• DOLAR 34.244
  • EURO 37.803
  • ALTIN 2931.791
  • ...
HRW: PKK çocukları kullanmaktan hemen vazgeçmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), PKK'ye bağlı silahlı oluşumlar HPG ile ABD`nin Şengal`de (Sincar) lojistik destek verdiği YBŞ'nin bünyelerinde çocukları barındırdığına dair 29 vaka tespit ettiğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü çocuk hakları direktörü Zama Coursen-Neff, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Erkekler ve kızlar, aileleri ile birlikte olmalı ve okula gitmelidir. Askeri amaçlar için araç olarak kullanılmamalıdır." diyerek, şu ifadeleri kullandı:

"PKK kategorik olarak çocuk asker alımlarından vazgeçmeli ve bağlı silahlı grupların başındaki komutanlar 15 yaşından küçük çocukların kullanımının savaş suçları teşkil ettiğini bilmelidir."  

Çocuklar zorla alıkonulduklarından ve cinsel istismara maruz kaldıklarından dolayı PKK`den ayrılmak istiyor

PKK`ye bağlı gruplar tarafından silahaltına alınan erkek ve kız çocuklarının silahlı gruplardan ayrılmak istediklerine yer verilen İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda, “Bu çocuklar iki durumdan dolayı bağlı bulundukları silahlı gruplardan ayrılmak istiyorlar; ya zorla alıkonulmuş olduklarından ya da gruplar içerisindeki cinsel istismara maruz kaldıklarından dolayı. Gruplar, acilen çocukları salıvermeli, istismarları soruşturmalı, çocukları silahaltına almayı bitirmek için söz vermelidirler.” denildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporuna göre, PKK`ye bağlı her iki grupta 15 yaşın altında çocuklar var ve bunların bazıları çatışmalara katılıyor, bazıları kontrol noktalarında bulunuyor, bazıları da de silah temizleme işinde kullanılıyor. Kimi çocuklar da eğitildikten sonra başta Kandil olmak üzere hava operasyonlarının olduğu riskli bölgelere gönderiliyor.

HPG ve YBŞ gibi devlet dışı silahlı gruplar, herhangi bir koşulda çocukları silahaltına almamalı, düşmanlıklarda kullanmamalıdır

Çocukların silahaltına alınmasının uluslararası hukuk tarafından suç sayıldığının vurgulandığı raporda, “15 yaşın altındaki çocukların silahaltına alınması veya kullanılması bir savaş suçudur. Uluslararası hukuka göre, HPG ve YBŞ gibi devlet dışı silahlı gruplar, herhangi bir koşulda 18 yaşın altındaki çocukları silahaltına almamalı veya bunları düşmanlıklarda kullanmamalıdır. Çocuklar ‘gönüllü` olsa bile, silahlı gruplar tarafından istihdam edilmesi, uluslararası hukuk tarafından yasaklanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

YBŞ`ye maaş ödeyen Irak Hükümeti çocukların salıverilmesi için baskı yapmalı

PKK`nin Şengal`deki silahlı grubu YBŞ`ye maaş ödeyen Bağdat'taki Irak Hükümetinin de harekete geçerek, bu gruba tüm çocukları salıvermesi için baskı yapmasının istenildiği raporda, PKK tarafından kullanılan dokuz çocuk vakasının belgelediği belirtilerek şu bilgiler verildi:

“Irak'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki Halepçe kentinde yaşayan bir Kürt çocuğun babası, 2016 yılının başında gruba katılmak üzere, 15 yaşındaki oğlunun okuldan ayrıldığını ve gruba katıldığını söyledi. Halepçeli baba, oğlunun nerede olduğuna dair resmi olarak yaptığı bütün başvuruların karşılıksız kaldığını belirtti. Baba, İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacılarına HPG tarafından filme alınan, oğlunun bilinmeyen bir yerde, bir uzun namlulu silah ile üniforma içinde gösterilen bir videoyu gösterdi. Bu filmde çocuk başkalarını gruba katılmaya teşvik ettiğini söyledi. Baba, ‘Sadece onunla iletişime geçmek istiyorum, vurulmamış olduğunu söylemesi için beni aramasını bekliyorum.` dedi.”

Halepçe'deki Bölgesel Hükümet İnsan Hakları Komisyonu ofisine göre, 2013'ten beri Halepçe bölgesindeki 20 erkek ve 5 kız, PKK'ye bağlı gruplara katıldı ve ayrıca daha önce onlara katılan 38 çocuğun eve döndüğü belirtildi.

HPG veya YBŞ'ye katılan çocukların akrabaları, silahlı grupların potansiyel misilleme endişeleri ya da Kürdistan Bölge Hükümeti yetkilileri tarafından cezalandırılmaktan korkmaları nedeniyle kimliklerinin gizli kalmasını isterlerken, raporda, yaşanmış kimi olaylara şu şekilde yer verildi:

13 yaşındaki Êzidi kız feci şekilde dövüldü

“Sincar Serdeşti`de, Êzidilerin yaşadığı bölgede oturan halk, komutanıyla tartıştığı için feci şekilde dövülen 13 yaşındaki bir kızın hikâyesini konuşuyor. Olay 2016`nın Şubat ayında meydana geldi. Kız, dövüldükten sonra kırılan bacağıyla kaçmaya çalıştı, hatta çatıya çıkıp atlayacakken grup elemanları tarafından yakalanıp yeniden dövüldü.

YBŞ para dağıtarak çocuk militan sayısının artması hedefliyor

YBŞ`ye katılan bazı çocukların aktardığına göre, Irak Merkezi Hükümeti YBŞ`nin 18 yaş ve üstü unsurlarına maaş ödemektedir. YBŞ`de bu parayı toplayıp 18 yaş altı militanlarına dağıtmaktadır. Bu şekilde çocuk yaştaki militan sayısının arttırılması hedeflenmektedir.

Okullar PKK`li öğretmenlerin kontrolünde

Ayrıca Hanazor sakinleri, HPG'nin, Suriye`de PYD kontrolündeki bölgede bulunan ‘Şehit Khairy` okulundan çocuk yaştaki öğrencileri saflarına kattığı söylediler. Bölge sakinleri bu okulun öğretmenleriyle beraber PKK tarafından işletildiğini belirttiler.

Hanazor sakinlerinin, öğretmenlerin okuldaki öğrencileri PKK`ye bağlı gruplara katılmaya teşvik etmesinden endişe duyduklarına yer verilen raporda, bölge sakinlerinden bir kişinin belirttiğine göre HPG'nin, 14 yaşındaki yeğenini, okulda PKK`nin ideolojik derslerini aldıktan sonra silahaltına aldığını söyledi.

Sincar'daki Umm Al-Dhiban kasabasında silahlı gruplar içerisinde ‘çok sayıda` çocuk var

2000 yılında doğan başka bir çocuk, 2014 yılının sonlarında Karse'de HPG'ye katıldığını söyledi. Temmuz 2016'da ailesinin yanına geri döndüğünü belirten çocuk, ilk iki aylık eğitiminin makineli tüfek, saldırı tüfeği, roketle ve el bombalarının kullanımını içerdiğini ve Sincar ile Suriye'deki çeşitli yerlerde savaştığını söyledi. Sincar'daki Suriye sınırına yakın bir kasaba olan Umm Al-Dhiban'da savaş sırasında silahlı gruplar içerisinde ‘çok sayıda` silahlı çocuk yaşta militan gördüğünü de belirtti.

PKK çocuklara aylık 100, ailelerine de bir kereye mahsus 400 ila 1000 dolar arasında ödeme yapıyor

Raporda ayrıca Irak Merkezi Hükümeti tarafından 18 yaş üstü tüm YBŞ unsurlarına aylık 400 dolar ödeme yapıldığı, PKK bağlantılı gruplara katılan 18 yaş altı çocuklara PKK tarafından aylık 100 dolar, ailelerine de bir kereye mahsus 400 ila 1000 dolar arasında ödeme yapıldığı belirtildi.

ABD`nin Irak ve Suriye`de kara gücü olarak kullandığı PKK`ye bağlı yerel unsurların daha önceleri de çocukları alıkoyarak silahaltına aldığı belgelenmişti.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) son yayınladığı raporda, tüm uyarılara rağmen PKK`nin çocukları silahaltına almaya devam ettiğine dikkat çekilerek, yerel ve uluslararası yetkili mercilerin konu hakkında adım atması gerektiğine vurgu yapıldı.  (Fırat Aslan, Mustafa Kaynak - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir