Nisan günü çıkan çatışmada öldürülen 4 PKK`liden birinin Cengiz Tiryaki`nin katili olduğu öğrenildi.

17 Nisan

Diyarbakır`da görkemli Kutlu Doğum etkinliği

Peygamber Sevdalıları Platformu, her yıl olduğu bu yıl da yüzbinlerce peygamber aşığını Diyarbakır'daki görkemli Kutlu Doğum etkinliğinde buluşturdu.

18 Nisan

Nusaybin`de sınırı geçmeye çalışan 20 PKK`li öldürüldü

Mardin'in Nusaybin ilçesinden Suriye'nin Qamişlo kentine kaçmaya çalışan PKK`lilere operasyon düzenledi. Operasyonda çıkan çatışmada 20 PKK`li öldürüldü.

Kilis'e 5 roket düştü: 1 ölü

Suriye'den Kilis'e sabah saatlerinden itibaren 5 roket mermisi düştü. Olayda 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Kudüs'te patlama: 20 yaralı

Kudüs`te Yahudilerin bulunduğu bölgede seyir halindeki bir otobüste meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 2`si ağır 20 kişi yaralandı.

21 Nisan

Yargıtay Ergenekon'un varlığını kabul etmedi

Aralarında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da bulunduğu 274 sanıklı Ergenekon davasında Yargıtay, yerel mahkemenin kararını, usulden ve esastan bozarak, Ergenekon'un varlığını kabul etmedi.

Türkiyeli balıkçılar Romanya'da gözaltına alındı

Kalkan balığı avlamak için İstanbul`dan denize açılan 9 balıkçı, Romanya sahil güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alındı.

27 Nisan

Bursa`da patlama: 1 ölü 7 yaralı

Bursa Ulu Camii yanında PKK tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısında bir kişi ölürken 7 kişinin de yaralandığı bildirildi.

30 Nisan

Qamişlo`da patlama

Suriye`nin Qamişlo kentinde patlama meydana geldi. İlk bilgilere göre patlamada 4 YPG'li öldü, onlarca kişi de yaralandı.

MAYIS

1 Mayıs

Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne saldırı

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde bomba yüklü aracın patlatılması sonucu bir polis hayatını kaybederken, 19'u polis 23 kişi de yaralandı.

4 Mayıs

Derik'te jandarma karakoluna bomba yüklü araçla saldırı

Mardin`in Derik ilçesinde bulunan Üçyol Jandarma Karakolu`na bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 1 asker hayatını kaybederken 2'si ağır 10 kişi yaralandı.

5 Mayıs

AK Parti Kongreye gidiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun 22 Mayıs Pazar günü olağanüstü kongreye gitme kararı aldığını bildirdi. Davutoğlu, ayrıca kongrede aday olmayacağını da açıkladı.

9 Mayıs

Mustafa Destici İsrail tarafından gözaltına alındı

BBP Genel Başkan Yardımcısı İlker Kayalıoğlu ve bazı partililerle Filistin`de bulunan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici işgal rejimi İsrail tarafından havaalanında gözaltına alındı.

10 Mayıs

Diyarbakır`da bombalı saldırı: 5 ölü

Diyarbakır kent merkezinde polis servis aracını geçişi sırasında bombalı araçla düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü, aralarında sivil ve polislerin de olduğu 45 kişi yaralandı.

Cemaat-i İslamî lideri Rahman Nizami idam edildi

Bangladeş'te Cemaat-i İslami'nin lideri Rahman Nizami, laik Hasina hükümeti tarafından idam edildi.

12 Mayıs

İstanbul`da patlama: 8 yaralı

İstanbul Sancaktepe`de askeri servis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 5'i asker 8 kişi yaralandı.

13 Mayıs

Dürümlü'de PKK katliamı: 17 ölü 50 yaralı

Diyarbakır`ın Sur ilçesine bağlı Dürümlü mezrasında PKK'ye ait bomba yüklü kamyonun infilak ettirilemsi sonucunda yaşanan şiddetli patlamada en az 17 kişinin öldüğü, 50 kişinin de yaralandığı bildirildi.

20 Mayıs

Dokunulmazlıklar kaldırıldı

Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları TBMM'de yapılan oylama ile kaldırıldı. Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi.

22 Mayıs

Binali Yıldırım AK Parti Genel Başkanı oldu

AK Parti Genel Başkanlığına, bin 405 delegenin oyuyla, İzmir Milletvekili ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım seçildi.

24 Mayıs

Yıldırım hükümeti göreve başladı

AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı yeni 65'inci Hükümeti oluşturan Bakanlar Kurulu üyelerini açıkladı.

25 Mayıs

Midyat`ta karakola bombalı saldırı

Mardin`in Midyat ilçesine bağlı Anıtlı Jandarma Karakolu`na bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 2 korucu ile 1 asker hayatını kaybetti, 9 asker yaralandı.

27 Mayıs

Kilis'e yine roket mermisi düştü: 5 yaralı

Kilis'in Elbeyli ilçesine Suriye tarafından atılan 3 katyuşa roket mermisinin düşmesi sonucu 3`ü çocuk 5 kişi yaralandı.

28 Mayıs

Avrupa Yetim-Der'den Sri Lanka'da selzedelere yardım

Uluslararası yardım kuruluşu Avrupa Yetim Der, Sri Lanka'da aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde zarara gören felaketzedelere yardım dağıttı.

HAZİRAN

2 Haziran

Almanya`da ‘soykırım` tasarısı kabul edildi

Almanya Parlamentosu,1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen yasa tasarısını kabul etti.

3 Haziran

Şırnak'ta operasyonlar tamamlandı

Şırnak'ta PKK'lilere yönelik 14 Mart'ta başlatılan operasyonlar 82'nci gününde tamamlandı.

4 Haziran

Boksör Muhammed Ali vefat etti

Uzun zamandır Parkinson hastalığından tedavi gören eski ağır sıklet dünya boks şampiyonu Muhammed Ali, solunum rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede vefat etti.

7 Haziran

İstanbul`da patlama: 7`si polis 11 kişi hayatını kaybetti

Vezneciler'de polis otobüsünün geçişi sırasında düzenlenen bombalı araç saldırısında 7 polis ve 4 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

8 Haziran

Emniyet Müdürlüğüne saldırı: 6 ölü

Mardin`in Midyat ilçesindeki emniyet müdürlüğüne bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 3'ü polis 6 kişi hayatını kaybetti, 50'den fazla kişi yaralandı.

15 Haziran

Adana`da İslami STK`lara yeni bir “kumpas”

Adana`da İslami STK üyesi 12 kişi hakkında yeni bir dava daha açıldı. Dava dosyasında İslami faaliyetlere katılmak suç sayılırken muhbir diye nitelendirilen kişiler tarafından asılsız iddiaların da dosyada yer aldığı belirtildi.

24 Haziran

İngiltere AB`ye ‘Hayır` dedi

Birleşik Krallık`ın Avrupa Birliği'nden ayrılıp ayrılmamasına karar vermek için yapılan referandumda seçmenler ülkenin AB`den ayrılmasına karar verdi.

27 Haziran

Türkiye ile İsrail anlaştı

Siyonist İsrail`in Mayıs 2010'da Gazze'ye doğru yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda gerçekleştirdiği ve 9 Müslüman`ın şehit olduğu saldırı sonrası gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri varılan anlaşmayla sona erdirildi. Anlaşma ile devam eden Mavi Marmara Davası düşürülecek.

27 Haziran

Türkiye-Rusya ilişkileri normalleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektupta, Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu bildirmesiyle Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşme kararı alındı.

29 Haziran

Atatürk Havalimanı'nda canlı bombalı saldırı: 28 ölü

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde düzenlenen canlı bomba saldırısı sonrasında 28 kişinin hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı.

TEMMUZ

3 Temmuz

Bağdat'ta bombalı saldırı: 60 ölü, 100 yaralı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 60 kişi hayatını kaybetti, 100 kişide yaralandı.

5 Temmuz

Askeri helikopter düştü: 7 kişi hayatını kaybetti

Giresun`un Alucra ilçesi Tohumluk köyü kırsalında askeri helikopter düştü. Kazada 7 askeri personel hayatını kaybetti.

7 Temmuz

Bediüzzaman`ın talebesi Abdullah Yeğin vefat etti

Bediüzzaman Said Nursi`nin talebelerinden Abdullah Yeğin tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

9 Temmuz

Saldırı hazırlığındaki 17 PKK`li öldürüldü

Genelkurmay Başkanlığı, Şemdinli`de bir üs bölgesine saldırı hazırlığında olan 17 PKK`linin öldürüldüğünü bildirdi.

9 Temmuz

Karakola bomba yüklü araçla saldırı

Mardin merkez Artuklu ilçesine bağlı Cevizlik köyü Jandarma Karakolu`na bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 2 asker ile bir sivil hayatını kaybetti, 9`u asker 13 kişi yaralandı.

"Bahoz Erdal öldürüldü" iddiası

PKK'nin üst düzey sorumlularından "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin'in Suriye'de öldürüldüğü iddia edildi. PKK iddiaları yalanlarken aradan geçen 6 aylık süreye rağmen Erdal ortaya çıkmadı.

10 Temmuz

Van'da karakola bombalı saldırı: 1 ölü 11 yaralı

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Pay Mahallesi'ndeki Jandarma Karakolu'na PKK`lilerin bombalı araçla saldırı düzenlenmesi sonucu 1 asker hayatını kaybederken, 11 askerde yaralandı.

12 Temmuz

Aytaç Baran`ın katil zanlısına beraat

Yeni İhya-Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran`ın katledilmesine ilişkin açılan dava dosyasının üçüncü duruşmasında dosya kapsamında yargılanan tek sanığa da beraat verildi. Dava avukatları karara tepki gösterdi.

14 Temmuz

Fransa`da kamyon kalabalığa daldı: 84 ölü

Fransa`nın Nice şehrinde 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamalarında bir kişinin kamyonla kalabalığın arasında dalması sonucu 84 kişi öldü, 150'den fazla kişi yaralandı.

15 Temmuz

Darbe girişimi

İstanbul'da köprüler ve havalimanının tanklarla kapatılmasıyla başlatılan darbe girişimi halk tarafından bastırıldı. TBMM'yi bombalayan darbecilerin Türkiye genelinde halkın üzerine açtığı ateşte 240 kişi katledildi, bin 535 kişi yaralandı. Yaşanan çatışmalarda 100'den fazla darbeci öldürüldü.

FETÖ/PDY'nin Batı'dan aldıkları destekle gerçekleştirdikleri darbe girişiminin bastırılmasının ardından başlatılan operasyonlarda on binlerce kişi tutuklanırken on binlerce kamu çalışan da ihraç edildi.

17 Temmuz

Adalet Bakanı Bozdağ: 6 bin gözaltı var

Darbe teşebbüsünde bulunan yaklaşık 6 bin kişinin gözaltına alındığını belirten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çalışmaların devam ettiğini belirterek bu sayının 6 bini geçeceğini söyledi.

18 Temmuz

7 bin 850 emniyet personeli açığa alındı

Darbe girişimiyle ilgili olarak Türkiye genelinde rütbelilerinde aralarında bulunduğunu 7 bin 850 emniyet personeli açığa alındı.

20 Temmuz

MEB`de 20 bin 738 personel açığa alındı

ABD destekli gerçekleşen FETÖ`nün darbe girişimine ilişkin yürütülen çalışmalar kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı`nda 20 bin 738 kamu personelin açığa alındığı bildirildi.

21 Temmuz

OHAL kararı alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıkladığı Olağanüstü Hal kararı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

23 Temmuz

Binlerce FETÖ Kurumu kapatıldı

Resmi Gazete yayımlanan ve Olağanüstü hali kapsayan Kanun Hükmünde Kararnameyle, FETÖ`yle bağlantılı olan 35 sağlık kurumu, bin 43 özel öğretim kurumu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı.

27 Temmuz

KHK ile 100'den fazla General TSK'dan İhraç edildi

Yayımlanan kararname ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı`nda 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığında 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker TSK'dan ihraç edildi.

131 basın-yayın kuruluşu kapatıldı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında aralarında daha önce de kayyum atanan basın-yayın kuruluşları kapatıldı.

29 Temmuz

Fethullah Gülen'in kitap, CD ve DVD'leri yasaklandı

Fethullah Gülen tarafından kaleme alınan kitaplar, dijital ortamda hazırlanan CD, DVD ve diğer elektronik materyallerin basımı, dağıtımı ve satışının yasaklanmasına karar verildi.

Gözaltına alınanların sayısı 18 bin 44'e ulaştı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 15 Temmuz`da yaşanan darbe sonrasında Paralel Yapıya yönelik başlatılan soruşturmalar kapsamında 18 bin 44 kişinin gözaltına alındığını ve 9 bin 677 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Nazlı Ilıcak ve 16 gazeteci tutuklandı

15 Temmuz ABD destekli darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, Paralel Yapıyla ilişkili oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan, aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 17 gazeteci, Savcılık sorgularının ardından tutuklandı.

31 Temmuz

Aralarında Ali Bulaç`ın da bulunduğu Zaman yazarları tutuklandı

Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen ve aralarında Ali Bulaç ve Şahin Alpay'ın da bulunduğu Zaman Gazetesi eski çalışanı 6 kişi tutuklandı.

Tutuklanan generallerin sayısı 155 oldu

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında tutuklanan general sayısı 155 oldu.

Bin 389 askeri personel Ordu`dan ihraç edildi

Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname kapsamında, bin 389 askeri personel Silahlı Kuvvetlerden ihraç edildi.

AĞUSTOS

1 Ağustos

Suriye'de Rus helikopteri düşürüldü

İdlip kırsalında Rusya'ya ait bir helikopter düşürüldü. Olay Rusya Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

3 Ağustos

Olağanüstü Din Şûrası toplandı

Din Şurası, Diyanet İşleri Başkanlığının çağrısıyla olağan üstü toplandı. FETÖ`nün darbe girişiminin ardından toplanan ve 2 gün süren Din Şûrası, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından okunan sonuç bildirgesiyle sona erdi.

4 Ağustos

Xanikê davasında karar çıktı

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Xanikê köyünde HÜDA PAR üyesi M. Şerif Şimşek ile Abdulcelil Talayhan'ın PKK/HDP'liler tarafından katledilmesine ilişkin davada sanık S.T, 42 yıl hapisle cezalandırıldı.

7 Ağustos

İstanbul'da darbe karşıtı mitingde milyonlar buluştu

İstanbul Yenikapı Miting Alanı'nda milyonlarca kişinin katılımıyla "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" düzenlendi. Mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genelkurmay Başkanı birer konuşma yaptı.

Özel Kuvvetler Komutanlığından 90 kişi tutuklandı

15 Temmuz ABD destekli darbe girişiminin ardından Özel Kuvvetler Komutanlığı`nda, FETÖ`nün tespit edilmesi için bir komisyon oluşturuldu. Komisyonun çalışmaları sonucu tespit edilen 90 personel tutuklandı.

9 Ağustos

Diyanet`te 2bin 560 personel daha görevden uzaklaştırıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı, FETÖ/PDY ile ilişkili 2 bin 560 personelin daha görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi. Böylece Diyanetten uzaklaştırılan personel sayısı 3 bin 672'ye yükseldi.

10 Ağustos

Diyarbakır`da bombalı saldırı: 5 ölü

Diyarbakır`ın merkez Sur ilçesinde polis servis aracının geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 5 sivil hayatını kaybetti, 5'i polis 12 kişi yaralandı.

11 Ağustos

Darbe karşıtı gösterilere ara verildi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından sokaklara inen halk tarafından devam ettirilen darbe karşıtı gösterilere Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın çağrısıyla ara verildi.

12 Ağustos

YÖK: 5 bin 342 personel görevden uzaklaştırıldı

YÖK, darbe girişimini ilişkin soruşturma kapsamında 6 bin 792 akademik ve idari personel hakkında işlem başlatıldığını, bunlardan toplamda 5 bin 342 personel hakkında görevden uzaklaştırma kararı alındığını bildirdi.

14 Ağustos

ABD`de bir imam cami çıkışı katledildi

ABD'nin New York şehrinde öğle namazının kıldırdıktan sonra evine doğru giden bir imam ve yanındaki arkadaşı tabancayla vurularak katledildi.

15 Ağustos

Diyarbakır`da bombalı saldırı: 8 ölü

Diyarbakır-Mardin-Batman 3 Yolu Bölge Trafik Denetleme Merkezi`ne bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti, 45 kişi yaralandı.

17 Ağustos

38 bin mahkûma tahliye yolu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni yapılan düzenlemeler sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye olacağını açıkladı.

Van`da polis merkezine saldırı: 3 ölü 40 yaralı

Van'ın merkez İskele Caddesi üzerinde bulunan polis merkezi ve polis evine yönelik bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı sonucunda, 3 sivilin hayatını kaybettiği, çoğu sivil 40 kişinin yaralandığı bildirildi.

18 Ağustos

Elazığ Emniyet Müdürlüğüne bombalı saldırı

Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü bombalı araçla düzenlenen saldırıda 5 polis hayatını kaybetti, 150'den fazla kişi de yaralandı.

20 Ağustos

Türkiye-İsrail anlaşması kabul edildi

Mavi Marmara saldırısında katledilenler için ailelere ödenecek tazminata ilişkin kanun tasarısı TBMM`de kabul edildi. Tasarının yürürlüğe girmesiyle İsrail`e açılan tüm davalar düşmüş olacak.

Gaziantep'te düğünde patlama: 55 Ölü

Gaziantep'te bir mahalle düğününe düzenlenen bombalı saldırıda çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 55 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi yaralandı.

21 Ağustos

Gaziantep Karkamış`a 9 havan mermisi düştü

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Suriye tarafından atıldığı belirlenen 9 havan mermisi düştü.

23 Ağustos

YAŞ kararlarıyla 586 albay emekliye sevk edildi

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına göre toplam 586 albay emekliye sevk edildi.

24 Ağustos

TSK`dan Cerablus`a askeri harekât

TSK, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin IŞİD`den arındırılması amacıyla askeri harekat başlattı. Fırat Kalkanı adıyla başlatılan harekatla El Bab'a kadar olan bölüm IŞİD'in elinden alındı.

2 bin 847 hâkim ve savcı meslekten ihraç edildi

FETÖ soruşturması kapsamında geçici olarak görevden uzaklaştırılan 2 bin 847 hâkim ve savcı, HSYK Genel Kurulu tarafından meslekten ihraç edildi.

26 Ağustos

Cizre Emniyet Müdürlüğüne saldırı

Şırnak`ın Cizre ilçesinde emniyet müdürlüğü binasına düzenlenen bombalı araç saldırısında ilk belirlemelere göre 11 polis hayatını kaybetti, 70'e yakın kişi de yaralandı.

27 Ağustos

Sur'un 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Sur ilçesinde 11 Aralık 2015`te uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı, 6 mahallenin tarihi surlar dışında kalan sokaklarının tamamında, 27 Ağustos günü saat 07.00 itibariyle kaldırıldı.

Kadın polisler başörtüsü takabilecek

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik`e göre kadın polisler artık başörtüsü takabilecek.

İtalya'da deprem

İtalya`da meydana gelen 6,2 büyüküğündeki depremde ölenleri sayısı 278`e yükseldi.

PYD`den TSK`ya ait tanka saldırı: 1 asker hayatını kaybetti

Suriye'nin Cerablus kentinde PKK'nin Suriye'deki uzantısı PYD tarafından TSK'ya ait bir tankı roket ile vurması sonucu 1 asker hayatını kaybetti, 3 askerde yaralandı.

31 Ağustos

İçişleri Bakanı Efkan Ala görevini bıraktı

İçişleri Bakanı Efkan Ala görevinden ayrıldı, yerine Süleyman Soylu atandı.

EYLÜL

3 Eylül

Bangladeş Cemaat-i İslami üyesi Mir Kasım Ali idam edildi

Bangladeş'te laik Hasina hükümetinin kurduğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesince, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali idam edildi.

8 Eylül

MEB`de PKK bağlantılı 11 bin 285 personel açığa alındı

Milli Eğitim Bakanlığı, PKK ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 11 bin 285 personelin açığa alındığını duyurdu.

7 Eylül

Hava kuvvetlerinden 73 asker atıldı

Milli Savunma Bakanlığı, FETÖ soruşturması kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığından 73 askeri personelin TSK ile ilişkisinin kesildiğini bildirdi.

11 Eylül

28 belediyeye kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı, PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdikleri gerekçesiyle, aralarında Diyarbakır, Batman, Hakkari, Şırnak`ın da bulunduğu 28 belediyeye kayyum atadı.

14 Eylül

ABD'de Müslüman kadına çirkin saldırı

Amerika'nın New York'ta eyaletinde Müslüman bir kadının üzerindeki kıyafeti ateşe verildi.

ABD'den İsrail'e 38 milyar dolarlık askeri yardım

ABD'nin İsrail'e 38 milyar dolarlık rekor düzeyde askeri yardım yapmayı kabul ettiği bildirildi.

24 Mayıs

Suriyeli öğrenciler devlet okullarına gidebilecek
Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Suriyeli öğrencilerin de Türkiye`deki devlet okullarında eğitim görebileceğini söyledi.

27 Mayıs

Kur`an Nesli Platformu ekim ayını ‘Namaz ayı` ilan etti

Ekim ayını ‘Namaz ayı` ilan eden Kur`an Nesli Platformu, bu kapsamda birçok ilde 6-10 yaş arası çocuklara yönelik “Gözümün Nuru Namaz” etkinlikleri çerçevesinde namazı sevdirme ve öğretme programları düzenleneceğini duyurdu.

28 Eylül

Siyonist Peres öldü

Terör rejimi İsrail`in eski cumhurbaşkanı Siyonist Şimon Peres, öldü.

29 Eylül

12 TV`nin yayını durduruldu

Türksat üzerinden yayın yapan, aralarında Hayatın Sesi, TV 10, Van TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Zarok TV`nin de bulunduğu 12 televizyon kanalının yayını durduruldu.

30 Eylül

Halep`teki bombardımanda 30 kişi öldü

Suriye`nin Halep kentine düzenlenen hava bombardımanında en az 30 kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı bildirildi.

EKİM

1 Ekim

Irak-Suriye tezkeresi uzatıldı

Suriye ve Irak'a sınır &ou

Bu haberler de ilginizi çekebilir