• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Diyarbakır`da 2 bin 329 kişiye FETÖ işlem yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantı düzenledi. Başsavcısı Güre, toplantıda ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminden şimdiye kadar açmış oldukları FETÖ ve PKK soruşturma dosyaları hakkında bilgi verdi.

15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Diyarbakır`da FETÖ soruşturması kapsamında 2 bin 329 şüpheli hakkında işlem yapıldığını ifade eden Güre, şüphelilerden bin 744'ünün gözaltına alındığını, 5 şüphelinin gözaltı işlemlerinin devam ettiğini, bu şüphelilerden 101`inin serbest bırakıldığını, 946`sının tutuklandığını ve 646`sının da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını belirtti. 

FETÖ soruşturmalarını; yargı, askeri, emniyet, mülkiye, üniversite, jandarma, kamu kurum ve kuruluşları ile il ana yapılanması başlığı altında yürüttüklerini söyleyen Güre, 4 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve görevlendirilen 11 Cumhuriyet Savcısı ile soruşturmaları yürüttüklerini ifade etti.

“Toplam 295 askeri personel hakkında işlemler yapılmış olup, bunların 72'si tutuklanmış”

Soruşturmalar kapsamında aralarında generallerin de bulunduğu 295 askeri personel hakkında işlemler yapıldığını dile getiren Güre, “15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece ve devamında ki günde Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ve bir kısım Cumhuriyet savcısıyla birlikte Adliyede gerekli çalışmalara başlanılmış, darbe girişimine 6 adet F-16 tipi savaş uçağının Diyarbakır 8. Ana Jet Üssünden kalkmak suretiyle katıldığının tespit edilmesi üzerine darbeye teşebbüs etmek suçundan dolayı askeri birimlere yönelik 8`inci Ana Jet Üs Komutanlığı, 7`inci Kolordu Komutanlığı, Jandarma Bölge ve İl Jandarma komutanlığına yönelik soruşturmalar başlatılmıştır. Bu soruşturmalar kapsamında bir Korgeneral, bir Tümgeneral ve 2 Tuğgeneral, 12 Albay,  21 Askeri Hakim ve Savcı ile çeşitli rütbelerde toplam 295 askeri personel hakkında işlemler yapılmış olup, bunların 72'si tutuklanmış, 66'sı hakkında ise Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına kalan kısmında serbest bırakılmasına karar verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

“94 Adli ve İdari yargı mensubu hâkim ve Cumhuriyet Savcısı hakkında soruşturma yapılmış”

FETÖ`nün yargı ayağına yönelik soruşturmalarının da olduğunu kaydeden Güre, sözlerine şöyle devam etti:

“FETÖ/PDY terör örgütünün yargı yapılanması içerisinde bulunan toplam 94 Adli ve İdari yargı mensubu hâkim ve Cumhuriyet Savcısı hakkında soruşturma yapılmış, şüphelilerden 56'sı tutuklanmış, diğer 38 şüpheli hakkında ise Adli Kontrol kararı verilmiştir. Ayrıca FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında yargı ayağında, Adliye personeli, İnfaz Koruma Memuru, Denetimli Serbestlik personeli, İcra personeli ve Adli tıp personeli olmak üzere toplan 92 şüpheli hakkında soruşturma yapılmış, soruşturma kapsamında 10 şüpheli hakkında tutuklama kararı verilmiştir. Diğer şüphelilerden 63 şüpheli Adli Kontrol şartıyla, 19 şüpheli de ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmışlardır.”

Dicle Üniversiteden 54 kişi tutuklandı

Soruşturmalar kapsamında Dicle Üniversitesinde 151 şüpheli hakkında işlem yapıldığını söyleyen Güre, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında Üniversite ayağında yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında biri Rektör, biri Rektör Yardımcısı, biri Dekan, 108'i öğretim görevlisi ve 12'si Öğretim Üyesi olmak üzere diğer idari personellerle birlikte toplam 151 kişi hakkında işlem yapılmış, bunlardan 54'ü tutuklanmış, 66'sı hakkında ise Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına karar verilmiştir. Yasal işlem yapılanların 54'ünün Profesör, 25'inin Doçent, 38'inin de Yrd. Doçent düzeyinde olduğu belirlenmiştir.” Şeklinde konuştu.

349 emniyet personeli tutuklandı

FETÖ`nün emniyet ayağına yönelik soruşturmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Güre, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında emniyet ayağına yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında ise 30 Emniyet Müdürü, 3 Emniyet Müdür Yardımcısı, 11 Emniyet Amirinin de aralarında bulunduğu çeşitli rütbelerde 580 Emniyet Görevlisi hakkında işlem yapılmış, bunlardan 21'i Emniyet Müdürü, biri Emniyet Müdür Yardımcısı, 5'i Emniyet Amiri olmak üzere toplam 349 kişi tutuklanmış, 191 kişi hakkında da Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına karar verilmiştir.” diye konuştu.

“5 MEB Şube Müdürü, 202 öğretmen olmak üzere 257 personel hakkında işlem yapılmış”

FETÖ`nün Milli Eğitim yapılanmasına yönelik soruşturmada 257 personel hakkında işlem yapıldığını aktaran Güre, “Milli Eğitim yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 5 Şube Müdürü, 202 öğretmen olmak üzere 257 personel hakkında işlem yapılmış, bunların 82'si tutuklanmış, 146'sı hakkında ise Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki yapılanmalarına yönelik soruşturmalarda ise 83 kişi hakkında işlem yapılmış, bunlardan 30'u tutuklanmış, 47'si hakkında Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına karar verilmiştir.” dedi.

FETÖ'ye finansal destek sağladıkları belirtilen 161 kişi hakkında işlem yapıldı

FETÖ`nün finansal ve mülki amir ayağı hakkında yürüttükleri soruşturma dosyaları hakkında da açıklamalarda bulunan Güre, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında finansal yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada ise 47'si iş adamı olmak üzere toplam 161 kişi hakkında işlem yapılmış, bunlardan 17'si iş adamı olmak üzere 50 şüpheli tutuklanmış, 93'ü hakkında ise Adli Kontrol Hükümlerini Uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında Mülki İdare yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada 2 Vali Yardımcısı, 6 Kaymakam ve 2 Kaymakam Adayı hakkında soruşturma yapılmış, 2 Vali Yardımcısı 2 Kaymakam ve bir Kaymakam Adayı olmak üzere 5 kişi tutuklanmış, 3 kişi hakkında ise Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına, 2 kişi hakkında da Savcılık ifadesi ardından serbest bırakılmasına karar verilmiştir.” diye konuştu.

FETÖ kapsamında 735 şüpheli tutuklandı

Toplamda 2 bin 329 şüpheli hakkında FETÖ`den yasal işlem yapıldığını söyleyen Güre sözlerine şöyle devam etti:

“Dolayısıyla;  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığımızca FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden buyana toplam 2 bin 329 şüpheli hakkında yasal işlem başlatılmıştır. Şüphelilerden bin 744'ü gözaltına alınmıştır. Halen yürütülen soruşturmalar kapsamında 5 şüpheli hakkındaki gözaltı işlemleri devam etmektedir. Gözaltına alınanlardan 101 şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla serbest bırakılmış,  946 şüpheli tutuklanmaları talebiyle,  692 şüpheli ise Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanması talebiyle Nöbetçi Hakimliklere sevk edilmiş, sonuç olarak; 735 şüpheli tutuklanırken 646 şüpheli Adli Kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.  Şüphelilerden 257'si ise Nöbetçi Hakimliklerce sorgularının yapılmasına müteakip serbest bırakılmışlardır.”

Şüphelilerden elde edilen dijital materyallerin incelenmesi amacıyla savcılık bünyesinde bilirkişi heyeti oluşturulduğunu ifade eden Güre, bilirkişilerin yapmış oldukları incelemeler neticesinde tespit ettikleri delilleri raporlayarak dosyalara ibraz ettiğini belirtti.

FETÖ`nün yargı ve mülki idare ayaklarının soruşturma dosyalarının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yetkisizlik kararı ile gönderildiğini ifade eden Güre, 8`inci Ana Jet Üssünden kalkan 6 F16 savaş uçağını kullanan ve Akıncılar Hava Üssünde gözaltına alınan 8 hava pilotunun dosyasının da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini söyledi.

ABD destekli darbe girişiminden sonra PKK`ye yönelik olarak yürütülen soruşturmalar hakkında da bilgi veren Güre, toplan 312 şüpheli hakkında örgüt üyeliği suçundan dolayı işlem başlatıldığını belirtti.

“PKK/KCK Silahlı Terör Örgütü yöneticisi olmak, örgütün üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak gibi muhtelif suçlardan 24 HDP Milletvekili hakkında 163 adet soruşturma dosyası üzerinden yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından soruşturma yapılmış” diyen Güre, “Soruşturma neticesinde 3 milletvekili, kovuşturma aşamasında ise bir milletvekili tutuklanmış ve milletvekillerinin işledikleri suçlara ilişkin bir kısım dosyalar neticelendirilerek haklarında cezalandırılmaları istemi ile kamu davaları açılmıştır. Ayrıca mezkur soruşturmalar kapsamında 41 HDP İl ve İlçe yöneticisi, 9 Belediye Başkanı ve Başkan Vekili, 6 Belediye Yetkilisi ve 20 Belediye çalışanı hakkında yasal işlem başlatılmıştır. Bu kapsamda parti yöneticilerinden 3'ü, Belediye Başkan ve Vekillerinden -başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanları- 6'sı, Belediye çalışanlarından da 3'ü tutuklanmış, toplam 43 kişi hakkında ise Adli Kontrol Hükümlerinin uygulanmasına karar verilmiştir.” İfadelerini kullandı.

DBP`li belediyelerin PKK`ye para aktarma ve çukur kazma işlerinde iş makinelerini gönderdiğine dair somut delillerin olduğunu söyleyen Güre, belediye başkanlarının bu suçlamaları inkar etmediğini belirtti.

PKK soruşturmaları kapsamında 29 şüphelinin gözaltı işlemleri halen devam ettiğine dile getiren Güre sözlerine şöyle devam etti:

“Bunlarla birlikte PKK/KCK Silahlı Terör Örgütüne yönelik 15 Temmuz 2016 tarihinde itibaren yürütülen soruşturmalar kapsamında toplam 312 şüpheli hakkında örgüt üyeliği suçundan dolayı işlem başlatılmıştır. Şüphelilerden 64'ü Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla serbest bırakılmıştır. Şüphelilerden 98'i hakkında tutuklanmaları, 60'ı hakkında Adli Kontrol Hükümlerinin uygulanması, 33'ü hakkında ise serbest bırakılmaları yönünde karar verilmiştir. Bunun yanında 28 şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştır. Ayrıca 29 şüphelinin gözaltı işlemleri halen devam etmektedir.”

Darbe girişimi öncesinde ve sonrasında Diyarbakır Başsavcılığınca 43 bin 500 soruşturma dosyasının yürütüldüğü açıklamasında bulunan Güre, darbe girişiminden sonra cezaevi doluluk oranının yüzde 40 oranında yükseldiğini belirtti.

Yapımı devam eden Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampusu inşaatı hakkında da açıklamalarda bulunan Güre, kampusun birinci etabının yüzde 85'lik bölümü tamamlanmış olduğunu, birinci kampusun inşaatının 2017 yılının ilk yarısında tamamlanması planlandığını ve ikinci etabın da yapım inşaatına başlanıldığını söyledi.

Başsavcı Güre, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Demirtaş`a 6-8 Ekim saldırılar hakkında bir suçlama yok

İLKHA muhabirinin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş`a yöneltilen suçlamalar arasında 6-8 Ekim saldırıların azmettiriciliğinin olup olmadığını sorusu üzerine Başsavcı Güre, iddianamenin ocak ayının ortalarında tamamlanacağını, 6-8 Ekim saldırılar hakkında bir suçlamanın olmadığını söyledi.

Yeni bir Aytaç Baran soruşturması yok

Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran`ın katledilmesine ilişkin yeni açılan bir soruşturmanın olup olmadığı yönünde İLKHA muhabirinin yönelttiği bir başka soruya da Güre, yeni bir soruşturmanın olmadığı şeklinde yanıt verdi. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)  

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir