• DOLAR 32.469
  • EURO 34.739
  • ALTIN 2436.957
  • ...
'Çocuk istismarı' konulu seminer verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce ildeki rehber öğretmenlere yönelik “Çocuk İstismarı” konulu seminer programı düzenlendi. Seminer programına Muş Valisi Seddar Yavuz, Vali Yardımcısı Ali Sakar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile rehber öğretmenler katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy’un açılış konuşmasının ardından Vali Seddar Yavuz, seminerde bir konuşma yaptı. Rehber öğretmenlere hitap eden Vali Yavuz, meslek olarak yaptıkları işin ne kadar zor olduğunu bildiğini ifade etti.

Sosyal statü değiştirmenin birkaç yolu olduğunu söyleyen Yavuz, “Dünya üzerinde de sosyal statü değişikliğinin en temel kavramı eğitimdir. Biz bin yıldır bu coğrafyada yani 1071’de toplumsal sözleşme imzaladık. Peki, biz bu toplumsal sözleşmeyi kim ile imzaladık. Biz bu toplumsal sözleşmeyi İstanbul surları ile tek millet olmaya, yürek olmaya, tek bilek olmaya karar verdik. İşte 1071 toplumsal sözleşmeden bu yana İslam dünyasının tartışılmaz lideri olmaya devam ediyoruz.” dedi.

"Avrupa’da medeniyet arayanlar, medeniyeti buldunuz mu?"

Kendi tarihini bilmeyenlerin şimdi medeniyeti Avrupa kapısında aradığını söyleyen Yavuz, Halep’te yaşanan katliama değindi. Halep’te taş üstüne taşa kalmadığını belirten Yavuz, “Avrupa’da medeniyet arayanlar medeniyeti buldunuz mu?  İşte bakın Halep yanıyor. Dün bunlar tek dişi kalmış canavardılar bugünde aynıdırlar. Bakın Halep’te taş üstünde taş kalmadı. Yakın tarihte binlerce Boşnak katledilirken, tecavüz edilirken, bu medeni batı yine bıyık altından gülüyordu. Ne bekliyorsunuz bunların size merhamet etmelerini mi bekliyorsunuz? Adamlar materyalist. Adamların tek dünyası var sömürmek; bütün dünyaları sömürmek üzere kurulmuş ve bütün zenginliklerinde sömürü üzerinedir. İnsan hakları demokrasi kavramları sadece kendine geçerlidir. Kendilerinden başka demokrasi ve insan hakları uyguladığınızı hiç duydunuz mu?   Irak’ta 1 milyonun üzerinde insan öldü. Hani bunlar Irak’a demokrasi, özgürlükleri getiriyorlardı. Irak’ta insan hakları, demokrasi, özgülük, insan hakları var mı? Şimdi Suriye’de demokrasi, insan hakları var mı, yarın olmasını bekliyor musunuz? Bunların bize vereceği bir medeniyet dersi yok bir ahlak dersi yok.” ifadelerini kullandı.

“Bulunduğunuz yerlerde önleyici vazifenize dikkat edin”

Rehber öğretmenlerden beklentilerini sıralayan Yavuz, rehber öğretmenlere bulundukları yerlerde önleyici vazifelerinin olduğuna dikkat etmelerini isteyerek, “Hayat insana tecrübe kazandırırken kirletir. Sizler pırıl pırıl gençlersiniz. Sizin belki hayat tecrübeniz eksik ama bilin ki tertemizsiniz. Sizden beklentimiz şu; bulunduğunuz yerlerde önleyici vazifenize dikkat edin. Bizim gibi ülkelerde, az gelişmiş ülkelerde yaptığımız şey şu; işte ihmal, istismar ortaya çıktıktan sonra hepimiz seferber oluruz. Geçmiş olsun, bir insanın hayatı karardıktan sonra mı? Ama bizim işimiz ne sizce, niye rehberlik servislerimiz ve polis teşkilatız var. Bu teşkilatlar valiye bağlıdır, niye varlar bunlar? Suç işlenmesini önlemek için varlar.  Bizim devlet olarak görevimiz nedir? İnsanlar istismar edilmeden suç işlenmeden ya da herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan tedbir almaktır.” şeklinde konuştu.

Yavuz, “Bir insan eline silah alıp birini öldürmeyi niye göze alır? Çocuklarla konuşuyorum, '8-10 kardeştik annemle veya babamla anlaşamadım, terk etmek istedim' diyor. Başkası da okuldan ortamdan kaçmak için dağa çıktığını söylüyor. Okuldaki arkadaşları veya eğitim kadrosundaki kışkırtmalar yüzünden çıkan da var. Dağ kadrosuna katılanların bir kısmı dönüyor ya da biz yakalıyoruz. Sağ yakaladığımızla da mülakatlar yapıyoruz ve sebeplerini araştırıyoruz. Biz bu insanları yaşatmak istiyoruz. Bunda eğitim camiasının sorumluluğu da var. Bunda herkesin sorumluluğu var. Bu şehirde birinin saçının teline zarar gelse, ben kendimi sorumlu addediyorum. Sorumlu değilsek bu işi yapmayacağız. İyi bir şey olduğu zaman hepimiz sahip çıkıyoruz. Teşekkürleri, tebrikleri kabul ediyoruz. Olumsuz bir şey olduğu zaman da kaçıyoruz. Böyle bir şey olamaz. Bu sorumluluk duygusuyla alakalı bir şeydir.” ifadelerini kullandı.

 Vali Yavuz’un konuşmasından sonra seminer basına kapalı olarak devam etti. (Ayetullah Tarhan-İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir