• DOLAR 34.232
  • EURO 37.879
  • ALTIN 2936.416
  • ...
`Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası` başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, 01-7 Ocak 2017 tarihleri arasında düzenlenen 70`inci Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Aslan, veremle ilgili toplumun bütün kesimini bilgilendirilmesini hedeflediklerini söyledi.

Aslan, "Verem (Tüberküloz) hastalığı, 'Mycobacterium Tuberculosis' basili tarafından oluşturulan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu yıl da 01-7 Ocak 2017 tarihleri arasında ‘70'inci Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası` çerçevesinde düzenlenmektedir. Verem, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, günümüzde, dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri  (2 Milyar kişi) tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10'unun, yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır.” dedi.

DSÖ tarafından her yıl dünyada yaklaşık 8,6 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve 1,8 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü açıklayan Aslan, “Dünya genelinde tüberküloz hastalığının görülme oranının en yüksek olduğu bölgeler; Afrika ve Güney Doğu Asya bölgeleridir. Bu bölgelerin içinde dünyadaki tüberküloz vakalarının yaklaşık yüzde 40`ı Hindistan ve Çin` de bulunmaktadır. Verem, dünyada bir tek etkene bağlı olup tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir.” şeklinde açıkladı.

Verem hastalığının belirtilerine değinen Aslan, “Verem hastalığının genel belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka çok hastalıkta da rastlanabilmesi nedeniyle, bu tür şikâyetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Birimi`ne müracaat etmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Verem hastalığının teşhis ve tedavisini açıklayan Aslan, “Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6-8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlanmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. Çünkü tedavinin yarım bırakılmasıyla birlikte hastalar etrafa basil yaymaya devam edeceklerdir. Tedavi süresinde ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşmeyecek aksine kullanılan ilaçlara direnç geliştirilebilecektir. Bu durumda hastalığın tedavisinde daha fazla ilaç kullanmak gerekecek ve tedavi süresi iki yıla kadar uzayabilecektir.” dedi. (İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir