• DOLAR 32.483
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2447.484
  • ...

Bu sene Ege Bölgesi'nde aşırı sıcaklıktan dolayı yeşil zeytinde rekolte düşüklüğü yaşandı. Zeytinci esnafı bekledikleri satışı yapamadıklarını söylerken, vatandaşlarda kaliteli ve uygun zeytin bulamadıklarını ifade ettiler.   

Geçen sene 6-7 TL'ye satılan yeşil zeytinin fiyatı bu yıl 18 TL`ye kadar yükseldiğini belirten zeytinci esnafı, yüksek fiyat nedeniyle vatandaşların fazla zeytin almadığını söylediler.

Mardin`in Kızıltepe ilçesinde kurulan zeytin pazarındaki esnaf ve vatandaşlar, bu yılki zeytin sezonunda yaşadıkları sıkıntıları İLKHA mikrofonuna anlatılar.

Yaklaşık 23 yıldır zeytin ticaretiyle uğraştığını söyleyen Muzaffer Oral, yaşanan kuraklık nedeniyle yeşil zeytin fiyatlarının yükseldiğini belirterek, geçen seneye oranla işlerinde ciddi düşüş yaşandığını ifade etti.

Oral, "Bu sene geçen seneye kıyasla rekolte düşük, çoğu zeytin filizinde aşırı sıcaktan dolayı yandı. Türkiye`de yağ oranı yüksek olan özellikle Nizip ile İskenderun cinsi var. Dolayısıyla her iki üründe düşük rekolte olunca zeytin fiyatı çok yükseldi. Bu sene zeytin hem çok pahalıydı hem de halkımız iyi zeytin yiyemedi. Çoğu vatandaş kurt olduğundan dolayı şikâyetçiydi. Geçen sene fiyatlar çok uygundu birinci kalite Nizip zeytini 7 liraydı. Bu sene 18 lira artı bulunmuyor İskenderun cinsi de geçen sene 5-6 lira civarındayken bu sene 15-17-18 TL`ye kadar çıktı. Çünkü ürün yoktu." dedi.

Kuraklık nedeniyle bu yıl kaliteli zeytin satamadıklarını ifade eden Oral, "Bu sene sezonumuz meşakkatli ve üzüntülü geçti. Müşterilerimiz kurt, kalite ve fiyatından dolayı şikâyetçi oldular. Bizde üzgünüz, satışlarımız geçen seneye göre düşüktü. Ben bir zeytinci olarak memnun değilim. Bu yıl vatandaşların çoğu siyah zeytin yiyecekler çünkü bu sene yeşil zeytin hem çok kalitesiz hem de pahalıydı. Bir zeytinci olarak bu sezondan memnun değildim. Fiyatlar, kaliteden dolayı müşterilerimiz de memnun kalmadı." şeklinde konuştu.

Zeytin almaya geldiğini söyleyen vatandaşlardan Hıdır Kavli ise " Zeytin almaya geldim ancak fiyatta anlaşamadık. Fiyatlar çok yüksek. Bu zeytine güven olmuyor, geçen gün aldım pişman oldum yiyemedik. Geçen seneki zeytinler daha güzeldi. Bu yıl güzel zeytin olmadığı gibi fiyatı da oldukça yüksek" diyerek kalite ve fiyatlardan yakındı. (Mehmet Aslan-İLKHA)