Mavi Marmara avukatlarından karara tepki
İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin davanın düşürülmesi kararına dava avukatları tepki gösterdi.
Mavi Marmara Davasının 15. duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesinde görüldü. Duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmazken, tarafları avukatları temsil etti. Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıya ilişkin 4 İsrailli askerin yargılandığı davanın düşürülmesine, sanıklar hakkında yakalama kararının kaldırılmasına hükmedildi.
7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma öncesi saldırıda katledilenlerin yakınları ile mağdurların güvenlik görevlileri tarafından darp edilmesi ve duruşma esnasında yazar Adem Özköse`nin mahkeme salonundan hukuksuz bir şekilde çıkarılması talimatı üzerine cübbelerini çıkaran müşteki avukatları, salondan ayrılarak bu kararı protesto etti.
Duruşma esnasında salonunu terk eden avukatlar Çağlayan Adliyesi önünde basın acıkması düzenledi.
Dava avukatları adına açıklamayı yapan Yasin Şamlı, mahkemenin vereceği karar ne olursa olsun, sanıkların hem hukuk hem de kamuoyu nezdinde mahkûm olduklarını söyledi.
Şamlı, “Mavi Marmara davası açıldığından beri takip ediyoruz. Şu ana kadar bir aşamaya geldi ama gelinen aşama itibariyle taleplerimiz reddedildi. Müştekilerin dinlenmesi talepleri ve onlara soru sorulma taleplerimiz reddedildi. Dolayısıyla biz, ceza mahkemesi kanununa uygun bir muhakemenin yürütülmediği kanaatine ulaştık.” dedi.
Mavi Marmara saldırısında katledilenlerin insanlığın vicdanını temsil ettiğini dile getiren Şanlı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mahkeme her ne karar verirse versin. Biz şuna inanıyoruz. Mahkemeler suç işleyenler hakkında beraat kararı, davanın düşmesi kararı da verseler onlar hem hukuk nezdinde hem kamu vicdanında mahkûm olmuşlardır. Filistinli çocuklara ilaç götüren ve bütün insanlığın vicdanını temsil eden bu insanların ellerinde en ufak bir suç aleti yoktu. Bunlar insanlığın vicdanını temsil ediyorlardı. Biz de onların haklarını elimizden geldiğince savunmaya çalıştık. Gelinen aşamada gördük ki usul kuralları ihlal edildi. Dolayısıyla duruşma salonundan ayrıldık.”
Dava avukatlarından Gülden Sönmez ise sanıkların sadece Mavi Marmara saldırısı nedeniyle değil, Filistin`de katledilen insanlar için de yargılandıklarına değindi.
“Bizler zaten onların hükmünü vermiştik”
Sönmez, “Bunlar, altı yıldır bu davada yargılanan sanıklardır. Bu sanıklar sadece Mavi Marmara da kardeşlerimizi şehit etmediler. Bu sanıklar birçok Filistinlinin, Gazze`deki yetimlerin, yaşlıların, hastaların katliamına sebep olan ve o emri veren suçlulardır. Sadece mavi Marmara davasında yargılanmıyorlardı. Burada Gazzeli yetimler için yargılanıyorlardı. Ebette buradan mükemmel bir adalet kararı beklentimiz yoktu ama Allah onların önüne önemli bir fırsat sunmuştu. Yeryüzündeki bu kadar mazlumun kısmen de olsa ahı yerde kalmayacaktı.” şeklinde konuştu. (Ahmet Karakaş/Ahmet Kurt-İLKHA)