Bingöl Üniversitesi rektörü basınla bir araya geldi
Bingöl`de çalışan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya gelen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya gelen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak; faaliyetlerini, geleceğe dair hedeflerini anlattıktan sonra yerel basını önemine değinerek birliktelik içerisinde Bingöl`ün daha ileriye götürülmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini dile getirdi.
“Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesi kapsamında, Bingöl Üniversitesinin pilot üniversite seçilmesi ile ilgili toplantılar devam ediyor. Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda Bingöl`de çalışan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi.
Bingöl`de çalışan basın mensuplarıyla bir araya gelen Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, bahar aylarında, nisan-mayıs gibi pilot üniversite seçilmelerinden kaynaklı “Tarımsal ve Havza” bazlı bir sempozyum yapmayı düşündüklerini, sonbahara doğru sosyal bilimler ile ilgili sempozyum yapacaklarını söyledi.
Üniversite olarak ilde bulunan diğer kurumlarla da çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmak istediklerini belirten Çapak, “Milli Eğitim Müdürlüğü, belediye ve diğer kurumlarla birlikte kültürel çalışmalar yapılacak. İnsan hakları ile ilgili değişik okullarda çalışmalar olacak. Milli eğitim ile beraber liselerimizi gezeceğiz, üniversitemizi tanıtacağız.” dedi.
Üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi veren Çapak, “Fiziki anlamda kampüs içerisinde öğrencilerimizi ücretsiz internete bağlanabiliyor. Çok amaçlı spor merkezinin ihalesi yapıldı. Önümüzdeki zamanlarda temeli atılacak. Kütüphane ile ilgili proje aşaması bitti, ihale süreci tamamlanacak. İleri zamanlarda Hayvan Hastanesi binası, İlahiyat Fakültesi binası, Sağlık Bilimleri kompleksi yapılacak. Önümüzdeki yıl beden eğitimi ile ilgili öğrenci talebinde bulunacağız. Meslek yüksekokulunda yeni bölümler açılacak.” ifadelerini kullandı.
Üniversitenin yapacağı araştırma ve geliştirme çalışmalarında ürün elde ederken kaliteli ve fazla üretim konusunda fikir verileceğini belirten Çapak, sözlerine şöyle devam etti:
“Bütün ürünlerde birden ilerlemek mümkün değil. Bizim araştırma laboratuvarımız var üniversitede. Çokta güçlü bir laboratuvar. Toprak ve bitki analizleri ve araştırmaları yapılabiliyor. Proje ekipleri oluşacak. Elde edilecek sonuca bağlı olarak adımlar atılacak. Bu noktada üniversitemiz destek alıyor. Hem akademik destek hem de ekonomik destek alacağız. Önümüzdeki hafta bu işlerde çalışacak 10 akademik kadro üniversitemize tahsis edilecek. Önümüzdeki günlerde ilana çıkacak. Üniversitemize 10 asistan verilecek. Pilot üniversitesi koordinatörlüğü birimi kurmaya çalışıyoruz. Üniversite bilimsel boyutunu yerine getirecek ve yer yer uygulamalar yapacak. Bizim yapmamız gereken halka ve ilgililere ulaşmak ve ikna etmek. Bilimsel çalışmayı üretmemiz lazım. Bunun için kollektif bir çalışma gerekli.”
Pilot üniversite seçildiklerinden dolayı, akademik desteğin yanında ekonomik desteğinde olacağını sözlerine ekleyen Çapak, “Bu yıl için üniversiteye önerilen rakam 8 milyondur. Performansa göre artacağı Kalkınma Bakanı tarafından ifade edildi. Bingöl için çok önemli. Bize yüklenen sorumluluk var ve sizlerin de katkısıyla bugün atacağımız adım 5-10 yıl sonra kendini gösterecektir. Bu tür faaliyetler kendini hemen göstermez. Altyapının oluşması gelecek vaat eder. Biraz da Bingöllülerin çalışması lazım. Elazığ-Bingöl yoluna bakın, yöresel Bingöl`e dair hiçbir şey yok. Yol kenarlarına estetik, güzel yerler yapılsa, Bingöl`e dair ceviz, pekmez, bal ve saire satılsa yoldan geçenlerin büyük ilgisini çeker. Müteşebbis bunu yaparsa kazanır. Bu çok sıradan bir şey. Önümüzdeki günlerde belediye başkanı ile görüşerek bir yer talep edeceğiz ve üniversite balı, propolis, bal ürünleri pazarlayacağız. Üniversite bu işin bilimsel kaynağı. Sizler de bu bilimsel kaynağı vatandaşlara ulaştıracak kaynaklarsınız.” diye konuştu.
Bingöllün ekonomisine herkesin katkı sunması gerektiğini ifade eden Çapak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esas olan, var olandan güzel şeyler üretmek. Biz de var ama yapmıyoruz. Pekmezin Selvi Bölgesinde çok iyi olduğunu bende duydum. Belli yerlerde yetişiyor. Bazı şehirler üretilen ürünleri birleştiriyor. Bizde birleştirelim. Başka bir ürün çıkaralım. Var olanın dışında ne çıkarabiliriz, bunu yapmamız lazım. Üniversitemizi ve ilimizi bu noktada öne çıkarabiliriz. Bal, dut, pekmezi sayıyoruz. Bunların hangilerini farklı bileşim ile bir araya getirebilirsek, tabi bu araştırma geliştirme çalışmaları ile ortaya çıkacak bir şey.”
Basının önemine de değinen Çapak, “Bu süreçte üniversitenin atacağı bütün adımları yapacağı her şeyi sizlerle paylaşacağız. Bu işin taşıyıcıları sizlersiniz. Normalde siz haber için gelirsiniz ama biz şimdi sizin fikirlerinizi alıyoruz. Çünkü üniversitenin buna ihtiyacı var. Pilot üniversite olduğu için Bingöl için adım atacak fikir lazım bize. Sizler bizim sesimizsiniz. Sesimiz olmakla birlikte siz haber küpüsünüz. Biz sizleri onun için dinliyoruz.” dedi.
Bingöl Üniversitesi sosyal tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Proje Koordinatörü olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Genel Sekreter Doç. Dr. Abdullah Taşkesen, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ramazan Solmaz ve Doç. Dr. Abdulvahap Baydaş katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)