Çavuşoğlu:Türkiye, İran ve Rusya ile görüşüyor Siyasi çözüm umudu
Suriye`de devam eden çatışmaların önüne geçmek için siyasi çözüm ağırlıklı yoğun görüşmeler devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve İran ile ciddi görüşmelerin yapıldığını belirterek: Suriye`de şu anda da bir siyasi geçiş sürecine acilen ihtiyaç var. BMGK kararları ve Cenevre bildirisi bunun parametreleridir. Siyasi çözüme geçilmesi gerekiyor. dedi.
Doğruhaber
Suriye`de 6 yıldır devam eden ve 600 bin insanın hayatına mal olan savaşta Halep`te varılan ateşkesin tüm Suriye`yi kapsaması umudu doğdu. Türkiye, İran ve Rusya, Halep`te varılan ateşkesin tüm Suriye`yi kapsaması için görüşmelerde bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye konusundaki barış görüşmelerinin, Kazakistan'ın başkenti Astana'da sürdürülmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile anlaştıklarını açıkladı.
Halep`te rejim ve destekçilerinin yaptığı insanlık dışı katliamların ardından Türkiye ve Rusya`nın garantörlüğünde yapılan ateşkes anlaşmasıyla birlikte Doğu Halep`te sıkışan onbinlerce insan ve muhalif savaşçı ise tahliye ediliyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halep'teki son gelişmelere dair düzenlediği basın toplantısında önemli mesajlar verdi. Halep`te ateşkes sonrası başlayan tahliyeler ve karşılaşılan sorunlara dikkat çeken Çavuşoğlu, sorunun aşılması için İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le görüştüğünü dile getirdi. Çavuşoğlu, Suriye için yaptıkları müzakerelerde siyasi çözümü önerdiklerini ve barışa giden yolda önemli çabalar sarf ettiklerini ifade etti.
DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU`NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, "Halep'te son gelişmeleri başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere takip ediyoruz. Burada sıkışan insanların kurtarılmasıyla ilgili çalışmalar var. Aksayan durumlar da oluyor. Türkiye olarak Suriye'de ateşkesi, barışı ve siyasi çözümü önerdik. Çok önemli çabalar sarf ettik.” Diye konuştu.
RUSYA İLE CİDDİ TEMASLARIMIZ OLDU
Muhalefete de her zaman en iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu ve Cenevre'deki müzakerelere katılmaları gerektiğini söylediklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Muhalefet de her seferinde Cenevre'de sonuç alınmasa da görüşmelere katıldılar. Suriye'de şu anda da bir siyasi geçiş sürecine acilen ihtiyaç var. BMGK kararları ve Cenevre bildirisi bunun parametreleridir. Siyasi çözüme geçilmesi gerekiyor. Çok taraflı çabalarımızdan sonra alınan kararların ihlal edildiğini, rejim ve rejime destek veren gruplar tarafından ihlal edildiğini gördük. Yeni öneriler de getirdik ama Türkiye olarak biz gerek bölgedeki aktörlerle, gerekse yine Suriye'deki diğer iki aktörle, Rusya ve İran'la da temaslarımız oldu. Rusya'yla ilişkilerimizin normalleştirilmesi sürecinden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Putin'le görüşmeleri çerçevesinde ciddi temaslarımız oldu." dedi.
TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ VAHŞET
Özellikle Rusya'yla muhalefeti bir araya getirme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rusya'ya şunu söyledik; 'Muhalefet size karşı değil, şu anda yaptıklarınıza karşı' Şu anda temaslar devam ediyor. Tüm bunlar devam ederken Halep'te durum hep kötüye gitti. Ateşkes bir türlü sağlanamadı, siviller bombalandı, hastaneler bombalandı. Tarihte görmediğimiz vahşetin değişik boyutlarını Suriye'de, Halep'te gördük. Biz burada sessiz kalamazdık, çözüm bulmamız gerekiyor" diye belirtti.
ENGELLEMELER VAR
Çavuşoğlu şöyle konuştu; "Engellere baktığımız zaman rejim ve destekçiler tarafından engel çıkartılıyor. Rejimin insani konularda hassas olmadığını biliyoruz. Hassas olsaydı son 6 yılda 600 binden fazla insanı öldürmezdi. Arazide farklı gruplar var. Böylesine bir durumda siyasi çıkar elde etmeye çalışanlar var. İnsani konuları siyasete alet etmek isteyenler var dolayısıyla aksaklıklar oluyor. Hepsini ciddi bir çabayla yoğun temaslarda bulunarak sonuç elde etmeye çalışıyoruz. Çok karmaşık bir durum!"
İRAN ÖNEMLİ BİR AKTÖR
"İran Dışişleri Bakanı'yla görüşmelerle ilgili, İran burada önemli bir aktör. Her zaman Suriye'de kalıcı çözüm için Rusya ve İran'ın yapıcı rolü önemlidir dedik. Arazide değişik gruplar var, Şii gruplar var. Rejimin ve o grupların çıkardığı engelleri aşmak için görüşmeler olacak” diyen Çavuşoğlu, kuşatma altında olan Şii ve Sünni köyler olduğunu belirtti. Bazı Şii ve Sünni köylerin karşılıklı boşaltılmasıyla ilgili bir anlaşma sağlandığını da sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, Bu köylerde yaşayanların insan olduğunu, hiç ayrım yapılmaksızın kuşatmadan kurtulması gerektiğine dikkat çekti.
TAHLİYELER DEVAM EDECEK
Tahliyelerin devam ettiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, “Sadece 6 tur oldu. Tahliye edilenler siviller. İdlib'de kalmak isteyenler orada kalır. Bu bölgeler şu anda muhalefetin kontrolündeki bölgeler, onlar güvenliği sağlıyor. Biz de her zaman gerekli desteği veririz ama böyle bir durumla karşılaşmayı arzu etmeyiz. Kaç kişi ayrılacak ve ayrılmak istiyor, tahliye sürecinin sonuna doğru rakamı paylaşabiliriz." diye konuştu.
Barış görüşmeleri Cenevre`de değil Astana`da
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında Suriye konusundaki barış görüşmelerinin, Kazakistan'ın başkenti Astana'da sürdürülmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile anlaştıklarını açıkladı. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Suriye'de ülke çapında ateşkes sağlanması için çalıştıklarını ifade etti.
Rehin alınanlar serbest bırakıldı
Doğu Halep'te dünden buyana 6. Tur tahliyenin tamamlandığı çıkışlar, konvoy otobüslerinin kalktığı noktada patlama meydana gelmesi nedeniyle durdu. Olay yerindeki görgü tanıklarının aktardığı bilgiye göre otobüslerin kalktığı noktada 4 patlama meydana geldi, yaralı ve ölülerin olduğu belirtiliyor. Patlamanın ardından rejim ordusu, Halep'teki tahliye sırasında durdurdukları konvoyda bulunan yaklaşık 800 kişiyi rehin aldı. Ancak daha sonra rehinelerin serbest bırakıldığı bildirildi.