• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Başbakan Binali Yıldırım`ın 4 Eylül`de Diyarbakır'da Yatırım Hamlesi Destek Programı kapsamında açıkladığı 'Cazibe Merkezleri Programı`nın tanıtım toplantısı Mardin`de yapıldı.

Son zamanlarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle bölgedeki yatırımların tamamen durduğuna dikkat çeken işadamları ve uzmanlar, toplam 62 milyar TL`lik yatırımları hedefleyen 'Cazibe Merkezleri Programı`nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söylediler.

Yaşanan çatışmaların ve saldırıların bölge ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini kaydeden İşadamı Gazi Yıldız, yatırımların tamamen durdurulduğunu söyledi.

Yıldız, “Cazibe Merkezleri Programları ile vatandaşın bir daha ikna edilerek tekrar ticari hayata kazandırılması ve bölge ekonomisinin tekrar canlandırılması için bir numaralı etken devletin buradaki ekonomik desteklenmesidir. Bu da Cazibe Merkezleri Programları, ilgili ajanslar üzerinden bölge esnafını ve girişimcilerini desteklenmesiyle gerçekleşecek. Halk ve esnaf, eski canlılığına ve eski ticari gücüne ulaşabilmesi için devletin desteğine ihtiyacı vardır.” dedi.

“Sol örgütler toplumun fakirleşmesini istiyor”

“Tüm sol örgütlerin temelinde huzursuzluk ve düşük ekonomili toplumlar vardır.” diyen Yıldız, “Burada da görüldüğü gibi olaylardan birinci etkilenen ekonomidir. Eğer gençler iş bulamazsa sokaklarda boş dolaşacaklar ve birilerine kucağına düşeceklerdir. Eğer ekonomi canlılar olsa ve insanlar hayal kursa, ticari hayatın içinde ailesi için bir şeyler üretirken, kazanırken ve harcarken terörü düşünecek, kendi hayatını sıkıntıya sokacak bir mücadelenin içine girmez. Çünkü gelişmiş bir toplum noktasına gelmiş milletin bazı şeylerin silahla değil konuşarak çözebileceğinin farkına varıyor. Bunun farkına vardığı için terör de bundan beslenemiyor. Onun için bu toplumun fakirleşmesini istiyor. Nusaybin`de eskiden gençler hayalleri peşinde koşuyorken bugün hepsi işsiz, aynı şekilde Mardin`de durum bu.” diye konuştu. 

Bölgedeki yatırımların batıya kaydırıldığını söyleyen Yıldız, bunun da bölge ekonomisi açısında büyük bir kayıp olduğuna dikkat çekti. Yıldız, “Projesi veya yatırımı olmayan işadamlarımız yatırımlarını batıya kaydırdı, devam eden yatırımlar durduruldu. Özellikle Mardin merkezde yap-sat işi yapan birçok müteahhit bugün İstanbul, Mersin, Antep ve Adana`da yap-sat işi yapmaya başladı. Tüm ekonomik güçlerini buralara kaydırdılar. Bu Mardin için büyük bir kayıptır.” ifadelerini kullandı.  

Yıldız, “Cazibe Merkezleri Programı bürokratik engellere takılabilir, ama bunların da aşılacağını ve işadamlarımızın devletin desteğiyle bölgeye tekrar kazandırılması sağalacaktır.” şeklinde konuştu.

“Yatırım riskten kaçar”

Yatırımcıların riskten kaçtığını ve güvenliğin olmadığı yerde yatırımın söz konusu olmadığını ifade eden Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Başbakan Binali Yıldırım`ın Diyarbakır`da açıkladığı ve Mardin`de de bilgilendirme toplantısının yapıldığı Cazibe Merkezleri Programı`nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cazibe Merkezleri Programı`nın istihdamı öngördüğü için işsizliğin de azalacağını belirten Akgül, “İşsizliğin azalması ve insanların ekonomik bir refaha kavuşmasıyla güzel günler bizi bekliyor olacak.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)