• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Esed rejimi Halep`te yetimhaneyi vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF), Suriye'nin Halep kentinde 100'den fazla çocuğun bombardıman nedeniyle mahsur kaldığını açıkladığı binanın bir yetimhane olduğu öğrenildi. Yetimhanedeki çocukların bir bölümü binanın bodrum katında mahsur kaldı.

AA`ya konuşan Halep Yerel Meclis Üyesi Samir Karbi, saldırıda hedef alınan binanın doğu Halep'in Meşhed semtinde bulunan bir yetimhane olduğunu aktardı. Karbi, "Mutemeyyizun adlı üç katlı yetimhanenin birinci ve ikinci katında çocuklar kalıyor. Üçüncü katında ise sadece eşyalar var. Rejim bölgesinden atılan 3-4 havan ya da top mermilerinden biri üçüncü kata isabet etti. Diğerleri binanın yan tarafına düştü. Ölen olmadı ama yaralanan çocuklar var. Saldırının ardından yetimhane yetkilileri çocukların bir kısmı binanın bodrumuna sığındı. Sonra iletişim kesildi. Mahsur kaldılar. İletişim kurulamıyor. Sokaktan çıkma şansları yok. Rejim saldırısı sürüyor" dedi.

UNICEF, Halep'te görevli bir doktordan alınan bilgi doğrultusunda, ailelerinden ayrı düşmüş veya ebeveynleri yanlarında olmayan çok sayıda, muhtemelen 100'den fazla çocuğun, kentin doğusunda ağır saldırı altındaki bir binada mahsur kaldığını açıklamıştı. Açıklamada, tüm taraflara çocukların binadan acilen ve güvenli bir şekilde tahliye edilmesi çağrısı yapılmış, Halep'teki UNICEF ekibinin, çocukların tahliyesi dâhil yardıma hazır olduğu vurgulanmıştı.

UNICEF açıklamasında, Halep'te derhâl ateşkes ilân edilmesi, insan hakları örgütlerinin koşulsuz biçimde ihtiyaç içindeki çocuklara ve ailelere acil yardım ulaştırmasına izin verilmesi çağrısı yapılmıştı.

Halep'ten ayrılmak isteyen sivillerin bunu onurlu ve güvenli şekilde yapmasının sağlanması istenen UNICEF açıklamasında, "Halepli çocuklar bizim sorumluluğumuzdur ve bu çocuklara şimdi yardım edilmelidir. Daha fazla mazeret kabul edilemez" ifadesine yer verilmişti.

UNICEF'in bölge direktörü Geert Cappelaere, "Dünyanın, Halepli çocuklar için ayağa kalkmasının ve hayattayken yaşadıkları bu kâbusa son vermesinin zamanıdır" demişti. Cappelaere, UNICEF'in, Halep'te "çocuklar dâhil sivillerin yargısız infazıyla" ilgili teyit edilemeyen haberlerden "derin endişe" duyduğunu da sözlerine eklemişti.

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri Halep'e saldırılarında 15 Kasım'dan bu yana bin 71 sivili öldürüldü, binlercesi yaralandı. Rejim ve destekçilerinin saldırılarının durmaması nedeniyle cesetlerin sokaklarda terk edildiği bölgede, sivil savunma ekipleri çalışmalarına devam edemedeği için kesin ölü sayısı tespit edilemiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir