• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tarihte Bugün - 23 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 23 ARALIK

1888-Ağır depresyon geçiren ressam Vincent Van Gogh kulağını kesti. Avrupa`da ortaya çıkan sanat ve bilim adamlarının birçoğunun sefalet içinde bir hayat sürdürmesi ve ruhsal sarsıntılar geçirmesi üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olarak değerlendirilmektedir.

1916- I. Dünya Savaşı: Magdaba Muharebesinde, birleşik kuvvetler Sina yarımadasında bir Osmanlı garnizonunu ele geçirdiler.

1930- Türkiye ile Yunanistan arasında, nüfus mübadelesi gerçekleştirildi.

1947- Transistör Bell Laboratuarlarında dünyaya ilk kez tanıtıldı. Geçirgeç veya transistör, girişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır. Devre sembolü üzerinde orta kutup beyz (B), okun olduğu kutup emiter (E), diğer kutup kollektör (C) olarak adlandırılır. Beyz akımının şiddetine göre kollektör ve emiter akımları ayarlanır. Bu ayar oranı kazanç faktörüne göre değişir. Transistörler elektronik cihazların temel yapı taşlarındandır. Günlük hayatta kullanılan elektronik cihazlarda birkaç taneden birkaç milyara varan sayıda transistör bulunabilir.

1948- Japonya'nın savaş dönemi başbakanı General Toco ve o dönemin liderlerinden 6 kişi Tokyo'da asıldı.

1954 Dünyada ilk böbrek nakli, ikiz kardeşlerin birinden diğerine, Boston'daki Peter Bent Brigham hastanesinde ve Doktorlar Joseph Murray ve Hartwell Harrison tarafından gerçekleştirildi. Bu aynı zamanda dünyanın ilk organ nakli idi.

1973 Petrol üreticileri Tahran'da toplandı. Toplantıda petrol fiyatlarını yüzde130 oranında arttırma ve Amerika'yla Hollanda'ya petrol sevkıyatını bir süre için durdurma kararı aldı.

1975 21 Aralık"ta Viyana'da OPEC görüşmeleri sırasında 11 petrol bakanını rehin alarak Cezayir'e giden silahlı kişiler ellerindeki rehineleri bıraktıktan sonra Cezayir makamlarına teslim oldular.

1980 Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğini basan 4 Filistinli gerillanın yargılandığı dava sonuçlandı. Filistinli eylemcilerin tamamına idam cezası verildi.

1989- Romanya'nın devrik başkanı Nikolay Çavuşesku ve karısı Elena, ülkeden kaçmaya çalışırlarken yakalandılar. Çavuşesku daha sonra yargılanarak halkın nezaretinde meydanda asılarak idam edildi.

1990 Yugoslavya'nın üç cumhuriyetinden biri olan Slovenya'da referandum yapıldı; halk bağımsızlık kararı aldı. Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya; güneybatısında Adriyatik Denizi; güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Bir zamanlar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Slovenya, 1991'de bağımsızlığını ilân edip bağımsız bir devlet oldu. 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne katıldı. Parçalanan Yugoslavya'dan Avrupa Birliği'ne girebilmiş olan ilk ve tek ülkedir. Slovenya Slavca'da "Slavlar Ülkesi" anlamına gelmektedir.

1991- Almanya, Yugoslavya`nın dağılışının ardından bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan ve Slovenya'yı tanıdığını açıkladı. Hırvatistan, resmi adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti, Avrupa'da Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan üniter demokratik bir parlamenter cumhuriyet. Başkenti aynı zamanda en büyük kenti Zagreb olan devlet, başkentin dışında 20 idari bölgeye bölünmüştür. Hırvatistan kıtasal alanı ve binden fazla adasıyla 56,594 km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Ülkenin 4.29 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğu Hırvat olup katolikler ağırlıktadır.

1996 : Başbakan Erbakan`ın 28 Şubat darbesinin sancılı sürecinde Çankaya`da yapılan liderler zirvesinde şok bir açıklama yaptığı öğrenildi. Erbakan`ın liderlere; “Durum kamuoyuna yansıyandan çok daha vahim. MİT`in verdiği rapora göre, bazı asker, polis ve siyasetçilerin olaylarda yer aldığı anlaşılmaktadır.” dedi. Öte yandan Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, darbe olacağı istihbaratı aldıklarını açıklayarak, Cumhurbaşkanı`nın liderler zirvesinde uyarıda bulunacağını ileri sürdü.

2002- İranın Ardestan kenti yakınında Trabzon aktarmalı Ukrayna uçağı düştü. Uçaktaki Ukraynalı ve Rus 46 bilim adamı öldü. Düşen uçağın İran`a giden bilim adamlarını taşıyor olması gözleri sabotaj ihtimaline çevirdi. İran, yıllardan beridir nükleer teknolojiyi elde etmek için çeşitli yollar denemekte idi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir