• DOLAR 32.208
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2418.86
  • ...
Bingöl`de `Anne Üniversitesi` açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Annelerin kendini tanıması, geliştirmesi ve bu yolla çocuklarını daha bilinçli bir şekilde eğitmesine yardımcı olmak amacıyla Bingöl Üniversitesi işbirliğinde ‘Anne Üniversitesi` projesi hayata geçirildi.

Bingöl Üniversitesi kongre merkezinde yapılan “Anne Üniversitesi” açılış programında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, toplumun ve ailenin temelini annelerin ve kadınların oluşturduğunu söyledi.

Annelerin, kendi üzerlerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeleri ve onlara hak ettiği değerin verilmesi halinde toplum çok daha güçlü ve iyi nesiller oluşturma imkanının olacağına dikkat çeken Çapak, “Ayrıca bu noktada bir takım eksiklerimizin olduğunu ifade etmek gerekir. Annelerin hak ettiği değeri toplum tarafından verilmediğini düşünüyorum.” dedi.

“Cennet annelerin ayağının altındadır”

“Cennet annelerin ayağının altındadır” hadisini hatırlatan Çapak,  “Aile içindeki huzur anneden geçer. Şehirdeki, toplum içindeki huzur da yine annelerden geçer diye düşünüyorum. Ondan dolayı bu tür programlar, daha nitelikli nesillerin yetiştirilmesi, gençlerimizin daha değerli bir şekilde yetiştirilmesi, onların maneviyatı hakkında farkındalıklar oluşturması açısından önemlidir. Bundan sonraki süreçte başkanımızla birlikte onların da ön gördüğü bize de önerebilecekleri bütün programlarda var olduğumuzu ve bizim elimizden gelen ne ise onu da mutlulukla yapabileceğimizi ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Anne ve anne adaylarının program süresi boyunca öğrendiklerini yaşama aktarmalarının önemli olduğunu söyleyen Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ise,” Ben, 3-4 aylıkken babası ölmüş biriyim. Bir annenin yetiştirmesiyim. O yüzden de anneliğin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Anne hem annelik hem babalık yapar ama baba, annenin boşluğunu dolduramaz. Bizzat onu yaşamış biri olarak konuşuyorum. Hakikaten anne, eğitimli ise belli bir donanımı, tecrübesi varsa baba olsa da olmasa da anne çocuğunu çok güzel bir seviyeye getirebilir.  Sağlam bir nesiller yetiştirebilirler. Biz babanın eksikliğini evde hissetsek de annenin eksikliğini hiçbir zaman hissetmedik.” dedi.

“Karanlığı dağıtacak en etkili etmenin Anne kadın olduğunu unutmamak gerekir”

“Anne Üniversitesi” programına konuşmacı olarak katılan Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri Sosyolog Doç. Dr. Abdullah Taşkeser de toplumda bir çok karamsar tabloyla karşılaşıldığını ve bu karamsar tabloyu dağıtacak en önemli etmenin kadın olduğuna vurgu yaptı.

 “Türkiye`de sağlıklı bir eğitim evrensel olarak verilmiyor”

Taşkeser konuşmasında şunları söyledi: “Bütün dünyada olduğu gibi ağırlıklı olarak Türkiye`de en sorunlu en problemli kurum eğitim kurumudur. Türkiye`de sağlıklı bir eğitim, evrensel olarak verilmiyor. Ağırlıklı olarak devletin kuruluş paradigması ideolojik temellere oturtulmuş ve ağırlıklı olarak da erkek egemen, ataerkil, pederşahi bir kültürle yetişen erkekler, bütün yetki ve hakkı kendisinde görüyor. Kadını sadece kendisine yardımcı bir obje olarak algılıyorlar. Bu da sorunlardan bir tanesi… Günlük konuşmalarımızda romantik, ezber bir fikir, düşünceden öteye gidemiyoruz. Eğer siz, sağlıklı bir toplum yapmak istiyorsanız kadının toplum hayatındaki işlevselliği, değerli, kıymetli, eli öpülesice pek çok varlığı, ön plana çıkması gerektiğini unutmamak gerekir.”

Eğitimler 8 hafta sürecek

Öte yandan projeyle, Anne Üniversitesi`nde anne ve anne adaylarına, Bingöl Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından, insan ilişkileri ve iletişim, aile içi iletişimsizlik ve kadına yönelik şiddetin nedenleri, ailenin eğitimdeki rolü, kadının yasal hakları, kadın sağlığı konusunda bilinmesi gerekenler, çocuk gelişimi konusunda temel bilgiler, değerler eğitimi, kitle iletişim araçlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri eğitimi verilecek.

8 hafta boyunca Cumartesi günleri 10.00-15.30 saatleri arasında verilecek eğitimin ardından katılımcılara, Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Belediyesi onaylı sertifika verilecek.

Katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceği öğrenilirken kırtasiye malzemeleri, çay kahve gibi ikramlar da Bingöl Belediyesi tarafından karşılanacak.  (Nihat Kanat-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir